Skip to main content

Deltagerne bliver holdt ude i tovene

Journalist Sanne-Maria Bjerno, smb@sannemaria.dk

25. jun. 2010
4 min.

Rasmus Bjerregaard er triatlet og i en misundelsesværdig fysisk form. Men på en øde ø er spillereglerne anderledes, og et højt stofskifte er en belastning, når maden er knap. Og det er den for deltagerne i TV3's realityprogram Robinson Ekspeditionen.

Derfor ligger han nu på et tyndt underlag i et meget varmt telt (35 °C), og læge Danny Svane sidder bøjet over ham. Et drop med en blanding af salt- og sukkeropløsning føres ind i Rasmus Bjerregaards årer. Omkring lægen og patienten står et filmhold med kameraer og mikrofoner og registrerer hver en bevægelse.

Danny Svane er til daglig kirurg på Rigshospitalets gynækologiske afsnit, men han øjnede en mulighed for en oplevelse langt ud over det sædvanlige, da han fik tilbudt rollen som læge på Robinson Ekspeditionen.

Her skulle han og en læge fra Norge samt en svensk sygeplejerske tage sig af de i alt 350 personer fra Danmark, Norge, Sverige, Holland og Belgien, da nye sæsoner skulle optages - 50 af dem var deltagere i programmet, og resten var produktionsselskabernes ansatte.

Deltagerne i programserien bliver med vilje »holdt ude i tovene«, som Danny Svane formulerer det. På et næringsmæssigt eksistensminimum. Fordi det er godt tv. Danny Svanes rolle som læge er at holde deltagernes fysiske tilstand inden for et lægefagligt og -etisk område, hvor ingen er i reel fare.

»Det var et konstant dilemma, hvor jeg skulle tage højde for produktionsselskabets krav, den danske presse og min egen lægefaglighed. Det var et paradoks. I det danske sundhedssystem er jeg jo vant til at arbejde profylaktisk og forudse, hvad der kan gå galt, og forsøge at forebygge det.

På Robinson skulle jeg forholde mig passiv og observere, hvor langt det var forsvarligt at gå, før jeg skred ind«, siger han.

Rasmus Bjerregaard har været under Danny Svanes observation i flere timer og er kommet lidt til sig selv. Han er dog stadig for svag til andet end at ligge ned.

Ifølge produktionsselskabets kontrakt med deltagerne kan de få et døgns pit stop uden for konkurrencen for at komme sig over strabadserne.

Er de ikke klar til at vende tilbage efter 24 timer, ryger de ud.

Som læge har Danny Svane en indsigelsesret over for produktionsselskabet, som ingen andre har. Han kan stoppe optagelserne, og han kan tage en deltager helt ud af Robinson, hvis vedkommende efter hans vurdering er for dårlig til at fortsætte.

»Der var stor ballade de gange, hvor vi tog nogen ud, men produktionsselskabet var pålagt at lytte til os og følge vores beslutninger«.

Efter 24 timers hvile er Rasmus Bjerregaard stadig ikke klar til at komme tilbage til konkurrencen og de andre deltagere. Danny Svane aftaler derfor med ham, at han ikke skal fortsætte.

Danny Svane ved, hvad det vil sige at overskride kroppens grænser. Selv har han gennemført tre iron man rundt om i verden. Derfor ved han, at Rasmus Bjerregaard er færdig.

Læge for alle

En ting er deltagernes helbred. Noget andet de 300 ansatte, som også skal tilses.

Mange får maveproblemer og infektioner i sår. Og fordi de lever så tæt, rejser smitten med streptokokker og andre sygdomme ivrigt mellem de mange mennesker. De 350, der har taget turen fra Europa til Malaysia, bor fordelt på syv øer, og bliver nogle syge, kan lægerne tilkaldes over walkie-talkie. Hver morgen melder vagterne på øerne ind, om de har nogen, der har brug for lægeligt tilsyn. Så lægger lægerne sammen med bådsmanden en rute mellem øerne, så de mest akutte bliver tilset først.

Kun en læge skal stå for denne østuegang. Den anden er til stede under optagelserne og har til opgave at tjekke, om deltagerne er friske nok til at deltage i dagens udfordringer, samt behandle de skader, der ofte opstår i forbindelse med konkurrencerne.

Danny Svane fik uden tvivl en oplevelse for livet på de malaysiske øer. Alligevel tøver han, da han bliver spurgt, om han vil gøre det igen:

»Det ved jeg ikke. Den passive rolle, jeg skulle indtage som læge, krævede meget af min faglige selvforståelse. Det er ikke den måde, jeg ønsker at være læge på. Men det var en stor oplevelse, og der var så utroligt smukt på øerne. Måske vil jeg gøre det igen. Men ikke i år«.

Den blå bog

Danny Svane, 53 år, cand.med. fra Århus Universitet i 1990, speciallæge i Gynækologi og Obstetrik i 2000, ph.D. og overlæge på Rigshospitalet Gynækologisk Klinik.