Og skrækscenariet?
»Skrækscenariet er, at det rammer rigtig hårdt. At rigtig mange bliver syge. Og i den situation tror jeg ikke, at det er en hemmelighed, at vi i så fald taler om en overophedning af et sundhedsvæsen, der allerede er overbelastet og voldsomt begrænset i mange dagligdags situationer. I den situation vil vi nok se virkelig mange dødsfald. Her er ikke mange ressourcer at trække på i forvejen. I Danmark taler man om at skaffe det nødvendige ved at trække på det ene, det andet og det tredje for at forhindre overophedning af sundhedsvæsenet, men hernede er der ikke meget ekstra at komme efter. Slet ikke når hele resten af verden også er udfordret. Her er for eksempel ikke beskyttelsesdragter nok, men hvis de rige lande heller ikke kan skaffe nok, så kan man godt regne ud, hvor i køen Tanzania står«.
Hvordan vil man lokalt løse den situation, tror du?
»Man vil sikre sig så mange forsyninger som muligt, men man vil nok også komme til at tænke i alternativer. Om man kan genbruge udstyr, som normalt er til engangsbrug. Om man kan omlægge eller oprette nye produktionssteder. Om man i det hele taget kan tage alternative værnemidler i brug. Og i den forbindelse har jeg en opfordring til verdenssamfundet, de mange eksperter og WHO: Der bliver lavet rigtig meget vejledning lige nu om, hvordan lande skal håndtere situationen, hvordan man øger respiratorkapaciteten og imødegår en masse behov i et moderne sundhedsvæsen for at opretholde og yde den bedst mulige behandling. Men vi har også brug for guidelines for, hvad man gør, hvis man er et land eller en region, der ikke har mange ressourcer til rådighed. Altså simple vejledninger til, hvad et absolut minimum er, og hvordan man får ressourcerne til at strække så langt som muligt uden at sætte sundhedsarbejdernes sikkerhed over styr. Jeg kan godt forstå, at man lige nu har fokus på krisen i de vestlige lande, men så snart man har næsen bare en lille smule over vandet i resten af verden, håber jeg, at vi kan arbejde på, at der kommer meget konkrete anvisninger til denne del af verden. Og det skal være meget, meget simpelt anvisninger for at blive anvendt bredt. Vi er vant til at producere retningslinjer, der er evidensbaserede og tager højde for en masse situationer. Men fattige sundhedsarbejdere med en meget kort uddannelse langt fra forsyningslinjerne har brug for enkle, letforståelige instruktioner, der kan hjælpe både dem og deres patienter. Der begynder så småt at komme noget materiale, for eksempel til brug i flygtningelejre, men vi har brug for mere viden og flere gode alternativer til, når man ikke har mulighed for at følge de normale råd«.
Er der andet, man kunne ønske sig fra vores del af verden i den situation, der potentielt venter Afrika?
»Så snart alle de vestlige lande kommer igennem det her, så håber jeg, at den meget store kapacitet af respiratorer og andet udstyr, som bliver frigjort i tusindvis, kan komme til denne del af verden, og forhåbentlig passer det tidsmæssigt med, at virussen rammer lidt senere i lavindkomstlandene«.
Er regeringerne i afrikanske lande som Tanzania optaget af at passe på befolkningen, sådan som vi kender det fra vores egne politikere?
»Jeg tror, man er ligeså opsat på at passe på sit land, som man er i Danmark. Man er ikke helt så individorienteret i mange af disse lande, men der er en kæmpestor bekymring for især økonomi, og meget store dele af økonomien hviler på turister, og der kommer nok ikke en eneste turist det næste lange stykke tid. De enkelte borgere får heller ikke nogen hjælpepakker, hvis de bliver sendt hjem fra arbejde eller må lukke deres butik. Og det er da noget af det, jeg frygter mest på den lange bane. På den korte bane kan man også være bange for, at økonomisk krise påvirker samfundet, så det skaber uroligheder. Kommer der knaphed på fødevareforsyningerne, kan der udbryde uroligheder, selvom det til dagligt er et ret fredeligt land. Men det er ikke noget, der er en offentlige debat om«.
Så hvilke konsekvenser har det for inddæmningen af smitten, at folk i forvejen lever fattigt?
»Samfundet hviler på svage myndigheder. Man vil ikke se samme ros og opbakning, som vi i Danmark har set til Frederiksen og Brostrøm. Hvis man beder millioner af mennesker om at blive hjemme, så er det millioner af mennesker, der lever fra hånden til munden af hårdt fysisk arbejde og går på markedet og står tæt sammen med en masse andre. For går man ikke på arbejde, og går man ikke på markedet, får man ikke noget at spise i morgen. Så selvom regeringen gør det meget godt med information om alt det rigtige, med hvad man skal gøre for at undgå spredning af smitte, så er det svært at gennemføre det i praksis. Også her er der behov for alternative tilgange«.