Content area

|

Der er behov for, at rugemoderskab bliver tilladt i Danmark

»Hundeparken« er en nådesløs beretning om en uhyggelig fertilitetsindustri, hvor kvinders kroppe handles som maskiner til ægdonation og rugemoderskab. En fremragende thriller, alle burde læse den, skriver anmelder Anja Pinborg.
Cover: Rosinante
Forfatter(e)
Anja Pinborg ​professor i reproduktionsmedicin og leder på Fertilitetsklinikken Rigshgospitalet. Interessekonflikter: ingen

Den finsk/estiske forfatter Sofi Oksanen, som i 2010 fik Nordisk Råds litteraturpris for romanen »Renselse« har med sin nye thriller »Hundeparken« skrevet en nådesløs beretning om en uhyggelig fertilitetsindustri, hvor kvinders kroppe handles som maskiner til ægdonation og rugemoderskab. Romanen tegner et dystert billede af et armodigt Ukraine, hvor kampen for familiens overlevelse tvinger desperate unge kvinder i armene på en kriminel industri, som sælger deres »æg og livmødre« til vesterlændinge eller velhavende landsmænd.

Darja og Olenka mødes efter ti års adskillelse igen i en park i Helsinki, og her starter fortællingen om de to kvinders forbundne skæbner: den ene som ægdonor og rugemor, den anden som organisator i en kynisk fertilitetsindustri. I al stilhed betragter de en familie med mor, far og to børn, som lufter deres hund, og herfra tager plottet fat og holder spændingen på toppunktet til det sidste. Fortællestilen svinger mellem fortid og nutid, mens kun små brudstykker af uhyggelige skæbner afsløres undervejs, så læseren gennem hele romanen fastholdes i spændingsfeltet.

I Danmark er rugemoderskab for alle praktiske formål ikke tilladt, da eneste mulighed for at finde og bruge en rugemor er, at en veninde eller et familiemedlem melder sig frivilligt. Rugemoderskab må iht. dansk lov kun ske, hvis parterne uden sundhedspersoners hjælp står for insemination af en rugemor, og hun efter fødslen vælger at bortadoptere barnet. Derfor har vi reelt ingen mulighed for at behandle kvinder uden en livmoder eller uden endometriefunktion i Danmark. En af de få muligheder, kvinderne har, er at opsøge bureauer i Ukraine og betale sig fra en rugemor. Bogen viser med al tydelighed, at der er behov for, at rugemoderskab bliver tilladt i Danmark, og at der udstikkes juridiske og etiske rammer, for at det kan foregå på en for begge parter forsvarlig måde, herunder at der kan indgås en juridisk gyldig aftale om, at en kvinde føder et barn, som hun efter fødslen skal udlevere til en anden

En fremragende thriller, alle burde læse den.

Fakta

Forfatter: Sofi Oksanen

Forlag: Rosinante

Udgivet: 31. marts 2021

Sider: 413

Vejl .pris: 299,95 kr.

Vurdering: 5 ud af 5 stjerner

Blad nummer: 

Right side

af Leif Rothmann | 05/07
2 kommentarer
af Jørgen Skov Jensen | 05/07
1 Kommentar
af Bodil Thordis Lyngholm | 03/07
6 kommentarer
af Anette Bygum | 02/07
1 Kommentar
af Ejnar Skytte Ankersen | 02/07
1 Kommentar
af Hanne Madsen | 01/07
1 Kommentar
af Jan Henrik Værnet | 01/07
1 Kommentar
af Simon Wehner Fage | 01/07
4 kommentarer
af Henrik Keller | 27/06
4 kommentarer
af Jerzy Miskowiak | 27/06
1 Kommentar