Skip to main content

Brugen af tvang falder i psykiatrien

Selv om brugen af tvang generelt falder, stiger både brugen af tvang mod børn og unge samt brugen af beroligende medicin, viser nye tal.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

8. apr. 2016
4 min.

Omfanget og brugen af bæltefikseringer og anden tvang i psykiatrien er på vej ned.

Ifølge nye tal for tvang i psykiatrien i 2015, som netop er offentliggjort af Sundhedsstyrelsen, har størstedelen af områderne inden for tvang oplevet et fald i forhold til både 2014 og tidligere.

”Sundhedsstyrelsen finder det tilfredsstillende, at der på nationalt niveau er et fald i det totale antal bæltefikseringer samt i antal og andele personer, som bæltefikseres,” skriver Sundhedsstyrelsen i rapporten.

Fakta

Fakta

Halvering i 2020

Netop bæltefikseringer og et konkret mål om en halvering af antallet af bæltefikseringer i 2020 var en af hjørnestenene i den aftale, som daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) den 12. juni 2014 lavede med Danske Regioner om at halvere anvendelsen af tvang i psykiatrien i 2020.

Udviklingen mod mindre tvang skulle måles på en lang række indikatorer – se faktaboks – og på baggrund af data 2011-2013 blev der for hver indikator udregnet en baseline, som regionerne bliver målt op mod.

Og på langt de fleste indikatorer går det den rigtige vej.

Således har der inden bæltefikseringer været et fald i antallet af personer, der bæltefikseringer i forhold til 2014. I de to regioner - Region Midtjylland og Region Nordjylland - er det totale antal bæltefikseringer ikke faldet, men antallet af personer, der bæltefikseres er faldende i begge regioner.

Også inden for længden af bæltefikseringer ser det overvejende godt ud.

Antallet af mellemlange og lange bæltefikseringer - 8-24 timer, 24-48 timer og over 48 timer – er faldende. I forhold til antal bæltefikseringer over 48 timer, som er tilknyttet en særlig målsætning om reduktion med 50 pct. frem mod 2020, svarer reduktionen på nationalt niveau til en forholdsmæssig procentvis reduktion på 10 pct. årligt.

Dog er antallet af kortere bæltefikseringer - 0-2 timer og 2-8 timer – steget i forhold til 2014.

Sundhedsstyrelsen bemærker i rapporten, at ”nogle af de patienter der tidligere blev langvarigt bæltefikseret nu måske bliver kortvarigt bæltefikseret eller slet ikke bæltefikseret.”

Desuden viser de nye tal, at det samlede antal børn og unge under 18 år, der har været berørt af en eller flere tvangsforanstaltninger i psykiatrien, har oplevet stigning. En del af stigningen kan skyldes den ændrede registreringspraksis på området som følge af den nye psykiatrilov fra 1. juni 2015.

Mere medicin i stedet

Men mens eksempelvis bæltefikseringer generelt er faldet, så har det muligvis avlet andre problemer. For med undtagelse af Region Hovedstaden og Region Sjælland, har de andre regioner haft en stigning i anvendelsen af beroligende medicin med tvang sammenlignet

2014.

Sundhedsstyrelsen skriver selv i, at ”med henblik på udviklingen i foranstaltninger, der kan erstatte brugen af tvangsfiksering kan det konstateres, at flere af de regioner, der har nedbragt antallet af bæltefikseringer har øget deres forbrug af beroligende medicin.”

Og den udvikler vil Sundhedsstyrelsen holde øje med ”med henblik på at sikre, at der ikke sker en uhensigtsmæssig substitution mellem forskellige tvangsformer.”