Skip to main content

Boganmeldelse: Sandheden om sundhed

Lene Agersnap

8. okt. 2010
2 min.

FORFATTER: Bente Klarlund Pedersen

FORLAG: København: Politikens Forlag, 2010

SIDER: 203

PRIS: 250 kr.

ISBN: 978-87-5679-6774

Lad det være sagt med det samme: denne populærvidenskabelige bog om sundhed er rigtigt god og på alle måder læseværdig. Uden at missionere bliver en række af tidens verserende myter og fordomme aflivet og erstattet med viden om kost, rygning, alkohol og motion. Hvad læseren vælger at anvende denne viden til i sit eget liv, er op til den enkelte selv. Forfatteren åbenbarer, at hun selv en af dem, der med egne ord er blevet »overbevist af data« og i en relativ sen alder - nærmest til sin egen overraskelse - har defineret sig selv som løber.

På denne måde er forfatteren synlig undervejs med personlige vinkler, som er med til at menneskeliggøre budskabet. Der er små tip til, hvorledes den motiverede kan blive mere aktiv i hverdagen, hvordan rammerne om måltidet kan optimeres, eller på hvilken måde maden kan præsenteres, så der ikke stimuleres til unødig overspisning.

Som praktiserende læger møder vi ofte patienten, der gerne vil tabe sig, men ikke kan forstå, hvorfor det ikke sker. I denne bog kan der hentes gode ideer til svaret, som enten kan formidles af lægen eller læses af patienten selv. Vi taler f.eks. meget om, hvad vi spiser, men ikke hvor meget. Og bare fordi noget er sundt, er det ikke gratis i kalorieregnskabet. Desuden spiser vi mere, hvis vi præsenteres for en buffet med mange forskellige retter, fordi noget i vores natur byder os at spise »en af hver«.

Samtidig argumenteres der for, at det ikke »ét fedt hvordan man holder sig slank«, hvis man skal undgå at havne i kategorien »tynd-fed« Det er en skæbne, der kan overgå fysisk inaktive personer, der holder sig normalvægtige ved at spise relativt lidt. »Hellere fed og fit, end slank og sløv«, lyder budskabet.

Der findes nu et råd til alle dem, der vil vide, hvad der er fup eller fakta om KRAM-faktorernes effekt på vores helbred eller om de mange mirakelkure, der lanceres med jævne mellemrum: Køb »Sandheden om sundhed« og læs den.