Skip to main content

»Bestyrelsen skal fungere som et fodboldhold«

Aleksander Krag er professor og ledende overlæge på Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme på OUH. Han er den første danske generalsekretær for European Association for the Study of the Liver (EASL). Vi følger ham under et bestyrelsesmøde i Genève.

Professor og ledende overlæge ALeksander Krag under bestyrelsesmøde i European Association for the Study of the Liver (EASL) i Genève. Foto: Privat.

Af Line Felholt

3. apr. 2024
5 min.

6.30: Vækkeuret ringer. Jeg har sovet godt på hotellet. Åbner døren til balkonen. Man kan se Alperne og Mont Blanc i det fjerne. Reflekterer over mødet i går med min vicegeneralsekretær og vores direktør med gennemgang af direktørens KPI’er og arbejdet med EASL’s nye strategi. COVID har forandret verden – ikke mindst for medical societies, hvor forretningsmodellerne er udfordret af online-tilbud og ændrede rejsemønstre. Vi skal tænke nyt!

8.10: Går ned i møderummet. Jeg er på krammer med de fleste. Det er gode folk, og jeg har arbejdet tæt med mange af dem, siden jeg startede som vicegeneralsekretær i juni 2021.

8.30: Sharp, byder jeg velkommen. Takker bestyrelsen og kontorets medarbejdere for deres arbejde og sætter scenen for mødet og prioriteterne de kommende måneder. En række vigtige beslutninger om kongressen, tidsskrifterne, økonomien, nye bestyrelsesmedlemmer med videre skal tages, så de forskellige komitéer, tidsskrifter og kontoret har klare mandater og opgaver.

Alperne i det fjerne. Foto: Privat

8.40: Vi starter med at drøfte vores store kongres – EASL Congress 2024 Milan – med 10.000 deltagere. Den videnskabelige komité er ansvarlig for programmet og lavede i går udkast til de orale sessioner. Vi har fået knap 3.000 abstracts til kongressen i Milano i juni. Vi fordeler Chairs til de mest prestigefyldte sessioner. Jeg vil gerne have, at bestyrelsen er synlig i programmet, og at vi signalerer den gode relation til vores søsterforeninger i Nord- og Sydamerika og Asien.

9.30: Diskussion af, hvordan vi i år bedst skærer general sessions, åbningsceremoni, pressekonferencer, uddeler priser og afvikler diverse receptioner og fester under kongressen. Der er mange hensyn: Hvem skal inviteres til »Secretary General's Dinner«? Hvem skal have adgang til »Faculty Lounge«?

10.30: Kaffepause. En manager på kontoret vil gerne snakke med mig under fire øjne. Som generalsekretær har jeg det øverste ansvar for det juridiske, økonomiske og personalemæssige. Der er noget knas med koordineringen mellem afdelingerne, som kan gøres bedre. Til frokost må jeg rundt og høre de øvrige, hvordan de oplever situationen og få direktøren på banen.

Kaffepause. Foto: Privat

11.05: Rapportering fra »Public Health, Policy and Advocacy Committee«. Der er World Liver Day 19. april, så vi gennemgår vores input til kampagnen. Der er koordineringsmøde med de øvrige selskaber fra Asien, Afrika samt Nord- og Latinamerika i næste uge.

WHO har generalforsamling i slutningen af maj, og EASL koordinerer et side-event 27. maj i Genève. Der er sundhedsministre fra 192 lande i byen i de dage, og vi har tilsagn fra Indien, Egypten og Brasilien samt fra flere højtstående fra WHO til vores event. Jeg skal være vært ligesom i 2023. Målet er at få steatotisk leversygdom anerkendt og integreret i WHO’s NCD-program og ind i deres politikpapirer, som de anbefaler medlemslandene.

12.45: Frokost. Der er 17 medlemmer i den samlede bestyrelse, og vi har syv ledere med fra kontoret. Der er mange, jeg skal nå en snak med. Det uformelle i pauserne er vigtigt for at få en fornemmelse af, hvor folk står i de forskellige sager, og hvad der rører sig.

