Skip to main content

Debat i Ugeskrift for Læger

Redaktør Jacob Rosenberg

1. maj 2009
3 min.

Debatsektionen i Ugeskrift for Læger er overordentlig vigtig, og ifølge vores læserundersøgelser er den en af de mest læste sektioner i bladet. Vores hidtidige praksis har været, at alle debatindlæg har været gennemlæst og godkendt af redaktøren inden offentliggørelse, specielt for at sikre imod injurielignende udtalelser, ligesom relevansen af indlæggene selvfølgelig vurderes før godkendelse til publikation. En del af debatindlæggene kræver indhentelse af svar fra eksperter eller myndigheder, og vi har i redaktionen taget os af denne opsætning med spørgsmål og svar.

Problemet med den aktuelle debatform er dog, at debatten er langsom, dvs. at der kan gå lang tid fra indsendelse af indlægget fra forfatteren, til det forekommer i den trykte form af Ugeskriftet. Endvidere er debatten selvsagt ikke særlig fri i den form, den har været publiceret hidtil. Formålet med en omlægning har endvidere været at trække noget af dynamikken i debatsektionen over på internettet, som bedre egner sig til dette.

Som en løsning på ovenstående problemstillinger vil debatten fremover blive opdelt i to forskellige dele. Det ene vil foregå udelukkende på nettet, og det andet vil foregå i den trykte version af bladet med samtidig publikation på nettet. Debatten på www.ugeskriftet.dk vil typisk relatere sig til konkrete artikler publiceret i Ugeskriftet. Efter artiklen på netversionen af Ugeskriftet vil der være mulighed for direkte at indskrive sin kommentar i en rubrik beregnet til dette. Herefter sender forfatteren sit indlæg direkte til publikation på internettet. Andre forfattere kan umiddelbart svare - ligeledes ved at indskrive deres svar i en dertil beregnet rubrik med umiddelbar publikation på internettet. Dette vil give en mere dynamisk og livlig debat, og det vil eliminere publikationstiden, som hidtil har været gældende for samtlige debatindlæg. Risikoen er selvfølgelig, at indlæg kan antage en grov karakter med forskellige uacceptable beskyldninger mod kolleger etc. Det vil derfor være muligt for redaktionen efterfølgende at gå ind og slette kommentarer fra internettet. Vi opfordrer selvfølgelig Ugeskriftets læsere til at holde debatten i en saglig tone.

Debatten i den trykte version af Ugeskriftet (som dog også vil blive publiceret på internettet) vil hermed blive reserveret til emner uden sammenhæng med tidligere indlæg i bladet og til den lidt »tungere« videnskabelige debat. Typisk vil det dreje sig om tilfælde, hvor læsere indsender et spørgsmål, som kræver indhentelse af et mere evidensbaseret svar f.eks. fra faglige eksperter eller fra myndigheder som Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen m.v. Disse debatindlæg vil derfor ikke kunne publiceres umiddelbart efter indsendelse, da der vil være en vis produktionstid med indhentelse af svar, men vi plejer dog at kunne publicere indsendte indlæg inden for 1-2 måneder.

Vi glæder os meget til den nye debatsektion på internettet og håber, at det vil gøre debatten mere dynamisk og spændende at læse. Vi vil derfor opfordre læserne til at bruge denne nye mulighed på www.ugeskriftet.dk



Korrespondance: Jacob Rosenberg, Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling, Herlev Hospital, DK-2730 Herlev. E-mail: jaro@heh.regionh.dk

Interessekonflikter: Ingen