Det er ikke kun kalenderen, der siger forår. Danske forskningsprojekter skyder op i rekordfart over hele landet. Det kan de, fordi der er midler til det, og fordi ansøgninger bliver hurtigt behandlet.
»Når det brænder på, og vi lige pludselig står med en ukendt virus, hvor vi hverken har behandling eller præventive tiltag i form af en vaccine, så er velviljen der. Det er super positivt«, siger Sanne Thysen, der er formand for Lægeforeningens Forskningsudvalg.
Regeringen har hurtigt afsat 150 mio. skattekroner til coronaforskning, Novo Nordisk Fonden har givet 50 mio. kroner, Lundbeckfonden 30 mio. kroner, Carlsbergfondet 25. mio. kroner, og hertil kommer midler fra privatpersoner, fra virksomheder, fra mindre fonde.
Samtidig har Sundheds- og Ældreministeriet bedt dataansvarlige myndigheder og godkendelsesinstanser om at hastebehandle videregivelse af data og godkendelser af forskningsprojekter om COVID-19. Det gælder bl.a. sagsbehandling i Lægemiddelstyrelsen, Sundhedsdatastyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed. Også regionerne er blevet bedt om at hastebehandle.
»Vi kunne da godt ønske os, at det var sådan her til hverdag, men det er nok ikke realistisk«, siger Sanne Thysen.
Blandt forskende læger er det velkendt, at det kan være tidskrævende administrativt at forske både pga. lange sagsbehandlingstider, og fordi det er tidskrævende at søge midler. Senest viser en undersøgelse foretaget blandt de 26.000 medlemmer i LVS, at lange sagsbehandlingstider er med til at forsinke forskning.
»Det er klart, at det særlige fokus, der er lige nu, betyder, at nogle processer går hurtigere. Jeg håber selvfølgelig, at vi bagefter kan se på, om vi kan strømline nogle af de dagligdags processer, der tager tid fra forskningen. Vi kæmper stadig for et one entry-system, så man ikke som forsker skal sende sin ansøgning et sted for at få etisk godkendelse, et andet for at få data udleveret og så videre. Der kunne jeg sagtens forestille mig, man kunne lære noget af, hvordan det er foregået nu«, siger Sanne Thysen.
Vigtigt fokus på forskning
Selvom coronapandemien har givet travlhed mange steder i sundhedsvæsenet, er det vigtigt, at man stadig prioriterer forskning, mener Sanne Thysen. Hun peger på, at alle de data, der bliver indsamlet nu, er vigtige både lige nu og efter første bølge af pandemien.
»Fra Kina kan vi jo se af de data, der er kommet ud, at de har prøvet forskellige behandlingsformer af, men mange steder ikke systematisk. Der er tilgangen i Danmark helt anderledes. Selvom protokollerne bliver skrevet meget hurtigere, end de plejer, så er det stadig en systematisk tilgang til dataindsamling«, siger hun.
Det betyder, at man senere vil kunne samle op på ikke kun, hvad der virkede og ikke virkede, men hvordan det virkede og på hvilke patienter. Det er især vigtigt, fordi vi endnu ikke ved, hvordan coronavirus vil udvikle sig. Sanne Thysen peger på, at det bliver vigtigt at samle erfaringerne efter det hurtigt udviklede forløb, så forskning kan fortsætte til næste fase.
»Vi ved ikke nok om coronavirus endnu, men så vidt jeg kan forstå på virologerne, forventer man, at virus ligesom andre coronavira vil mutere, hvilket kan betyde, at der kan komme gentagne bølger af epidemier, som vi kender det med influenza. Derfor er det vigtigt, at vi indsamler systematiske data og laver forskning, så vi bliver klogere på, hvilke behandlinger der virker, og hvordan man bedst kan lave en effektiv vaccine«.
GIK I GANG UDEN PENGE: »Forskningsprocessen behøver ikke være så kompliceret, når det kommer til stykket«
Hæmatologiske afdelinger over hele landet er gået sammen om at indsamle data på deres sårbare patienter sammen med de onkologiske og et par geriatriske afdelinger. Målet er at blive bedre til behandling og forebyggelse af infektion.