Skip to main content

Bornholmerlæger skal teste fast løn i almen praksis

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

9. dec. 2011
3 min.

Fra årsskiftet vil 22 af Bornholms 29 praktiserende læger indgå i et halvårigt pilotprojekt med fast løn i almen praksis.

Målet er at se, hvordan det påvirker lægernes adfærd og faglige arbejde.

Fører det til en mere effektiv og hensigtsmæssig drift, hvor konsultationer tilrettelægges ud fra ren faglighed?

Eller vågner lægernes dovenskabsgen, så de sender hobevis af lette patienter til eksempelvis Bornholms Hospital, mens de hygger sig med tidlig fridage?

Det er målepunkterne for projektet, som Dansk Sundhedsinstitut (DSI) skal evaluere for Praktiserende Lægers Organisation og Danske Regioner:

»Regionerne vil med en fast honorering få en budgetstyring, de kan regne med. Men giver det også klinisk mening for lægerne med en fast honorarstruktur? Eller bliver kommuner og øens hospital overbelastet, når ydelseshonoraret forsvinder? Det er det, som vi skal undersøge«, siger formanden for PLO, Henrik Dibbern.

Jens Stenbæk (V), formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN):

»Jeg er spændt på at se evalueringen af Bornholmer-projektet, hvor lægerne i et halvt år får mulighed for at tilrettelægge arbejdet bedst muligt uden at skele til, om hver enkelt kontakt tjener sig hjem. Regionerne oplever, at den nuværende ydelsestænkning er gået for vidt. Pilottesten vil give os et bedre beslutningsgrundlag, når vi skal i gang med at forbedre den måde, vi honorerer almen praksis på.«

I dag stammer 29 procent af lægens honorar fra et fast patientafhængigt basishonorar og 71 procent af et ydelseshonorar.

Basishonoraret skal stige

PLO og Danske Regioner blev ved seneste overenskomst enige om, at ydelseshonoraret skal fylder mindre i regionens aflønning af den praktiserende læge i forbindelse med overenskomsten, der skal træde i kraft i april 2013.

Derfor går de bornholmske læger linen helt ud og overgår til fast løn for at se, hvad det yderpunkt medfører i antallet af konsultationer, patientbehandling og -tilfredshed samt budgetstyring:

»Vi ønsker jo ikke at hæve basishonoraret, så det alene udgør lægens aflønning, men nu forsøger vi, hvad dette yderpunkt medfører for at høste erfaringerne«, siger Henrik Dibbern.

Han understreger, at man endnu ikke har lagt sig fast på, hvor meget basishonoraret skal hæves på bekostning af ydelseshonoraret.

Erfaringerne fra Bornholmerforsøget skal bruges, når forhandlingerne til næste overenskomst går i gang til efteråret. 15. november 2012 skal de to parter have indgået en ny overenskomst.

Ingen løntilbagegang for deltagere

De deltagende læger vil i perioden med pilotforsøget, der slutter 30. juni, få den samme løn, som de havde i perioden året før blot med de nødvendige reguleringer, så lægerne ikke oplever løntilbagegang.

Til gengæld kommer de heller ikke til at kunne øge omsætningen via flere konsultationer end året før.

DSI vil både lave fokusgruppeinterview samt interview med læger, patienter, kommuner og andre relevante aktører, ligesom der vil blive foretaget forskellige registerundersøgelser, så de nye adfærdsmønstre kan undersøges.

Begge parter erkender, at et så relativt lille forsøg i en relativ kort periode ikke kan gøre repræsentativt, men mener alligevel, at det giver et fingerpeg om, hvordan læger med en fast løn vil administrere almen praksis.

Ikke ny Københavnermodel

I 1988 opgav de københavnske praktiserende læger, den såkaldte »Københavner«-overenskomst. Dengang blev den kritiseret for, at lægerne sendt alt for mange patienter til de omkringliggende hospitaler. Unødigt. Mens de havde en stabil indtægt. En for dyr og faglig set dårlig model.

PLO forsikrer, at det ikke er en gentagelse af »Københavner«-overenskomsten, der arbejdes efter. Men basishonoraret vil skulle stige på bekostning af indtægter fra ydelser, fastslår Henrik Dibbern.