Skip to main content

»Bouncers« på FAM i Odense

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. aug. 2012
3 min.

Lederen af FAMen i Odense, overlæge Michael Hansen Nord, får delvist sit ønske om vagter opfyldt, som han bl.a. udtrykte i ugeskriftet.dk i går. Men ikke i form af hverken politi eller et privat vagtværn.

"Vi dropper det med et vagtselskab. Det viste sig, at vi inden for egen organisation har vagtpersonale, der går rundt på hele OUH og holder øje. Det har vi haft i mange år. Ud af det personale har vi kunne trække folk over til FAMen permanent i aften- og nattetimerne indtil videre", siger han.

Der er tale om folk fra portør-gruppen, som påtager sig denne rolle. Vel at mærke konstant - der er altså ikke tale om, at de skal f.eks. skubbe liggende patienter rundt, samtidig med, at de er "bouncers" på FAM.

Konfliktkurser

På lidt længere sigt skal der laves aftaler med politiet om, hvordan en eventuel lignende situation håndteres som den, der udspillede sig natten til i går. Her brød 60-70 unge mænd fra det etniskprægede Vollsmose kvarter ind på FAMen i et forsøg på at komme ind til en patient.

Patienten - en ung mand fra samme miljø - var netop blevet indbragt med skud- og knivsår.

"Vi skal kigge på, hvordan vi sikrer en bedre kommunikation mellem politiet og os i tilspidsede situationer. Som udgangspunkt vil vi gerne have et varsel, hvis politiet kmmer ud et sted, hvor der er offer, som vi vil få ind, og hvor de har en fornemmelse af, at det kan udvikle sig", siger Michael Hansen Nord.

"Vi har to fokusområder - det ene er trusselsbilledet i forhold til FAM, og hvad der foregår i byen. Det andet er systematisk undervisning af vores personale i konflikthåndtering i forhold til grupper", siger han og understreger, at politiet har udtrykt tilfredshed med den måde, som personalet i går nat håndterede situationen.

"De havde god styr på den større gruppe. Men det skal vi måske prøve at sikre mere systematisk i forhold til nyt personale", siger han.

Det vil typisk dreje sig om kurser i den type konflikthåndtering for alt personale, der har sin gang i FAM, men den konkrete udmøntning afventer de kommende samtaler med politi og beredskabstjeneste.

Der skal ligeledes være helt styr på, hvornår FAMen kan "skallukke" - dvs. låse yderdørene - og hvornår politiet skal tilkaldes. Også disse emner skal nu diskuteres og muligvis justeres.

Kurv til personalet

Hvordan er stemningen egentlig nu?

"En stor del af det personale, der var der den pågældende nat, har været der igen i nat. Der har været en fantastisk stemning - flere har rapporteret, at de er glade for at komme på arbejde igen, og at de er trygge ved den måde, situationen blev håndteret på", siger Michael Hansen Nord.

"Vi har også fået tilkendegivelser fra patienter og pårørende. En sendte en frugtkurv som tak til personalet".

Hvad med psykologhjælpen, I lovede?

"Psykologer har talt med 40 medarbejdere i løbet af dagen i går. Det er alle dem, vi har på listen".