Skip to main content

DAMD-data skal nu slettes

Loven om DAMD-databasen, der betyder, at Rigsarkivet ikke kan udbede sig en kopi af data, blev enstemmigt vedtaget i Folketinget i dag. Når loven træder i kraft, vil de ulovligt indsamlede data blive slettet.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

12. maj 2015
4 min.

Det tog ikke mange sekunder for Folketinget i dag at vedtage, at de ulovligt indsamlede oplysninger om borgernes helbred i DAMD (Dansk Almenmedicinsk Database) ikke skal udleveres til Rigsarkivet.

Faktaboks

Fakta

Der var hverken ændringsforslag til lovforslaget eller nogen udtalelser om det, og lovforslaget blev derefter vedtaget - for øvrigt med enstemmighed.

Helt konkret står der nu i Arkivloven, at "oplysninger i Dansk AlmenMedicinsk Database (DAMD) om enkeltpersoners helbredsmæssige eller øvrige rent private forhold og andre fortrolige oplysninger, der ikke er opnået tilladelse til indsamling af, skal ikke afleveres til Rigsarkivet«.

Deraf følger, at de ulovligt indsamlede data i DAMD nu ikke bare kan men skal slettes.

"Vi vil kigge efter, hvornår ikrafttrædelsesdatoen bliver, og når loven er trådt i kraft, instruerer vi DAK-e i at trykke på knappen", siger afdelingschef Mads Haugaard fra Region Syddanmark, som har ansvaret for DAMD.

Ifølge lovteksten træder den nye lov i kraft dagen efter dens bekendtgørelse i Lovtidende.

I forvejen er DAK-e - DAMD-basens teknisk-organisatoriske hjemsted - blevet instrueret i at forberede sletning, og Mads Haugaard forsikrer, at det ikke vil tage lang tid at foretage sletningerne.

"De vil blive effektueret længe før den frist på en uge, der er lagt ind i loven", siger han.

Spørgsmålet er nu, hvad der sker med de lovlige data i DAMD, som jo ikke bliver slettet, og ikke mindst, om der igen åbnes for dataindsamling i almen praksis og til hvilket brug.

DAMDs styregruppe mødtes i går aftes, og her er medlemmerne stadig i en afklarende fase. Der er f.eks. ikke taget beslutning om at genåbne for indsamling af de data, som almen praksis egentlig er forpligtet til at høste. Det vil kræve en genansøgning, idet de gamle tilladelser tidsmæssigt er løbet ud, og en sådan ansøgning er ikke sendt.

"Det er noget, vi overvejer. Og derudover har vi tanker om databehandleraftaler mellem DAK-e og hver enkelt klinik", siger formand for DAMD styregruppen, Lars Gehlert Johansen.

"Og så er der en ting, som er mindst lige så vigtig, og det er stemningen og den tillid, vi skal have genoprettet".