Skip to main content

»… de bliver meget rørte over at se ægget på skærmen… «

En dag med oplægning af æg, podning for klamydia og skanninger og meget mere. Klinikchef Helle Olesen Elbæk fortæller om en dag på Fertilitetsklinikken i Skive.

Helle Olesen Elbæk har tidligere arbejdet med fertilitetsbehandling i bl.a. Brædstrup og Skejby, men i 2011 blev hun klinikchef på Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet i Skive. Et hospital, hun i  øvrigt selv er født på.  Foto: Jesper Balleby.
Helle Olesen Elbæk har tidligere arbejdet med fertilitetsbehandling i bl.a. Brædstrup og Skejby, men i 2011 blev hun klinikchef på Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet i Skive. Et hospital, hun i øvrigt selv er født på. Foto: Jesper Balleby.

Af Bodil Jessen, boj@dadl.dk

18. okt. 2023
4 min.

06.30. Jeg står op og spiser morgenmad sammen med min mand og går derefter på arbejde. Det tager 15-20 minutter og er en dejlig afveksling fra mange års pendling i bil.

7.20. Jeg møder ind, siger godmorgen til dem, der er mødt, og begynder at læse mails. Jeg snakker med den medicinstuderende, som skal være hos os i dag. Vi har ofte medicinstuderende på besøg, fordi de som led i deres uddannelse skal være på besøg på en fertilitetsklinik en dag.

8.00. Sammen med kollegerne gennemgår jeg dagens program, og vi fordeler patienter og opgaver mellem os.

8.10. Dagens første patient er en kvinde, der vil donere æg. Jeg skanner hende og tager nogle prøver og snakker med hende. Hun bliver podet for klamydia og gonorré, og der tages blodprøver for syfilis, hiv og smitsom leverbetændelse. Hun er godkendt som ægdonor, men når vi tager de første æg ud, må prøverne for syfilis m.m. højst være en måned gamle. Derefter ser jeg nogle patienter, som heldigvis alle er blevet gravide af vores behandling. De er glade, og det er dejligt.

9.00. Jeg har en patient til samtale, som ønsker ægdonation. Sammen med en sygeplejerske fortæller jeg hende om, hvilke muligheder der er, og skanner hende. Lige i øjeblikket har vi mellem et halvt og et helt års ventetid på ægdonation, men det kan hurtigt ændre sig, hvis nye donorer melder sig, eller der opstår mangel på donorer.

10.00. Vi har konference for hele afdelingen, hvor vi gennemgår de patienter, der dagen forinden har fået taget æg ud. Vi får at vide, om æggene er blevet befrugtede, og så gennemgår vi de patienter, som skal have lagt æg op i dag. Jeg fortæller om de gravide, jeg har skannet her til formiddag. Efter konferencen visiterer jeg patienter, der er henvist fra praktiserende gynækologer og praktiserende læger.

I laboratoriet, hvor en bioanalytiker viser Helle Olesen Elbæk et af de befrugtede æg, der senere skal lægges tilbage i en patient. Foto: Jesper Balleby.

11.15. Jeg går i gang med at lægge æg tilbage hos kvinder, hvis æg er befrugtede. Patienterne er enten enlige kvinder eller kvinder med en mandlig eller kvindelig partner. De har fået taget æg ud, som vi typisk dyrker i fem dage. Samme morgen har de fået at vide fra laboratoriet, hvor mange æg der er befrugtede, og når de kommer for at få lagt æg op, er de glade, fordi befrugtningen er lykkedes, og de er nået så langt.

Jeg går med patienten ind i undersøgelsesstuen, hvor jeg skanner hende og lægger et rør op i livmoderen. Imens gør laboratoriet ægget klar og suger det op med et kateter. Ægget skal have en bestemt temperatur og må ikke være ude for længe. Jeg fører ægget op i livmoderen og forklarer patienten eller parret, at nu kan de se, at ægget ligger der, hvor det skal være. De kan hele tiden følge med på en skærm og se, når ægget bliver lagt op. Det betyder noget, og vi ser ofte, at de bliver meget rørte over at se ægget på skærmen og tager billeder for at have et minde.

Vi må ikke lægge friske æg tilbage i kvinder efter det fyldte 41. år. Hvis de har overskydende, befrugtede æg, som er frosset ned, må vi lægge dem tilbage til det fyldte 46. år. Vi er en offentlig klinik, og derfor må vi kun hjælpe dem til ét barn. Men hvis de har overskydende, befrugtede æg, som er frosset ned, kan vi bruge de æg til at forsøge at hjælpe dem med at få et barn mere. Heldigvis er procedurerne blevet så meget bedre, så chancen for at blive gravid er den samme med nedfrosne æg som med friske.

12.30. Spiser frokost.

Godt humør med kollegerne.. Foto: Jesper Balleby.

13.00. To samtaler med patienter. Den ene er en mand, som skal have svar på sine blodprøver. Han har nedsat sædkvalitet, og jeg skanner hans testikler for at se, om årebrok kan være årsag til den nedsatte sædkvalitet. Der er normale forhold.

14.00. Onlinemøde med kolleger fra fertilitetsklinikken i Horsens. Vi drøfter vores udfordringer med den fertilitetsrådgivning, vi tilbyder til personer, der ikke har et aktuelt graviditetsønske, men som gerne vil vide, hvordan det ser ud med deres fertilitet og fremtidige muligheder for graviditet. Vi startede det op for et års tid siden, og interessen er meget stor, så ventelisterne er allerede lange. Vi drukner lidt i vores egen succes.

Helle Olesen Elbæk forklarer en patient, hvad ultralydsskanningen har vist, og hvad der skal ske fremadrettet. Foto: Jesper Balleby.

15.15. Jeg slutter dagen af med at gå min mailboks igennem og ringe til de patienter, der i løbet af dagen er kommet svar på. Det gør jeg tit om eftermiddagen.

»Det betyder noget, og vi ser ofte, at de bliver meget rørte over at se ægget på skærmen og tager billeder for at have et minde«Helle Olesen Elbæk, klinikchef og overlæge på Fertilitetsklinikken i Skive

16.00. Går hjem. Nyder den friske luft.

17.00. Til yoga. Det giver mig ro, og det er godt for min krop – for min balance og især for min smidighed og mine led.

18.30. Min gamle far kommer forbi til aftensmad. Han bor lidt uden for byen og kører ind og spiser hos os én gang i ugen. Resten af ugen får han mad udefra, men han kan bedre lide den mad, vi laver. Vores yngste datter bor stadig hjemme, og vi spiser, snakker og hygger sammen og får en kop kaffe bagefter. Jeg strikker lidt.

23.00. Går i seng.