13-30-14: Walk ’n’ talk. Det er vigtigt med et stjerneteam, men endnu vigtigere at stjernerne kan arbejde sammen, også mellem bestyrelsen og kontoret. Derfor har jeg lagt en lille byvandring ind for alle, hvor der er mulighed for at snakke på kryds og tværs.

Walk ’n’ talk. Foto: Privat

14.10: Rapportering fra vores AI-taskforce. Sproget er en barriere for mange af vores interessenter i Asien, Latinamerika og blandt ikkelægelige sundhedsprofessionelle. Taskforcen præsenterer et pilotprojekt på AI-baseret simultantolkning. Det er desværre ikke godt nok endnu. De har en række input og forslag til brug og integration af AI, som diskuteres.

15.15: Kaffepause. På dagens næste møde skal jeg prøve at opnå enstemmig indstilling til, hvem vi skal have til interview til tre ledige poster i EASL’s videnskabelige komité. Der er 35 ansøgere, 20 er højt kvalificerede. Vi har regler om køns-, lande- og fagprofilfordeling. Jeg diskuterer strategien for udvælgelse af kandidater med formanden og næstformanden for den videnskabelige komité. Jeg understreger, at bestyrelsen skal fungere som et fodboldhold, hvor alle pladser skal dækkes. Der skal ikke være kompetencehuller, og vi skal kunne spille sammen.

15.50: Møde, hvor vi diskuterer og udvælger, hvem der skal til interview til »Scientific Committee«. Vi skal bruge folk med kompetencer inden for viral hepatitis, leverkræft og steatotisk leversygdom. Alle accepterer tilgangen – højt H-indeks er fint, men ikke udslagsgivende.

16.30: »Financial update«. Regnskabet for 2023 ser ikke så godt ud, som vi havde håbet. Inflationen og den høje og stigende vekselkurs på Schweizerfranc har udhulet noget af indtjeningen. Vi skal have etableret et Internal Control System og ændret vores revision/audit, så processerne kan følges tættere, og vi kan reagere på ændringer tidligt.

17.20: Dagens sidste punkt er EASL’s tidsskrifter. Vi skal have ny chefredaktør til Journal of Hepatology, som er nr. 1 i verden inden for hepatologien med impact factor på 25,3. Der er to meget stærke ansøgere, og begge har været til interview. Vi når frem til en vinder, men har en række forhold, der skal uddybes, inden vi godkender.

18.30: Pause før middagen. Ringer til min kone Helle. Alt er godt hjemme. Svarer på mails og følger med på det sociale medie X. En af mine artikler frigives i morgen klokken 11, så jeg forbereder en post til X.

19.30: Af sted til middag med bestyrelsen og sektionslederne fra vores Genèvekontor. Smalltalk i taxaen. Hvem er den nye chef på Kings i London? Hvem skal vi indstille til EMA’s forespørgsel til eksperter i kolestatiske leversygdomme? Er en bestemt professor på vej på pension, og hvem tager over?

20.00: Hyggelig middag. Vi aftaler ikke at diskutere EASL til middagen, men falder hurtigt tilbage. Det er o.k. Det er jo derfor, vi er her.

22.30: Retur til hotellet. De fleste mødes i baren til en drink. Det er hyggeligt. Et vigtigt sted for uformel snak og indsigt i, hvad der foregår. Der er tydeligvis noget frustration over en af vores eksterne samarbejder, som skal diskuteres. Beder en fra bestyrelsen om at tage det op under »eventuelt« i morgen.

00.00: Tid til at gå i seng – godt træt. Der har ikke været mange minutters pause, men dagen har været god og konstruktiv. Ser på dagsordenen til i morgen og sender WhatsApp til dem, jeg lige skal nå at snakke med i morgen, inden punkterne behandles. Kigger ud over balkonen. Man kan ikke se Alperne.