Skip to main content

Choktal: Psykiatrien mangler mindst 150 speciallæger

Udkantsområderne er ikke ene om at have for få psykiatere. Selv i det indre København oplever psykiatrien, at der ikke er en eneste ansøger til en overlægestilling. »Det betyder, at vi må smøre smørret tyndere ud«, siger psykiaternes formand.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk, Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk, Anne Steenberger as@dadl.dk

23. sep. 2013
7 min.

Lægemangel  Så mange psykiatere mangler der: 58 i Region Hovedstaden. 44 i Region Midjylland. 25 i Region Syddanmark. 23 i Region Nordjylland.

I de fire regioner, Ugeskriftet har fået tal fra, er der således 150 ubesatte stillinger. Den femte – Region Sjælland – skønner vi til at have mindst 23 vakancer*. Og så mangler der på landsplan ca. 173 (Se boks).

REgion Hovedstaden:

58 af 348 stillinger står ubesatte

Region Hovedstadens Psykiatri (RHP), som er normeret til 348 psykiatriske stillinger, oplyser, at man i marts 2013 manglede 58 speciallæger i psykiatri på de i alt 11 centre.

Vicedirektøren i RHP, Peter Treufeldt, ser speciallægemanglen som et overordnet samfundsproblem, der dels skyldes tidligere forsømmelser i uddannelsen af tilstrækkeligt med læger, dels, at psykiatrien ofte omtales negativt – og ikke altid med rette.

»Selvfølgelig skal medierne være kritiske«, siger Peter Treufeldt. »Men der er en tendens til, at medierne skildrer de somatiske specialer som Florence Nightingale, mens psykiatrien fremstår som en politimand«, siger han.

HR-chefen i RHP, Ulla Rasmussen, fremhæver arbejdsmiljøet som en vigtig faktor, både for at rekruttere og fastholde læger til specialet, og at det er et område, der nu fokuseres mere på:

»Arbejdsmiljøet kan især være et problem for de yngre læger, der oplever en høj vagtbelastning og ofte er under et stort følelsesmæssigt pres, og som siger, at de ofte føler sig meget alene, når de skal løse opgaverne«, siger Ulla Rasmussen.

Hun tilføjer, at en del af rekrutteringsbestræbelserne også går ud på, at personalet gør sig umage for at tage godt imod de studerende og give dem en god oplevelse, når de er på klinikophold. Og det har da også givet resultater: I mange år havde RHP svært ved at tiltrække unge læger til specialet. I dag er samtlige hoveduddannelsesstillinger besat.

Astrid Krag: Intet »quick fix«

Psykologer og sygeplejersker

I dag bliver de fleste hoveduddannelsesstillinger besat – og i Region Hovedstaden alle.

Problemet er bare – påpeger Peter Treufeldt – at når de nye generationer af psykiatere melder klar, vil endnu flere af de gamle stemple ud.

Ubesatte lægestillinger besættes i enkelte tilfælde med læger fra andre specialer – almenmedicinere.

»Og der er masser af almene lægeopgaver i psykiatrien, som vi også skal blive bedre til at tage os af«, påpeger Peter Treufeldt, som dog kun anser det som ad hoc-erstatninger for speciallæger i psykiatri.

En anden metode, RHP anvender til at frigøre speciallæge-hænder, er at finde opgaver, der kan varetages af andre faggrupper: Specialpsykologer, som der dog endnu ikke er nogen færdiguddannede af, samt specialtrænede sygeplejersker og behandlersygeplejersker, som ifølge Peter Treufeldt »efterhånden også vil kunne løse mange af lægernes opgaver«.

Desuden vil RHP befri lægerne fra en række af de opgaver med registrering og dokumentation, som i dag sluger meget af deres knappe tid, siger Peter Treufeldt.

Fakta

Fakta

Udenlandske læger

Psykiatrien i Region Nordjylland har en normering på godt 89 speciallægestillinger, hvoraf 23 ikke har kunnet besættes.

Region Syddanmark arbejder ikke med faste normeringer, men lader det være op til psykiatrien selv at foretage normeringer inden for de økonomiske rammer.

»Et forsigtigt bud på, hvor mange speciallæger, vi mangler lige nu, er 25 – overvejende i voksenpsykiatrien«, oplyses det i en mail til Ugeskriftet.

For at afhjælpe problemet har regionen udarbejdet en strategi, der satser tungt på hvervning af udenlandske speciallæger. Fra 2011-2012 har psykiatrien rekrutteret 10, og vil frem til 2016 rekruttere yderligere 20. Til de afdelinger, der ansætter dem, er der udsigt til en »kompensation« på 300.000 kroner pr. ansat læge efter seks måneders ansættelse. Penge, der f.eks. kan bruges til efteruddannelse, kongresdeltagelse eller lønforhøjelser.

Dyr vikarordning

Ifølge Region Midtjyllands seneste opgørelse var der i alt 44 ubesatte stillinger. Regionen har ikke en overordnet regional normering for stillinger i psykiatrien – det er op til de enkelte afdelinger.

Heller ikke Region Sjælland har en central normering. Hver afdeling inden for psykiatrien råder over sit eget budget og vurderer dermed også selv behovet for at ansætte psykiatere. Regionen har derfor ikke et samlet overblik over antallet af ubesatte psykiaterstillinger.

»Men vi mangler rigtig mange«, oplyser enhedschef Stig Bækgaard fra regionens psykiatriledelse.

Manglen på psykiatere er størst fra Vordingborg og sydover og er med andre ord et udpræget udkantsfænomen. For at dække behovet benytter regionen sig dels af psykiatere fra vikarbureauer, dels indgår den kontrakter med en slags »freelance-psykiatere«, enkeltmandsfirmaer, der fakturerer deres timer til regionen. Stig Bækgaard kan ikke oplyse, hvor mange af den slags kontrakter, regionen har tegnet, men det er en del.

»Og det er ikke billigt«, fortæller han.