Svarer til ekg
Det er en kendt sag, at urininkontinens kan have store negative konsekvenser for livskvaliteten. Det fører ofte til, at ældre isolerer sig og undgår social kontakt. Mange inddrager ikke engang deres nærmeste. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det kun hver fjerde med urininkontinens, som henvender sig for at få behandling. I gennemsnit går der syv år, før de gør det. Undersøgelser viser, at mange føler skam, ikke ved, at der findes behandling og tror, at det er en naturlig del af det at blive ældre.
Men urininkontinens kan forebygges, opspores og begrænses. Også bedre end det nogle steder bliver gjort, selv i dag. Det viser en vidensafdækning fra 2020 lavet for Sundhedsstyrelsen af kommunernes praksis. Her fremgår det, at der er store forskelle i kommunernes indsatser. De fleste kommuner arbejder ifølge vidensafdækningen ikke opsøgende med urininkontinens. Her kommer borgerne først i kontakt med udredning og forebyggelse, når de selv henvender sig.
I andre kommuner gøres der en hel masse mere. Med fald i antallet af ældre, der bruger ble, og økonomiske gevinster til følge.
Randers Kommunes kontinensklinik var pioner, da den åbnede tilbage i 2012. Klinikken tager sig både af at forebygge og afhjælpe urininkontinens. Blandt andet har man fysioterapeuter ansat, som kan hjælpe med vurdering og træning af bækkenbundsmuskler. Kontinenssygeplejerskerne i Randers tager både på hjemmebesøg og er fast bemandet på klinikken, som er udstyret med et flowtoilet og en fast blæreskanner samt en transportabel blæreskanner, som kan bruges til udredning i borgernes hjem eller på plejecenter. Derudover har man uddannet et korps af kontinensvejledere blandt kommunens plejepersonale.
»Vi vil gerne, at der tænkes på forebyggelse og udredning, når man møder borgere med inkontinensproblemer, i stedet for at der med det samme tænkes blebevilling«, fortæller kontinenssygeplejerske Inge Lise Rabjerg Jørgensen fra Randers Kommunes kontinensklinik.
Det skønnes, at syv ud af ti kan hjælpes til, at problemet bliver mindre. Men det kræver fortsatte indsatser. Kontinensklinikken kan stadig opleve, at læger sætter gang i blebevillinger, uden at det undersøgt, hvad inkontinensen skyldes. Det bekræftes også af Sundhedsstyrelsens vidensafdækning af kommunernes praksis, hvor det nævnes, at læger ikke altid udfører en fyldestgørende udredning og blot henviser til kommunen om blebevilling.
Kontinenssygeplejerske Inge Lise Rabjerg Jørgensen har for eksempel oplevet, at borgere er blevet »behandlet« med ble eller blæredæmpende medicin, selvom det uopdagede problem er en stor mængde resturin.
»Derfor giver vi heller ikke ble til borgeren, fordi lægen siger det. Ikke hvis vi har mulighed for at gøre noget bedre«, fortæller Inge Lise Rabjerg Jørgensen med henvisning til, at det skal vurderes, om §112 i serviceloven er opfyldt, før der må laves en blebevilling. Der skal være tale om et varigt behov, som ikke kan løses på anden vis.
Hun peger også på væske-vandladnings-skema som et centralt første skridt, når en borger er utæt. Med skemaet kan man udelukke eksempelvis uhensigtsmæssige drikkemønstre. Derfor bør læge eller hjemmepleje altid udlevere skemaet til udfyldelse, før andet gøres.
»Skemaet er helt centralt til at finde ud af, hvad årsagen til problemet er. Som urologerne siger: Det er lige så vigtigt som et ekg for hjertelæger«, pointerer hun.
På samme måde kan dét, at borgeren kommer på toilettet oftere og sidder i den rigtige stilling på toilettet afhjælpe inkontinens.
»Derfor er ble ikke er en behandling. Ble er symptombehandling, som gør, at borgere ikke bliver våde, men det løser ikke nødvendigvis deres problem. Vi skal ind og afdække årsagen, så mange kan slippe for ble eller få så lille en ble som muligt«, siger Inge Lise Rabjerg Jørgensen.
Det sidste er også en pointe. Der findes mindst 30 forskellige bleer, og får man valgt den rette og sat den korrekt, forebygger man effektivt både lækager og hudirritation.