Skip to main content

Danske Regioner vil lette klinisk forskning

Klaus Larsen kll@dadl.dk

2. apr. 2012
3 min.

Samarbejdet mellem regionerne og medicinalindustrien om kliniske forsøg skal effektiviseres.

Danske Regioner foreslår derfor i en rapport, at der - som titlen siger det - skal være "Én indgang for industrien til kliniske forsøg i Danmark".

I rapporten, som netop har været til høring hos bl.a. Lægeforeningen, er regionerne og industrien enige om en række forslag, som har baggrund i Økonomiaftalen for 2012 mellem regeringen og Danske Regioner. Her er det aftalt, at regionerne skal etablere "en enkel og effektiv indgang for industrien til at indgå aftaler om kliniske forsøg".

Regionerne vil derudover standardisere samarbejdskontrakter og processer på tværs af regionerne, så det bliver lettere og hurtigere at etablere kliniske forsøg.

Lav pris er ikke alt

Med det nye initiativ håber regionerne at kunne vende den nedadgående kurve for antallet af kliniske forsøg i Danmark. En tendens, de også mærker i vore nabolande, fordi industrien flytter forsøgene til lande med lavere omkostninger.

Rapporten "Én indgang" hæfter sig dog ved, at lave omkostninger tilsyneladende ikke er altafgørende for industriens valg af forsøgs-land.

"Data ... viser, at en aktiv industripolitik og fokus hjælper - selv i lande med højt omkostningsniveau", hedder det i rapporten.

Rapporten anbefaler blandt andet, at hver region udpeger en koordinator og etablerer et videnscenter, som indgår i et formelt netværk, der skal koordinere behovet for at opdatere relevant viden og uddannelse og lave konkrete værktøjer, som det kendes fra Region Hovedstaden. Det skal styrke samarbejdet på tværs af regionerne, der anses for "helt essentielt i store multicenterforsøg, hvor mange hospitaler samarbejder".

Blandt de øvrige initiativer er, at bureaukratiet i de offentlige godkendelsesprocedurer skal beskæres, der skal laves standardkontrakter og registeradgang til brug for rekruttering, og ved hjælp af incitamentsordninger og fokus på specifikke sygdomme skal der etableres sygdomsspecifikke netværk og bedre registre til sjældne sygdomme.

Lægeforening tilfreds - stort set

Lægeforeningen hilser i sit høringssvar rapporten velkommen og glæder sig over, at der skabes mulighed for én indgang til en samlet patientpopulation på tværs af regioner. Men høringssvaret understreger samtidig, at "lettelser i de administrative procedurer mv. ikke må resultere i forringelser i beskyttelsen af de forsøgspersoner/patienter, der indgår i forsøget".

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, er i store træk særdeles tilfreds med "Én indgang", som han mener, vil skabe en god infrastruktur for forskning:

"Det viser, at regionerne vil prioritere forskningen højt. Sygehusene vil blive i stand til at sætte projekter i gang; der vil kunne etableres stærke forskningsteams og rekrutteres forskningskandidater - og lægerne vil kunne få den tid, der skal til", siger Mads Koch Hansen.

"Det er vigtigt, både for vores sundhedsvæsen og for landet som helhed, at man kan tiltrække forskningsprojekter fra industrien - men også letter igangsætningen af den rent offentligt finansierede forskning".

Han peger dog på en passage, som han håber, vil blive "kritisk bearbejdet" i den endelige version. Det hedder nemlig, at: "industrien ønsker naturligt at tiltrække sig kliniske kapaciteter (Key Opinion Leaders) til at lave deres studier, da dette er en af måderne at vise kvaliteten af de udførte studier. Via netværkernes publikationslister vil disse fremstå større og vigtigere hver for sig", hedder det i rapporten (s. 34).

"Det er jo et oplæg til en blåstemplingsprocedure, hvor resultaterne skrives på forhånd", siger Mads Koch Hansen.

"Det er godt, at regionerne lægger op til at skabe stærke forskernetværk. Men formålet må være at øge kvaliteten, bl.a. via rekruttering. Det skal ikke blive et udstillingsvindue, hvor industrien kan hente forskere med de rigtige referencer. Det vil højst være med til at mistænkeliggøre forskningssamarbejdet".

Mads Koch Hansen understreger, at der for at undgå mistænkeliggørelse er behov for "rene linjer" i samarbejdet mellem industri og læger - et emne, som for tiden behandles i den arbejdsgruppe, som sundhedsministeren har nedsat til at regulere samarbejdet mellem læger og industri.

Høringsfristen udløb i går, onsdag. På fredag vil Danske Regioners bestyrelse på baggrund af høringssvarene formulere den endelige model, som efter hvad Ugeskriftet erfarer kan ventes offentliggjort umiddelbart efter påske.