Skip to main content

Bornholms praktiserende læger siger nej til Region Hovedstaden

Anne Steenberger, as@dadl.dk

22. mar. 2013
3 min.

PLO  Region Hovedstaden skal ikke regne med at få ansat nogle af de 29 praktiserende læger på Bornholm, når den overtager lægevagten fra PLO.

Præcist hvordan vagtlægesystemet så kommer til at fungere, er ukendt. Men Region Hovedstaden har over for Ugeskrift for Læger givet udtryk for, at håbet er, at de læger, der kører vagt i dag, vil lade sig ansætte under regionens nye lægevagtsordning, enten til at bemande lægevagten eller i 1813-funktionen.

»Vi håber selvfølgelig på, at vi kan rekruttere de mange og dygtige læger, der gør det glimrende som lægevagt i dag«, sagde medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden, Thor Buch Grønlykke (S), tidligere til Ugeskriftet.dk.

Men det vil de bornholmske læger ikke.

Inger Christensen, der er formand for PLO Bornholm, har spurgt alle sine medlemmer på Bornholm, og svaret er et rungende nej.

»Der er lidt forskellige årsager«, siger Inger Christensen og fortsætter:

»Men generelt er der modstand mod, at 1813-visitationen skal overtage. Vi har hidtil selv visiteret og været effektive og bedt patienter komme til os. Med 1813 bliver der for stor afstand til dem, der visiterer, og det er vi ikke interesserede i«.

En anden grund, som lægerne angiver til ikke at ville ansættes, er en vis fortørnelse over regionens planer om at overtage:

»Vi på Bornholm har i modsætning til resten af regionen haft tvungen lægevagtsdeltagelse. Det har vi passet. Nu vil regionen så opsige aftalen med os, og vi ønsker ikke at støtte den nye ordning«.

Praktiserende læge i Rønne, Niels Saxtrup, skrev bl.a. dette i sit svar på Inger Christensens rundspørge til øens praktiserende læger, om hvorvidt de vil lade sig ansætte i en regional lægevagt:

»Det er med tørre tårer, jeg modtager regionens udmelding. Hvis de virkelig mener, de vil fjerne lægevagten fra vores ansvar, skal de være mere end velkomne. Fagligt set tror jeg, det vil blive dyrere og dårligere – men den erfaring må de selv gøre sig. At de forestiller sig, at sygeplejersker kan visitere lige så sikkert og effektivt som speciallæger i almen medicin, tvivler jeg stærkt på«.

Over for Ugeskriftet uddyber Niels Saxtrup:

»At man politisk vil ændre lægevagten og lade sygeplejersker og ikke specialister overtage opgaven er jo et valg; det tager vi til efterretning. Vi synes, vi har en velfungerende lægevagt på Bornholm med høj faglig standard. Skulle vores lokale lægevagt visiteres af en sygeplejerske, kan jeg være sikker på, at belastningen på Bornholms læger vil blive større. Især fordi de ikke har samme faglige baggrund eller lokalkendskab som os, der sidder lokalt på Bornholm. Vi har hidtil gjort det selv – ud fra vores faglige præmisser – og det har fungeret godt«.

Niels Saxtrup oplyser, at de bornholmske praktiserende læger ikke har holdt møder eller har koordineret det enstemmige nej til ansættelse i en regional lægevagt.

»Vi gør heller ikke noget. Vi konstaterer, at vi fra politisk hold er taget af opgaven – uden at være blevet taget med på råd«.

Bornholms lægevagt har siden januar 2012 været lagt i hænderne på sygehuset kl. 22-8 og i weekender og på helligdage.