Skip to main content

Da politikerne besøgte virkeligheden og den nyfødte akutafdeling i Vest

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

23. mar. 2009
8 min.

Klokken 9.30 bider regionens politikere i rundstykkerne i Mødesal 1 på Regionshospitalet Holstebro. De er i et vældigt humør, og der er en summende snak på kryds og tværs. Men så rejser direktør i Hospitalsenheden Vest, Henning Vestergaard, sig op og siger velkommen:

»Vi har glædet os til at vise, hvordan vi kører den her biks ud fra de beslutninger, I træffer«, siger han.

Og det er lige præcist det, denne dag handler om: Politikerne møder virkeligheden. De har rejst sig fra mødeborde og dagsordener for at tage på besigtigelsestur. Emnet er »Den akutte patient i Hospitalsenheden Vest«.

Politikerne har besluttet, at der skal bygges et helt nyt hospital som afløser for regionshospitalerne i Holstebro og Herning. Det skal ligge i Gødstrup tæt på Herning, og det mener regionspolitikerne stadig, selv om sundhedsministeren er uenig. Alle ved dog, at det vil tage en hel del år, før et nyt hospital står færdigt. Hvordan skal den akutte patient håndteres indtil da?

I Herning og Holstebro er den nye fælles akutafdeling allerede en realitet, og det skal politikerne høre mere om. Cheflæge Per Østergaard Jensen rejser sig. Han ser ud over de kaffedrikkende politikere:

»Det, vi er i gang med, er den største forandring i hospitalsvæsenet i mere end 50 år«, siger han. Så forklarer han om den fælles akutmodtagelse, forkortet FAME: Der skal være akutmodtagelse i både Herning og Holstebro. I Herning skal de kunne tage alle patienter, mens Holstebro skal tage visiterede akutpatienter. Også akutklinikken i Ringkøbing hører under FAME.

Den 1. februar 2009 var den samlede akutafdeling en realitet, og de nye tider er dermed begyndt. Specialisterne skal frem i forreste række, og nu skal akutmedicinerne på banen.

»Det kan ikke gå hurtigt nok«, siger cheflægen og giver ordet videre til den nye akutafdelings chef, ledende overlæge Jørgen Mølgaard.

Han smækker en tidsplan op på skærmen:

»Det går stærkt, for vi klinikere retter lynhurtigt ind. Det er ikke noget, der tager flere år«, siger han, mens politikerne famler efter termokander og ser op mod tidsplanens datoer:

Den 1. februar overtog den nye afdeling skadestuer og modtagelser i Herning og Holstebro, hospitalsvisitationen åbnede og 24 forløb under klinisk basisuddannelse gik i gang. Den 1. marts kom de medicinske visitationsafsnit i de to byer ind under akutafdelingen. Den 1. april etableres der fælles akutsekretariat, og den første akutmediciner starter med funktion som uddannelsesansvarlig overlæge.

»Vi er i gang. I nær fremtid skal der i Herning etableres sengeafsnit til observation og rum og plads til samtaler og undersøgelser. Samtidig skal vi have opbygget en helt ny logistik, hvor vi kan få laboratorier mv. frem i forreste række«, siger Jørgen Mølgaard.

Regionspolitikerne lytter og noterer. De vil være klogere, og spørgelysten er stor. Måske sidder de også og glæder sig over, at der åbenbart uden de helt store problemer er opbygget en akutafdeling fælles for de to hospitaler, selv om dønningerne efter krigen mellem Herning og Holstebro stadig går højt i befolkning og medier. Sværdslagene har givet genlyd, og de skingre lyde fra kamppladsen har kunnet høres over hele landet: Skal det nye hospital ligge nærmest Holstebro eller Herning? For mange er denne kamp slet ikke forbi, men imens fortsætter de stille og roligt med at samordne specialerne og opbygge den fælles akutafdeling på de to hospitaler.

Opdelt i sektioner

»Der skulle være et rigtig godt køkken her på hospitalet«, bemærker en regionspolitiker til en anden, mens blikket glider ind over tærter og salater og indbagte lækkerier.

Frokost. Det har været en god formiddag. Politikerne har som afslutning på dagens program hørt om Holstebros afsnit for patienter med hoftenære brud. Her arbejdes der med fast track-forløb, så patienternes indlæggelsestid sættes ned. Politikerne nikkede tilfredse, da de hørte, at projektet først og fremmest skal styres af hensyn til patienterne.

Så lister politikerne ned til deres biler. De skal til Herning. Her starter anden halvleg klokken 13.15:

»Velkommen til vores anden matrikel«, siger hospitalsdirektøren, og vi skal hurtigt videre på rundvisning. Men noget er gået galt: Der står en vogn med både kaffe og kage i auditoriet, selv om det ifølge programmet først skal serveres et par timer senere. Det tager politikerne dog roligt og skærer sig pligtskyldigt et stykke kage. Så går døren op. En dame kommer ind og kører med hektiske bevægelser kaffen og resterne af kagen ud igen. Det mangles et andet sted i huset.

