Skip to main content

Da Yngre Læger var yngre

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

23. mar. 2009
3 min.

Foto: John Buch Larsen

Da Helle Jørgensen en decemberdag for næsten 30 år siden første gang trådte ind af døren til Foreningen af Yngre Læger, var det en meget anderledes forening, end den, hun forlader om et par uger for at gå på pension.

For eksempel var hun den første kvindelige akademiker, der blev ansat i FAYL. I Lægeforeningen sad der en enkelt, men hverken FAS eller PLO havde kvindelige akademikere ansat dengang, husker Helle Jørgensen.

»Det hed ikke kønsdiskrimination«, siger hun. »Det var for at beskytte de skrøbelige kvinder mod det hårde arbejde, som tilmed ofte foregik om aftenen og i weekenden«.

Var det så hårdt?

»Nej. Men det var sjovt«, svarer Helle Jørgensen. Hun havde været ansat i Københavns Kommune og været tillidsrepræsentant for DJØF'erne dér. Så hun syntes, at hun havde meget godt styr på sagerne i FAYL. Hun vidste, hvad en akademiker-fagforening var for en størrelse.

Sandinister og betalingshospitaler

Marxismen prægede universitetet. Nyuddannede læger kaldte sig undertiden »sundhedsarbejdere«. Men de deltog også i »Arbejder-Akademiker-Samarbejdet«, og til forskel fra så meget andet af tidens tosseri var her tale om en konkret indsats, der udsprang af ægte harme over elendige arbejdsforhold, som ødelagde mange lønmodtageres helbred og førlighed.

Hvis Helle Jørgensen skal pege på, hvad der karakteriserede FAYL anno dengang, var det et forrygende all-round engagement hos alle.

»Man var ikke specialiseret efter interesseområder. Alle bestyrelsesmedlemmer fulgte med i stort set alt. Tidsmæssigt har det været enormt krævende. Til gengæld følte alle nok et større medansvar for de forskellige områder«, siger hun.

Den legendariske strejke i 1981 skal nævnes men ikke behandles her. Men engagementet var brændende:

»Når der var forhandlinger i Forligsen, blev der indkøbt drømmesenge. Bestyrelsen overnattede herinde, så forhandlingsdelegationen altid kunne få kontakt med baglandet«, fortæller Helle Jørgensen.

Bestyrelsen var rød. Og det afspejlede en bredere tendens - i hvert fald husker Helle Jørgensen, at repræsentantskabsmøder jævnligt mundede ud i støtteerklæringer til de nicaraguanske sandinister og fordømmelser mod privathospitaler. De blev kaldt »betalingshospitaler« og bekæmpet som Den Onde selv. Beskæftigelsesmulighederne for yngre læger var heller ikke optimale, husker Helle Jørgensen. En mulighed var så at nedsætte sig i almen praksis - men det krævede et ydernummer, og dem var der ikke nok af.

»Derfor vedtog FAYL et forbud mod, at yngre læger kørte lægevagt og dermed tog natarbejde. Det skulle presse PLO, så de også skulle forlange flere ydernumre«.

Hamskiftet

Hvornår den røde fagforening begyndte sit hamskifte, er ikke klart. Tidsånden flytter sig sjældent, så det mærkes. Måske kom skiftet i senfirserne, da nogen foreslog at donere nogle millioner i forbindelse med de voldsomme BZ-aktioner i Ryesgade i København. Argumentets logik havde vist noget at gøre med, at man derved kunne forebygge en udvikling, hvor mange ville komme til skade, og det var vel dybest set det, lægeløftet handlede om?

»Det var der ikke mange medlemmer, der syntes - og det var vist der, bestyrelsen fandt ud af, at det var endegyldigt slut med at støtte alle mulige politiske sager«, siger Helle Jørgensen.

Det Yngre Læger, hun nu forlader som kontorchef, er meget forskelligt fra det, hun kom til:

»Der er større politisk bredde blandt medlemmerne. Uanset hvilken politisk sag, man tog op, ville man lægge sig ud med den ene eller den anden gruppe. I dag engagerer folk sig som privatpersoner, mens foreningen koncentrerer sig om det, den er bedst til«.

Men der er også træk, som er uforandrede:

»Turnus - eller basisuddannelsen. Og tvangselementerne i den, har været en standende diskussion, og var det vist længe før min tid. Og i det hele taget lægers enorme engagement i forhold til at få den bedst mulige uddannelse, sådan at overenskomsten ligefrem skal tilpasses, så man får den bedst mulige uddannelse. Det er i hvert fald noget, der ikke har ændret sig«.

Yngre Læger holder afskedsreception for Helle Jørgensen tirsdag den 31. marts kl. 15-17 i Domus Medica. Alle er velkomne til at komme og sige farvel til Helle.