Skip to main content

Danmarksrekord i Horsens: 22 læger under samme tag

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk Fotos: Jørgen Ploug

11. sep. 2009
5 min.



»Undskyld vi roder«, står der på et skilt ved indgangen, hvor man lige må omkring et par entreprenørmaskiner for at nå frem til de dobbelte glasdøre. Et hus er bygget, nu indrettes det til Sundhedens Hus i Horsens med en række sundhedstilbud og 22 praktiserende læger. En stor del af dem er allerede i gang, og flere andre flytter ind de kommende uger.

Vi går op ad trappen til anden sal for at høre mere. For hvordan er de første erfaringer, hvad siger patienterne, og hvordan holder man fast i værdier som nærhed, kontinuitet og den tætte kontakt mellem læge og patient? Kan det ikke være skræmmende for patienterne at komme i et så stort hus med så mange tilbud, når de skal til deres læge? Og hvad med ambitioner og muligheder?

Holger Kjær var den første læge i huset og har i dag hjemme i et praksissamarbejde med tre andre læger. Ole Wiberg er en del af det interessentskab, der som den første klinik med flere læger flyttede ind. Men hvorfor har de valgt Horsens Sundhedshus?

Glade patienter

Vi sætter os ind i venteværelset hos de fire læger, der tidligere var kendt af deres patienter som »lægerne i Løvenørnsgade«. Der går stadig en håndværker og får ventilationen helt på plads. Nogle ledninger hænger ned fra loftet, og et sted i det fjerne høres en vinkelsliber.

Sekretærerne sidder bag store glasflader i sekretariatet. Her modtages patienterne, og her sidder de fire læger samlet, når de har telefontid om morgenen. Ud over Ole Wiberg består interessentselskabet af Lasse Poulsen, Bodil Toftdal og Steen Sørensen.

»Vi var i en situation, hvor noget skulle ske. Vi havde en enkelt sygeplejerske, men ville gerne have mere hjælpepersonale. Nu har vi to sygeplejersker og en laborant, og vi har fået plads til en uddannelseslæge. Desuden har vi fået mere tidssvarende omgivelser,« siger Ole Wiberg.

De fire læger i interessentselskabet har selv været med til at »sætte stregerne« sammen med arkitekterne. De har valgt den lette og lyse stil med store konsultationer og glas som en del af skillevæggene.

»Patienterne er glade for det. De siger, at det er rart at komme her, og de er tilfredse med, at der er flere funktioner samlet under samme tag. Men selvfølgelig var der da nogle, der lige skulle spørge: ,Kommer vi stadig for hos jer?` Og det gør de. Vi er stadig den samme klinik, blot som en del af en større enhed. Det er den tryghed, de har brug for: ,Det er stadig vores læge`. Vi tror, at vi kan give vores patienter en bedre service, og det har været et af formålene. Det er muligt med mere hjælpepersonale, og lige nu er vi ved at få telefonsystemet etableret, så patienterne oplever en forbedring. Det har selvfølgelig kostet nogle penge, men vi tror, at det er det værd«, siger Ole Wiberg.

Fremtidssikret laboratorium

Få meter fra interessentselskabet med de fire læger plus en uddannelseslæge bor praksissamarbejdet, ligeledes med fire læger. Da Holger Kjær den 4. maj i år flyttede ind i sundhedshuset samen med den ansatte kollega Maria Boas, var det et stort skridt i forhold til omgivelserne i Fr. Bajersgade, hvor Holger Kjær startede i 2006 i kompagniskab med en kollega.

Da hun i foråret lod sig pensionere, overtog han hendes ydernummer og ansatte Maria Boas. Men pladsen var trang.

Nu har de etableret praksissamarbejde med de to læger Peter Oscar Christensen og Bjarne Kronow, der hidtil har siddet alene som sololæger.

De har indrettet det sådan, så Holger Kjærs og Maria Boas' konsultationer er adskilt af et fælles undersøgelsesrum.

»Vi har hver vores sekretær med, så den eneste forskel er, at sekretærerne sidder samlet, og at patienterne sidder i samme venteværelse. Vi dannede ved samme lejlighed et interessantselskab omkring fælles laboratorium. Det fungerer sådan, at vi hver især køber ydelser i laboratoriet, som også sololæge Henrik Wibrand er med i. Laboratoriet er fremtidssikret, så det kan udvikles i takt med, at vi får nye opgaver. Her kan to laboranter udvikle et fagligt miljø, og vi får mulighed for at investere i mere avancerede maskiner. Før havde vi hver især små hjørner, hvor der kunne tages blodprøve, for mit vedkommende i køkkenet.«

Laboratoriet ligger centralt mellem samarbejdsklinikken og interessentselskabet, så der så at sige kun skal åbnes en dør, den dag lægerne bliver enige om at have fælles laboratorium. Og det forventer både Ole Wiberg og Holger Kjær vil ske.

En dynamo i sundhed og forebyggelse?

Men hvilke muligheder er der i øvrigt for et større samarbejde?

»Jeg kan forestille mig meget«, siger Ole Wiberg. »Vi kan gå sammen om at uddanne personale, vi kan i fællesskab rekvirere det, vi skal bruge i hverdagen osv. Her på klinikken har vi vort eget mødelokale, for det er nødvendigt, mener vi. Men derudover skal vi betale til fælles faciliteter såsom kantine og konferencelokaler, og det giver os nogle muligheder, blandt andet til uddannelse, fællesmøder, konferencer mv., som naturligvis skal udnyttes«.

Holger Kjær: »Man kan også forestille sig, at vi tager offensive initiativer på tværs i primærsektoren. Det kan være forebyggelse med rygestopkurser og forløb for overvægtige, og det kan være i forbindelse med en særlig indsats for kronisk syge patientgrupper.«

Med de mange praktiserende læger og en række øvrige sundhedstilbud kan Horsens Sundhedshus således blive en dynamo på sundhedsområdet et sted, hvor der arbejdes sammen på tværs, så borgerne i Horsens samlet set kan få et bedre sundhedstilbud. Men foreløbig handler det om at få huset til at fungere:

»Der er også udfordringer i det her, og man skal da vænne sig til, at der nu er flere end os selv at tage hensyn til. Vi er repræsenteret i en bestyrelse for hele huset, og her er der jo visse hensyn; for eksempel kan vi læger jo ikke annoncere på samme måde, som nogle af de andre brugere i huset kan. Så der er nogle forhold omkring skiltning, hjemmeside osv., der lige skulle på plads«, siger Ole Wiberg.

Fakta

Horsens Sundhedshus ligger centralt i Horsens på Grønlandsvej lige over for Bilka, hvor horsensianerne er vant til at komme. Med 22 læger bliver det halvdelen af byens praktiserende læger, der får praksis i huset.

Ud over de praktiserende læger er der blandt andet apotek, café, kiropraktor, psykologer, fysioterapeuter, tandlæger, høreklinik, fodterapeuter, bandagister, massører, mv. I alt omkring 120 sundhedsfaglige personer ventes at få klinik i huset. Der indrettes parkeringshus ved siden af, og der er særlig rampe til ambulance og taxi. Huset er opført af en privat bygherre, og alle aktører lejer sig ind.