Skip to main content

Bestyrelsens forslag til vedtægtsændringer

2. nov. 2005
3 min.

Nuværende formulering

§ 13. Overenskomster

Overenskomst- og aftaleforhandlinger tilrettelægges af bestyrelsen og overenskomst- og aftaleudvalget. Forhandlere udpeges af bestyrelsen. Repræsentantskabet kan dog bemyndige bestyrelsen til at anmode Hovedbestyrelsen om at træffe aftale med andre organisationer om at indgå i et forhandlingsfællesskab. I disse tilfælde følger FAYL de til enhver tid for fællesskabet aftalte forhandlingsregler.

Ændringsforslag

»Repræsentantskabet kan dog bemyndige bestyrelsen til at« udgår og erstattes af:

»Bestyrelsen kan«.

Resten uændret.

Motivering:

En bemyndigelse til bestyrelsen om at indgå i forhandlingsfællesskabet forudsætter i dag et (ekstraordinært) repræsentantskabsmøde eller eventuelt en skriftlig indstilling fra bestyrelsen, hvor ikke mindst 15 repræsentanter kræver møde afholdt.

Såvel i efteråret 2000 som i foråret 2001 var der bred tilslutning til intentionen om en vedtægtsændring, der muliggjorde tilslutning til forhandlingsaftalen uden ekstraordinært repræsentantskabsmøde ud fra argumenter om, at det er mange penge at bruge på et møde, hvor aftalen er færdigforhandlet.

Med baggrund i, at der var tale om nyvalg til repræsentantskabet forud for indgåelse af forhandlingsaftalen, tilkendegav mere end 15 repræsentanter, at møde burde afholdes.

Det er stadig bestyrelsens vurdering, at et møde om en færdigforhandlet forhandlingsaftale i realiteten er indholdsløst, og bestyrelsen foreslår derfor en vedtægtsændring, hvorefter bestyrelsen har kompetencen til at indgå (via HB som i dag) en forhandlingsaftale.

Det bemærkes, at et ekstraordinært repræsentantskabsmøde afholdt som aftenmøde dvs. uden lønkompensation koster ca. 160.000 kr. Et dagmøde, dvs. inkl. lønkompensation koster ca. 250.000 kr.

Nuværende formulering

§ 15, stk. 5.

Bestyrelsen fastlægger retningslinjerne for anbringelse og administration af Foreningens midler. Formueværdierne skal opbevares i et eller flere anerkendte pengeinstitutter.

Ændringsforslag

2. punktum: Formueværdierne skal opbevares i et eller flere anerkendte pengeinstitutter. Udgår.

Motivering:

Baggrunden for ændringsforslaget var oprindeligt et ønske om at kunne anbringe en lille del (under 1%) af formuen i kunst. Imidlertid har nærmere undersøgelser vist, dels at regler om opbevaring ikke findes i andre foreningsvedtægter, og dels at bestemmelsen i FAYL's vedtægter opstod som en reaktion på sjusket opbevaring af papirobligationer og aktier i sekretariatet for omkring 50 år siden. Det foreslås derfor, at bestemmelsen udgår - også som et led i modernisering af vedtægterne.

Nuværende formulering

§ 16. Ansættelser

Repræsentantskabet ansætter og afskediger - normalt efter indstilling af bestyrelsen og gennem denne - foreningens direktør og juridiske konsulent samt redaktøren. Ansættelser, hvorved foreningen pådrager sig økonomiske forpligtelser ud over ansættelsestiden, der ikke følger umiddelbart af lovgivningen, kan kun ske med repræsentantskabets godkendelse.

Stk. 2. Såfremt der er flere kandidater til redaktørposten, sker valget efter reglerne i § 9, 6. og 7. punktum.

Ændringsforslag

»samt redaktøren«

udgår og der indsættes:

»Endvidere ansætter og afskediger repræsentantskabet redaktøren«.

Resten uændret.

Motivering:

I vedtægternes § 16 er anført, at (bl.a.) redaktøren ansættes og afskediges af repræsentantskabet, hvilket normalt sker efter indstilling af bestyrelsen og gennem denne.

Det understregede indebærer, at bestyrelsen slår stillingen op og indkalder ansøgere.

Bestyrelsen har ved de seneste valg/besættelser af redaktørstillingen undladt at komme med en indstilling.

Desuden er det intet i vedtægterne, der er til hinder for, at en/flere kandidater til redaktørposten kan stille op på selve mødet.

Bestyrelsen finder det således ude af trit med virkeligheden, at besættelse af redaktørposten »normalt skal ske efter indstilling af bestyrelsen«.

Forslaget om vedtægtsændring indebærer, at redaktøren vælges på samme måde som bestyrelsesmedlemmer - dvs. der indkaldes ikke ansøgninger, og bestyrelsen vurderer heller ikke, om man har en indstilling.

At det så under alle omstændigheder er en god ide, at kandidater præsenterer sig forud for valget, er en anden ting. Dette kan foregå via opfordringer i Yngre Lægespalterne og på DADLINE/Nettet, men en vedtægtsfæstet bestemmelse herom findes ikke hensigtsmæssig.

Det bemærkes, at der i Lægeforeningen arbejdes med ændringer for så vidt angår Ugeskrift for Lægers redaktion. Såfremt dette vedtages ved læge- og repræsentantskabsmødet 2002, kan det eventuelt kræve tilpasninger senere i FAYL's vedtægter.

Ovenstående vedtægtsændringer foreslås at træde i kraft umiddelbart efter HB's godkendelse.