Skip to main content

Delvagt, hovedtjenestested og udetjeneste

Informationsmedarbejder Lisbeth Dahl, Foreningen af Speciallæger, ld.fas@dadl.dk

31. okt. 2005
3 min.

Erik Kristensen, formand for Overlægeforeningen, og næstformand Poul Jaszczak gennemgik indledningsvist forhandlingsresultatet. De sagde bl.a.:

»Nøgleordet for forhandlingerne 2005 har været arbejdsmiljø, som vedtaget på det ekstraordinære repræsentantskab april 2004. Med udgangspunkt i sygehussektorens aktuelle politiske og organisatoriske situation indtager tre elementer en central placering:

  • Vagt - der indføres en belastningsgrænse på 13 timer - ved lokalaftale kan den hæves til 16 timer, og der indføres delvagt på lørdage, søndage og søgnehelligdage.

  • Hovedtjenestested - overlægen skal have defineret et hovedtjenestested, hvor hovedparten af arbejdstiden skal forrettes som dagtjeneste.

  • Udetjenestens omfang samt faglige og ledelsesmæssige referencer skal være fastlagt i stillingsbeskrivelsen.

Om delvagt sagde Erik Kristensen i sin gennemgang: »Det er vigtigt at understrege, at det er en vagt, og elektivt arbejde kan ikke udføres med begrundelse i denne aftale. Vi mener også, at delvagt kan kombineres med beredskabs- og boligvagt, hvor betalingen udgør summen af de to vagthonorarer«.

Dette var ikke et krav fra Overlægeforeningens side, men den mulige forhandlingsløsning, til erstatning for et af Amtsrådsforeningens hovedkrav, nemlig at overlæger skulle kunne udføre normaltjeneste på lørdage - søndage og helligdage, hvilket blev afvist af Overlægeforeningen.

Jens Lundby Frandsen, amtsrepræsentant fra Århus Amt, ønskede sikkerhed for, hvor mange weekender der kan blive ødelagt for den enkelte læge, hvis man i forvejen har en tilkaldevagt og får delevagt.

»Hold fast ved, at det er vagt, og at det, der foregår, er uopsætteligt arbejde,« sagde Jens Lundby Frandsen. Han opfordrede også til en fælles holdning om, hvad det skal koste at udvide belastningsgrænsen fra 13 til 16 timer.

Jørgen Palsgård, Århus Amt, fandt, at overenskomsten indeholdt udmærkede resultater, men syntes, at honoreringen for delvagten var for ringe.

Peter Johannesen, Århus Amt, var tilfreds med, at der nu er et fast hovedtjenestested, men fandt, at prisen har været for høj med det nye begreb delvagt, specielt fordi der ikke er sat begrænsning på, hvor mange man kan have, og hvordan et øget antal skal kompenseres.

»Vi er en mindre gruppe af overlæger, som har tilstedeværelsesvagt, og det er os, der kommer til at bære byrden. Det skal koste at øge fra 13 til 16 timer, så bliver det helt anderledes spiseligt«, sagde Johannesen.

Erik Obel, Frederiksborg Amt, fandt, at faglig input, uddannelse og seniorpolitik manglede i aftaleresultatet: »Der er ikke noget incitament for at dygtiggøre sig i aftalen. Det skal være en fordel at have en ekspertfunktion, som kun få udfører. Uddannelsesfunktionen bør være nævnt i aftalen. Det er en meget stor belastning i en afdeling at have uddannelsesfunktion, og der stilles store krav til de uddannelsesansvarlige overlæger« sagde Erik Obel.

Han var meget tilfreds med indførelse af et hovedarbejdssted og udetjeneste.

Helle Aggernæs, H:S, var glad for overenskomstresultatet, men påpegede, at det er en ordentlig ledelse, som er med til at holde sammen på sygehusvæsenet, så hun så gerne en bedre honorering af ledelse indarbejdet i overenskomsten.

Formanden, Erik Kristensen var ikke overrasket over diskussionen af begrebet delvagt: »Det handler om arbejdstilrettelæggelse, og det kan vi løse gennem overenskomsten. Delvagt er vagtarbejde, som allerede synes at være der i dag, så en indførelse af delvagt i sig selv bør ikke medføre en ændret eller øget arbejdsmængde. Vi skal selvfølgelig registrere, hvis der sker misbrug af delvagt. Vi følger op og overvåger på sammen måde, som vi gjorde med Ny Løn.

Fagligheden kan honoreres via kvalifikationstillægget. Vi vil ikke selv finansiere efteruddannelsen, det skal arbejdsgiveren, og med hensyn til seniorpolitikken, så ligger muligheden i KTO-forliget,« sagde Erik Kristensen.

Overenskomstresultatet blev vedtaget.

Se gennemgangen af resultatet på www.fas.dk