Skip to main content

Danske Regioner: Sygehuslægerne skal være mere udadvendte

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

8. mar. 2013
3 min.

SAMARBEJDE  Praktiserende læger, der holder konsultationer med speciallægerne inde på hospitalerne. Kommunale hjemmeplejer, der danner fælles teams med sygehuslæger. Patienter, der kommunikerer med eksperten på hospitalet via telekommunikation.

Alt sammen visioner, som er indeholdt i Danske Regioners nye sundhedspolitiske udspil.

Kernen i udspillet er, at sundhedsvæsenet i langt højere grad skal hænge sammen, og i den sammenhæng skal hospitalerne – og dermed lægerne i dem – udfylde nye roller.

”Fokus skal fortsat være på den specialiserede sygehusbehandling, men derudover skal sygehusene have en ny og mere udadvendt rolle, hvor de også skal kunne levere ydelser og tilbud i andre organisatorisk modeller”, som der står i udspillet.

Danske Regioner forestiller sig først og fremmest, at sygehuslægerne i højere grad skal stille sig til rådighed for almen praksis og den kommunale hjemmepleje.

Hvor hospitalernes udgående teams f.eks. i dag består af hospitalets eget personale, kan de fremover udmærket komme til at bestå af folk fra hhv. sygehuset og kommunens hjemmepleje.

”Vi vil gerne prøve at sige – kunne vi lave nogle fælles teams om f.eks lunger, diabetes eller kardiologi, hvor hospitalets sygeplejersker eller læger kunne spille mere sammen med plejepersonalet, som kommunerne sender ud i eget hjem”, siger Danske Regioners formand, Bent Hansen (S).

Videolink til praksis

Samarbejdet med almen praksis og de praktiserende specialæger skal også forstærkes.

”Vi skal være mere helhedstænkende i stedet for at sidde i hver vores silo. Vi vil ikke sende lægerne i stort tal ud på landevejen men gerne gøre dem langt mere tilgængelige og bringe dem i direkte dialog med kollegerne udenfor hospitalet. Det kunne være via video, hvor man direkte kan koble sig op til speciallægen på hospitalet på udvalgte tidspunkter”, siger han.

Hele pointen med øvelsen er at forhindre indlæggelser og genindlæggelser ved at forebygge bedre og løfte det nære sundhedsvæsen ved hjælp af sygehusenes ekspertise.

Det hænger sammen med finansieringen af sundhedsvæsenet, som udspillet fra Danske Regioner også ønsker at omkalfatre – se artiklen »Regioner vil af med DRG-systemet«.

Knappe lægeresurser

Fra lægeside er der umiddelbar opbakning til tankerne, men også en opfordring til at tænke meget nøje på organiseringen.

”Vi synes, det er fremragende, at Danske Regioner tager initiativer inden for sammenhængende forløb og den specielle problematik om overgangen mellem sektorerne, men man skal også være opmærksom på, at speciallæger er en knap resurse”, siger Anja Mitchell, Overlægeforeningens formand.

”Hvis en speciallæge skal bemande nogle hotlines eller være med i telemedicinske løsninger, så kan han ikke samtidig f.eks. stå og operere. Det lyder smart at bringe speciallægen ud til almen praksis eller i hjemme til patienten, men speciallægen kan jo ikke samtidig passe en patient på sygehuset”, siger hun.

Hvem har ansvaret?

De telemedicinske løsninger indebærer også deres egne problematikker.

”Det er et fint som udgangspunkt, en det er ikke helt det samme som at stå over for en patient. Man skal være opmærksom på, at det ekstra resurseforbrug, som går til telemedicinske løsninger, skal stå mål med resultatet”.

Og endelig er der en mulig problematik omkring ansvarsfordelingen. Hvis en hospitalslæge f.eks. rådgiver en praktiserende læge om en patient, skal ansvarsfordelingen være klar.

Løsningen er her ifølge Anja Mitchell kliniske retningslinjer.

”Det hele skal knyttet op på kliniske vejledninger. Der må man sikre, at alle interessenter er med, når de skrives, og det er afklaret, hvor kompetencen, resurserne og ansvaret ligger”, siger hun.

Hvad med at samarbejde mere med kommunerne?

”Vi er ikke berøringsangste over for kommunerne. Vi skal arbejde der, hvor patienterne er. Men det er de samme ting, der gør sig gældende – speciallægen kan kun anvendes til en opgave ad gangen. Der må kommunerne tænke sig om, hvordan de bruger den knappe resurse bedst muligt”.

En ny rolle til sygehusene og lægerne, der arbejder i dem, er blot en enkelt del af et samlet udspil fra Danske Regioner - se hele udspillet og klik videre til de enkelte delelementer her: http://www.regioner.dk/Aktuelt/Nyheder/2013/Marts/Bidrag+til+en+ny+sund…