Skip to main content

Bred afvisning af mere tvang på bosteder

Psykiatere: Regeringens forslag til bedre sikkerhed på psykiatriske bosteder strider mod den europæiske Menneskerettighedskonvention og FNs Handicapkonvention.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Klaus Larsen kll@dadl.dk

9. sep. 2016
5 min.

Tvang er et centralt element i regeringens nye udspil, der skal imødegå den vold på socialpsykiatriske botilbud – i nogle tilfælde med dødelig udgang – som i det seneste år har præget trukket store overskrifter.

Kravet om handling har nu resulteret i et udspil fra regeringen, som blandt andet foreslår en helt ny type institution for mennesker med svær psykisk lidelse, udadreagerende adfærd og særligt komplekse problemstillinger.

En arbejdsgruppe med repræsentanter fra fem ministerier, KL og Danske regioner kommer i en rapport med otte anbefalinger (se boks), der skal forebygge vold mod ansatte og beboere på botilbuddene.

Adgang til tvang udvides

”Medarbejdere og beboere på landets botilbud skal føle sig trygge og sikre i deres hverdag”, lød det, da Sundheds- og Ældreministeriet præsenterede de otte indsatspunkter.

Faktaboks

Fakta

Hverken Lægeforeningen, Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS), Socialpædagogernes forening (SL) eller patientforeningen SIND føler sig dog trygge eller sikre ved de anbefalinger fra en arbejdsgruppe, der nu har været til høring hos de organisationer, der taler for de berørte.

I et høringssvar kalder Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS) det ”særdeles problematisk”, at de otte anbefalinger åbner ”adgang til tvang i et omfang, som det kendes fra psykiatriloven”, og at denne adgang tilmed udvides.

Det falder især DPS for brystet, at regeringen vil åbne mulighed for ”besøgsrestriktioner, åbning og kontrol af post, undersøgelse af beboerens opholdsrum og ejendele, kropsvisitation, tilbageholdelse, tilbageførsel, personlig skærmning, tvungen opfølgning og aflåsning af yderdøre samt værelsesdøre”, som der står i arbejdsgruppens rapport.

I dag er nogle af de omtalte magtmidler ifølge DPS kun tilladt i fængsler og på Sikringen, der huser landets farligste, sindssyge kriminelle.

Lægeforeningen: Om igen!

Lægeforeningen undrer sig over, hvem, der er målgruppen for de nye botilbud – og hvordan personalesammensætningen skal være.

”Det er heller ikke tydeligt, hvordan botilbuddene skal hænge sammen med resten af psykiatrien”, skriver Lægeforeningen på sin hjemmeside, efter at foreningen har afgivet sit høringssvar.

Lægeforeningen opfordrer derfor til at udskyde beslutningen om at oprette en ny institutionsform, indtil de mange spørgsmål er afklaret.

Lægeforeningens næstformand, Michael Dupont, er enig i, at beboere og ansatte på bostederne skal beskyttes mod vold, og at forslaget derfor vil sikre bedre kontrol med stoffer og våben på bostederne.

Men der synes enigheden også at høre op. For eksempel mener Michael Dupont ikke, at de foreslåede tvangstiltag – som i dag kun kendes fra psykiatriske hospitaler – er vejen frem:

”Set i lyset af, at der nu skæres ned på psykiatriske senge mange steder, skal man være meget opmærksom på, at man ikke opretter en ny institutionsform til mennesker, som i virkeligheden burde være under behandling på et psykiatrisk hospital”, siger Michael Dupont.

Løft hellere kvaliteten

Regeringens arbejdsgruppe anbefaler, at tvangsmidlerne kan tages i brug over for ”personer, der er til fare for andre og er uforudsigelige i adfærd, personer med svær psykisk lidelse, personer med nedsat psykisk funktionsevne og/eller svære sociale problemer og personer med gentagne indlæggelser på psykiatriske afdelinger eller minimum én længerevarende indlæggelse på psykiatrisk afdeling bag sig”.

Og her går det helt galt, mener DPS, idet man med ét slag udvider den personkreds, der kan underlægges tvang, betydeligt:

”Med disse kriterier vil hovedparten af de mennesker, der er beboere på et hvilket som helst bosted, og mennesker, der på et tidspunkt har været indlagt på en lukket psykiatrisk afdeling, kunne underlægges tvang”, skriver DPS i sit høringssvar.

Dansk Psykiatrisk Selskab har i øvrigt ”meget svært ved at se”, hvorfor arbejdsgruppens forslag ikke i stedet vælger at bygge på ”et kvalitetsløft og en kapacitetsudvidelse i de eksisterende sektorer”.

DPS peger på, at der fremfor tvang er behov for flere intensive/lukkede psykiatriske sengepladser til at afbøde den nuværende underkapacitet på 15-20 pct.

Ny, hybrid institutionsform

DPS mener, at tvang kan være nødvendigt, men mener, at man skal fastholde beslutningen om at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien – også på botilbuddene: Men det kan kun ske ved at ”holde kompetencen til at udøve tvang i afgrænsede miljøer og under afprøvede former. Man kan ikke nedbringe anvendelsen af tvang ved at udvide adgangen”, skriver DPS i sit høringssvar.

Lægeforeningen peger i øvrigt på, at regeringens forslag også rejser spørgsmålet om, hvem der er målgruppen for de nye botilbud og hvilke kompetencer personalet skal have:

”Ideen om en ny mellemstation kan få vidtrækkende konsekvenser for fremtidens behandling af mennesker, som er svært psykisk syge”, siger Michael Dupont, som understreger, at der er brug for et generelt løft af sundhedsfagligheden på bostederne og flere pladser på de psykiatriske sygehuse.

Lægeforeningen er ikke ene om at se en ny, hybrid institutionsform aftegne sig. I en pressemeddelelse kalder patientforeningen SIND den foreslåede nye boform ”en discountudgave af de retspsykiatriske afdelinger, blot med færre ressourcer og mindre retssikkerhed”.

Det vil trække yderligere brug af tvang med sig stik imod, hvad der hidtil har været politisk konsensus om: at anvendelsen af tvang i psykiatrien skal reduceres og psykiatrisk behandling forbedres, forudser SIND.

Socialpædagogernes forening SL peger i sit høringssvar på, at der i flere år er blevet ”sparet voldsomt” både på behandlingspsykiatrien, retspsykiatrien, socialpsykiatrien og hele misbrugsbehandlingsområdet. Og her ligger, ifølge SL, en stor del af forklaringen på, at man i dag ser mere vold og ”udadreageren”.

Løsningen er ikke mere tvang, mener SL og peger i stedet på en styrkelse af ” de tilbud, vi har, og hvor fagligheden er til stede”, herunder flere sengepladser i behandlingspsykiatrien, så man undgår, at mange udskrives for tidligt.

Læs arbejdsudvalgets rapport her (pdf):