Skip to main content

»De har jo det diametralt modsatte kredsløb af Jonas Vingegaard«

Per Lav Madsen er overlæge i noninvasiv kardiologi på Hjerteafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital og forsker desuden på August Krogh Instituttet i, hvordan det integrerede kredsløb ser ud ved overvægt, hypertension og type 2-diabetes.

Per Lav Madsen er overlæge i noninvasiv kardiologi på Hjerteafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital og forsker desuden på August Krogh Instituttet. Foto: Claus Bech

Fortalt til Charlotte Kiil Poulsen, ckpo@dadl.dk

14. okt. 2024
5 min.

07.00 Jeg er B-menneske og står så sent op som muligt. Når kun lige at spise cornflakes og kysse min kone farvel. Hun cykler på arbejde som praksissygeplejerske, og jeg tager bilen til Herlev Hospital. Det er fantastisk godt vejr i dag, så det er stensikkert: Det bliver en god dag.

08.00 Vagtholdet gennemgår de akut indlagte patienter. Alle vagterne er travle, men særligt vagtholdet i nat har måttet holde for, da vores søsterafdeling på Gentofte på grund af overbelægning desværre midlertidigt måtte omvisitere akutte patienter. Vi priser os af en flad struktur, og alle er velkomne til at byde ind med konstruktive indlæg. Ud over specialviden holder overlægerne hinanden op på at finde undervisningssituationer, også i de »banale problemer«. Vi gør f.eks. meget ud af at gennemgå ekg, røntgenbilleder og ekkokardiografier, som særligt forvagterne har indhentet og tolket på i vagten.

08.15 Jeg er blandt de undervisningsansvarlige overlæger, og i går startede tre lægestuderende i længere kliniske forløb på vores afdeling. Den ene studerende – Olivia – er fra 11. semester og skal i forbindelse med sin kandidatopgave lave noget forskning i vores gruppe. Hun skal bruge vores hjerte-MR-skanninger af patienter med type 2-diabetes til at undersøge, om der er forskel på mænd og kvinder i forhold til følsomhed over for at udvikle betydende kardiometabolisk hjertesygdom med nedsat myokardiegennemblødning og arvævsdannelse i hjertet.

08.30 Jeg er ansvarlig for »hjerte-MR« i dag, så jeg tager Olivia med, så hun hurtigt forstår, hvordan man gennemfører hjerte-MR-skanninger, og hvordan ph.d.-studenterne på projektet har opmålt de mange patienter. På vej ned på Røntgenafdelingen når jeg lige en halv kop kaffe med flere af de andre overlæger, inden vores stuegang og ambulatorievirksomhed starter.

08.45 Radiograferne er godt i gang med den første MR-skanning af en patient med bikuspid aortaklap, dilateret aorta og aortaklapinsufficiens – det ser ud til, at insufficiensen ikke er slem endnu, og den dilaterede aorta er fortsat kun dilateret til en diameter, der ikke nødvendiggør operation.

Foto: Claus Bech

09.10 Jeg starter med at skabe overblik over de patienter, der er blevet henvist til hjerte-MR-skanning, og visiterer dem til den rigtige hjerte-MR-protokol. Jeg forsøger at prioritere patienterne tidsmæssigt: En af patienterne er indlagt og behøver måske en subakut hjerte-MR-skanning, så jeg kan først visitere hende, efter hun er diskuteret på middagskonferencen. Vi skanner også på Gentofte-matriklen, så jeg bruger formiddagen på både at analysere de nyligt skannede Gentofte-patienter og de patienter, der bliver skannet på Herlev i dag.

11.30 Tid til frokost. Jeg drøfter sammen med den lægestuderende hendes projekt lidt mere i detaljer, og vi taler om, hvordan hun får downloadet statistikprogrammet. Vi skrev rundt i går og er allerede godt på vej til at få backup fra lægerne og få postdocs til at hjælpe på projektet med den første statistik.

»Jeg forsøger at prioritere patienterne tidsmæssigt: En af patienterne er indlagt og behøver måske en subakut hjerte-MR-skanning, så jeg kan først visitere hende, efter hun er diskuteret på middagskonferencen«Per Lav Madsen, overlæge i noninvasiv kardiologi, Hjerteafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital

12.15 Vi har middagskonference, hvor stuegangslægerne fremlægger de svære patienter, og alle forsøger at byde ind med bedste fremadrettede plan. Vi når at få en afklaring af visitation af den indlagte patient, så jeg kan afslutte visitationen for i dag.

13.00 Jeg får færdiggjort de sidste MR-rapporter og kan nå at ringe til en professor på University College London. Vi skulle have talt sammen i fredags om et projekt, hvor vi vil blive bedre til at måle ektopisk fedt med AI. Hun tager ikke telefonen, og jeg må prøve at ringe igen i eftermiddag.

13.30 I samarbejde mellem Hjerteafdelingen og Københavns Universitet er jeg halvtidsansat som forsker på August Krogh Instituttet, som regnes blandt verdens bedste kredsløbs- og sportsfysiologiske institutter, og det er en fordel at kunne bruge deres fabelagtige forskningsmiljø til også at se på hjertesygdomme. Jeg er deres »clinical guy«, og jeg og mine ph.d.-studerende forsker i, hvordan det integrerede kredsløb ser ud ved overvægt, hypertension og type 2-diabetes. Disse patienter har jo det diametralt modsatte kredsløb af sportsstjerner som Jonas Vingegaard, men vi kan i kardiologi lære meget af August Krogh-forskernes integrerede approach. Det er hele kredsløbet, der integreres fint, når Vingegaard når over Alperne, og det er også det hele kredsløb, der fungerer dårligt, når patienter med metabolisk kredsløbssygdom bliver dårligere og dårligere til at gå til bageren.

Foto: Claus Bech

14.15 Jeg når ikke ind på instituttet i dag, men jeg når at få sms-kontaktet og e-mailet lidt med mine to ph.d.-studerende derinde; den tredje er godt i gang med et uddannelsesprogram i hjerte-MR-skanning, så ham behøver jeg ikke få fat på i dag. Jeg når dog at få fundet og ringet til potentielle patienter til et fjerde ph.d.-studie, hvor vi med MR-skanninger vil se på betydningen af kokosnøddeolies, dvs. mellemkædede fedtsyrers, betydning for kredsløbsfunktion ved hjertesvigt.

15.30 De tyske forskere, vi håber at samarbejde med på projektet om kredsløbsfunktion, kan ikke læse den PowerPoint-præsentation, jeg har sendt, så jeg får gensendt en pdf-kopi.

16.30 Det er stadig godt vejr, da jeg når hjem, og efter at min kone og jeg lige har talt om dagens sjove og mindre sjove problemer, når jeg at løbe en kort tur i skoven inden aftensmad.

18.30 Efter maden er det jo desværre ved at blive mørkt ude. Man kan godt mærke efteråret, men det er stadig godt vejr, så min kone og jeg holder hinanden op på, at vi lige kan nå en aftengåtur.

21.00 Kommer i tanke om, at jeg glemte London-professoren – må prøve igen i morgen.

22.00 Vi sløver med kaffe foran fjernsynet … og så off to bed.