Skip to main content

Bogen om rekonstruktion falder på et »meget tørt sted«

51 kvinder deler i »RE:KONSTRUKTION« både tanker og krop og fortæller i billeder og ord alt det, fagprofessionelle har meget svært ved at gengive, når det handler om brystkræft. Bogen skaber et rum for erfaringsudveksling og styrker den enkelte i valget om rekonstruktion eller ej, skriver anmelder Lisbet Rosenkrantz Hölmich. 

Cover: Gads Forlag
Cover: Gads Forlag

Lisbet Rosenkrantz Hölmich, professor, overlæge, dr.med. Interessekonflikter: ingen.

23. mar. 2023
3 min.

Fakta

RE:KONSTRUKTION

Bogen er udarbejdet med støtte fra Den Danske Forskningsfond, forfatteren selv, privathospitalet Amalieklinikken og Noscomed Medical Supply.

Forfatteren er speciallæge i plastikkirurgi og har tidligere arbejdet på Aarhus Universitetshospital med brystrekonstruktion, ligesom hun fortsat gør i sin nuværende stilling som leder af Amalieklinikken i Aarhus. Fotografen Marie Hald er kendt og prisbelønnet for sine mange fotos, særligt af pige- og kvindeliv.

Det er en stor bog i coffee table-format, og med et fængende foto både på for- og bagside af 35-årige Kristine, som er undervejs i et kompliceret brystrekonstruktionsforløb.

Bogen er bygget op over 51 cases, hvor de ramte kvinder fortæller om deres forløb, tanker og følelser om brystkræftdiagnosen, behandlingen og rekonstruktion. Det er kvindens egne ord, som gengives, fortalt til forfatteren. Beretningerne følges af meget flotte fotos, hvor kvinderne er fotograferet uden tøj på overkroppen, og i nogle tilfælde også billede af ar fra donorsted. Billederne udgør en meget stor del af bogen, vises i serier af 5-7 navngivne kvinder, og herefter følger de enkelte beretninger.

Kapitlerne er baseret på interviews af forskellige bidragsydere og er generelt velskrevne. De omhandler mange forskellige relevante emner som lægefaglig information om forløbet efter rekonstruktion, om at leve med øget risiko for brystkræft, information om brystproteser og bh’er fra et firma, om fysioterapi efter rekonstruktion, et interview med en hospitalspræst, et kapitel om senfølger af en onkolog og en psykolog og til slut om den forandrede krop og seksualitet.

Bogen falder på et »meget tørt sted«, der er ikke lignende bøger på det danske marked. Bogen skal skabe et rum for erfaringsudveksling og styrke den enkelte i valget om rekonstruktion eller ej. For selvom man på bryst- og plastikkirurgiske afdelinger, hospitalernes hjemmesider mv. kan finde billeder af og information om brystrekonstruktion, så er informationen ikke ledsaget af de subjektive beretninger og kan på ingen måde give de samme informationer.

Denne bog kan med sine smukke billeder og meget personlige og indsigtsfulde historier give liv til disse fortællinger, og de gør et stort indtryk. Portrætterne er meget stærke, og jeg hæfter mig næsten mere ved kvindernes blikke end deres bryster. Der er et fælles sorgfuldt og dog stærkt, næsten trodsigt udtryk hos mange af kvinderne. De medvirkende kvinder skal i høj grad takkes for deres mod og villighed til at dele både krop og tanker, og de fortæller i billeder og ord alt det, som vi som fagprofessionelle har meget svært ved at gengive. Gennemlæsning af bogen efterlader et meget stærkt indtryk af, hvor hårdt det kan være at komme igennem et brystkræftforløb. Man må berøres af alle disse personlige beretninger, og det gør ondt, at så mange også ganske unge kvinder må tåle al denne lidelse. Men samtidig er det jo positivt, at vi kan udføre brystrekonstruktion, så generne trods alt mindskes.

Herfra skal lyde en stor tak til kvinderne, fotografen og forfatteren og de øvrige medvirkende for at viderebringe alle disse stærke vidnesbyrd. Bogen bør læses af alle, som har med brystkræftpatienter at gøre.