Skip to main content

Danmark viser vejen mod mindre antibiotikaforbrug

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

14. sep. 2012
3 min.

Flot dansk indsats for at mindske forbruget af antiobiotika i svinebesætninger skal udbredes til resten af Europa.

Sådan lyder reaktionen fra Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen samme dag, som det er kommet frem, at forbruget af antibiotika i den danske svineproduktion i 2011 faldt med hele 30 procent.

Det viser nye tal fra DTU Fødevareinstituttets DanMap-rapport.

Dermed er en årelange stigende kurve med det udskældte antiobiotikaforbrug nu knækket, og landbruget er tilbage på 2001-2002-niveau.

Nøje kortlægning er nøglen

"Landbruget har via en nøje kortlægning og tæt opfølgning hos enkelte landmand nu formået at bringe forbruget af antibiotika drastisk ned. Derfor er det et yderst positivt budskab - ikke kun for landbruget og forbrugerne, men også hospitaler og læger", siger Mads Koch Hansen.

Problemet er bl.a., at hver gang danskerne sætter tænder i svinekød med resistente bakterier, er der en risiko for, at vi bliver smittede og udvikler sygdomme.

LÆS DR NYHEDER: MINDRE ANTIBIOTIKA I DANSKE SVIN - KØDET ER BLEVET SIKRE

Hospitalsafdelinger døjer med multiresistente bakterier, der blandt andet menes at stamme fra landbruges store antibiotikaforbrug.

Når landbruget på blot et år har formået at nedbringe forbruget af antibiotika så markant, skyldes det angiveligt, at Fødevarestyrelsen i 2010 indførte en såkaldt "Gult kort"-ordning, der blandet andet påbyder landmænd med et højt forbrug at sænke det.

Dansk tænkning skal udbredes til Europa

Mads Koch Hansen blev i starten af måneden valgt som leder af en task force i den europæiske lægeforeningen, CPME, der skal se på det voksende problem med antibiotikaresistens.

LÆS LÆGEFORENINGEN: LÆGEFORENINGENS FORMAND I SPIDSEN FOR EUROPÆISK INDSATS MOD ANTIBIOTIKARESISTENS

"Hele ideen er jo, at vi kan se, at en målrettet indsat virker - og ikke kun ved øgede afgifter og forbud, men også overvågning og direkte henvendelser til den enkelte landmand. For det er ikke ligegyldigt, hvordan vi håndterer landbrugets forbrug af antiobiotika. Så dagens tal om det faldende forbrug er rigtigt glædeligt og viser, at vi skal eksportere den måde at tænke antibiotikaforbrug på, som vi har her i Danmark med en nøje overvågning, til resten af Europa. Vi har en af EU's bedste kortlægninger af forbruget", siger Mads Koch Hansen og fortsætter:

"DanMab-rapporten viser, at vi har brug for denne type data og tiltag på europæisk plan, så vi kan hjælpe de andre lande, hvor forbruget desværre er kommet helt ud af kontrol".

Lav dosis gør blot ondt værre

Mads Koch Hansen understreger, at det faldende forbrug forhåbentligt ikke blot er udtryk for, at dosis er nedsat, men at antibiotika helt er undladt, når det ikke nødvendigt.

For bruger landmanden lige så ofte antibiotika, blot i lavere doser, så har det ikke den ønskede effekt på sygdom og kan rent faktisk være med til at gøre ondt værre, da medicinen ikke dræber bakterier, der på sigt kan opnå multiresistens.

LÆS MASKINBLADET: MINDRE ANTIOBIOTIKA TIL DANSKE SVIN

Den udbredte resistens mod antibiotika, der er særligt udbredt i det sydlige Europa, betyder, at læger har adgang til mindre effektive behandlinger og desværre fører det til det relaterede dødsfald.

Task forcen skal komme med indspark til EU's politikere.

I sommer blev de europæiske sundhedsministre enige om at intensivere kampen mod antibiotikaresistens ved blandt andet at stoppe overforbrug af antibiotika, reducere forbruget og sikre bedre overvågning.