»Den slags logistiske fejl kan vi godt leve med«, mumler en politiker. Og trods denne fejlleverance er der godt styr på logistikken på sygehuset i Herning. Det viser sig under den efterfølgende rundvisning, hvor politikerne får en fornemmelse af, hvordan FAME skal fungere, og hvordan det hele hænger tæt sammen, også fysisk: visitationsafdeling, skadestue, modtagelse, præhospitalsenhed og vagtlægens konsultation:

»Vi har set hinanden dybt i øjnene: Hvordan kan vi gøre dette bedst og mest hensigtsmæssigt. Vi går efter en opbygning, hvor der er otte-ti patienter pr. sektion. Hver sektion skal have en række funktioner tilknyttet, sekretær osv., og størrelsen er valgt for at sikre overblik og de bedste muligheder for observation af patienterne«, fortæller Jørgen Mølgaard og tager politikerne med videre:

»Her skal der indrettes sengepladser«, siger han og slår ud med armene. Så går politikerne til side, mens en seng med en ældre, sovende patient transporteres forbi som en erindring om, at mens der snakkes om den nære fremtid for akutafdelingen, er nutiden særdeles påtrængende her midt i hospitalets hverdag.

»Det må være en menneskeret, at undersøgelser og samtaler kan foregå under fire øjne, og det skal sengepladserne indrettes efter. Det kræver plads. Til gengæld er der mindre brug for opholdsrum, for det er jo ikke et sted, patienterne skal være mere end højest 24 timer. Så her kan vi hente noget plads«.

Jørgen Mølgaard ser ud ad vinduerne til en gård mellem hospitalsbygningerne:

»Der er også planer om at overdække denne atriumgård. Det kan give plads til nogle faciliteter, også til personalet. Det kan det jo ellers godt knibe med«.

En politiker følger lægens blik:

»Det kan vel ikke koste mange basse-ører«, siger han. For alle ved det: Region Midtjylland skal spare, der skæres, økonomien er presset, samtidig med, at der skal gennemføres store ændringer. Ambitionerne er store. Det er pengene ikke.

»Nødvendigt med den slags dage«

Den 1. april starter den første akutmediciner i Herning. FAME er på skinner, og politikerne guides ind i på hospitalsvisitationen, der er et centralt led i hele aku tberedskabet. Vagtcentralen, vagtlæger, praktiserende læger og det præhospitale beredskab kan ringe ind til visitationen, og der er kun et telefonnummer for hele det område, Hospitalsenheden Vest dækker. I visitationen afgør man, om patienten skal ind på akutmodtagelsen i Herning eller Holstebro, på akutklinikken i Ringkøbing, eller om patienten kan indlægges direkte på et speciale - hvor der vel at mærke er plads:

Nogle røde og blå brikker på en tavle viser, hvor der er overbelægning, og hvor der er pladser. Politikerne kan ved selvsyn konstatere, at de fleste blå brikker, der symboliserer ledige pladser, er parkeret ubrugt nederst på tavlen, mens overbelægningens røde brikker er i flittig brug. Politikerne ser på hinanden. Det her taler vist for sig selv.

Tilbage i auditoriet er der endnu et par indlæg, så er der kage og kaffe igen, denne gang helt efter planen. Store og lækre lagkager står og frister, men en del politikere er mætte, for de er gennem nu seks timer blevet fodret med indtryk, oplysninger, realiteter og godt værtsskab.

Stemningen er afslappet. Det har været en god dag. Men hvorfor er det godt med sådan en besigtigelsesdag?

»Da vi havde amterne og deres sygehusudvalg, mødtes vi jo regelmæssigt. Nu er vi nødt til at have sådanne besigtigelsesture og temadage. Vi har i dag oplevet, at de har sjælen med i det. Vi har mødt nogle meget engagerede medarbejdere. Den nye fælles akutafdeling bliver en spydspids« siger en af de politiske veteraner, Aage Koch-Jensen (K), der har siddet i 25 år i amt og region.

Bente Nielsen (SF) er den anden veteran i det henholdsvis amtslige og regionale politiske arbejde. Hun har været med i tre årtier, og hun er enig med Aage Koch-Jensen: Som strukturen er i regionerne i forhold til amterne, er det utroligt vigtigt med den slags ture ud i virkeligheden.

»Det er godt at komme ud og høre med deres egne ord, hvad de er i gang med. Vi har fået et indtryk af nogle meget engagerede mennesker, og vi har oplevet, hvordan de to store sygehuse i Hospitalsenheden Vest har rakt hånden ud til hinanden for at få dette til at fungere«, siger politikerne.

Fakta

  • Den 1. februar 2009 blev den fælles akutafdeling (FAME) i Hospitalsenheden Vest etableret. Den består af modtagelserne, skadestuerne og akutsengeenhederne MVA og AMA på Regionshospitalerne Herning og Holstebro. Også Akutklinikken i Ringkøbing hører ind under FAME.

  • I Herning kan alle akutte patienter modtages, i Holstebro modtages visiterede akutte patienter. Den centrale hospitalsvisitation i Herning disponerer indlæggelser af de akutte patienter med undtagelse af patienter med diagnosticeret blodprop i hjertet og patienter med behov for trombolysebehandling. Ikkevisiterede traumepatienter skal modtages i Herning.

  • Patienter indlægges til observation og behandling i op til 24 timer. Den akutte patient møder akutmedicinere og specialister, der sammen stiller diagnosen. Indlæggelsen sker på akutafsnittene i tæt samarbejde med specialerne. Er der behov for indlæggelse ud over de 24 timer, bliver patienten visiteret videre til en relevant sengeafdeling.

  • Der etableres i løbet af 2009 afsnit med særlige observationssenge i Herning med plads til undersøgelser og samtaler. I første omgang etableres der 40 sengepladser. Den 1. april starter den første akutmediciner på FAME i Hospitalsenheden Vest.