I denne uge fik Region Hovedstadens praktiserende speciallæger besked om, at de – ligesom deres kollegaer i Region Syddanmark og Region Midtjylland – kan arbejde mere end i 2023 uden at bekymre sig om, at meraktiviteten rammes af knækgrænsen i deres klinik i 2024, og at meraktivitet bliver tilført den samlede økonomiske ramme.
Det glæder formand for Foreningen af Praktiserende Speciallæger (FAPS) Ann-Louise Reventlow-Mourier:
»Det viser, at der er politisk vilje og forståelse for, at rammestyringen sætter en begrænsning for, hvor meget behandling vi kan tilbyde ude i speciallægepraksis. Nogle speciallæger har en større kapacitet, end de udnytter lige nu. Vi kan ikke afvise patienterne, så overenskomstens økonomiloft gør, at ventetiderne stiger«.
De første til at indgå en sådan aftale var Region Syddanmark pr. 1. oktober, siden kom Region Midtjylland 1. november og sidst nu her Region Hovedstaden pr. 1. december. Ca. 80% af speciallægepraksis er dermed omfattet af aftalerne.
I hver enkelt FAPS-klinik er der en knækgrænse, som betyder, at klinikken modtager fuldt honorar op til knækgrænsen og herefter 60% af honoraret. Med de nye aftaler vil den enkelte klinik, der har ramt knækgrænsen i de pågældende regioner, få den fordel, at klinikken undgår at få reduceret honoraret for de ekstra patienter, man ser ud over niveauet for 2023.
»Når man nu politisk ,sætter speciallægerne fri’, kan vi få lov til at løbe det, vi kan. Det vil betyde, at man får mere behandling i klinikkerne. Det bliver rigtig interessant at se, hvad det gør af forskel for ventetider«.
Ann-Louise Reventlow-Mourier håber på, at regionerne kan se, at det giver mening, så man også fremadrettet laver lignende tiltag:
»Når man nu politisk ,sætter speciallægerne fri’, kan vi få lov til at løbe det, vi kan. Det vil betyde, at man får mere behandling i klinikkerne«Ann-Louise Reventlow-Mourier
»Det er en stilleskrue, man kan dreje på. Det vil få nogle speciallæger, der i dag er presset på ventetid, til at løbe hurtigere. Vi har jo i dag en kollektiv forpligtelse til at overholde overenskomstens økonomiloft, og hvis vi alligevel overskrider, skal vi tilbagebetale krone for krone. Så når man kan se, at rammen er overskredet, forsvinder lysten til at tage en ekstra arbejdsdag eller to timer ekstra, fordi man ved, at konsekvensen er, at man skal betale pengene tilbage«.
Ifølge FAPS har man de seneste fire år betalt tilbage for meraktivitet ud over den økonomiske ramme. Dette vil også ske i år, men beløbet vil blive reduceret med den meraktivitet, som ligger inden for de tre regionale aftaler.