Skip to main content

Den forsvundne blokstilling eller graviditetspolitik - introduktion af en »Farummodel«?

FYAs bestyrelse, Bjørn Mygil, Hanne Tanghus Olsen, Pernille Lykke Petersen, Anne Øberg Lauritsen, Carsten Tollund, Thomas Strøm & Dorte Keld

2. nov. 2005
4 min.

Kan man reservere en uddannelsesstilling et år frem i tiden? Skal man kunne holde barselsorlov i sin uddannelsesstilling?

Med afsæt i et virkeligt hændelsesforløb ønsker FYA en principiel diskussion om ansøgnings-/ ansættelsesgangen til undervisningsstillinger. I det nævnte hændelsesforløb blev et antal stillinger opslået, og man fandt årets kursistpopulation. Det viste sig, at en af de ansatte påtænkte barsel i forbindelse med ansættelsen. Der blev indgået aftale om forlods reservation af en stilling til vedkommende, og stillingen blev besat af en anden ansøger. Året efter blev undervisningsstillingerne opslået igen, på nær den der forlods var besat. Man besatte således en klassificeret stilling uden at opslå den.

Ved konsultation af relevante personer i Sundhedsstyrelsen og FAYL fik FYA at vide, at denne fremgangsmåde var en anerkendt procedure, som tidligere var blevet brugt. Argumentet var, at man så at sige ville »undgå at spilde uddannelsespotentiale« ved at udsætte ansættelsen, idet stillingen ville være ubesat i den periode, ansøgeren var på barsel. Afdelingerne var tilfredse; de sparede en barselsperiode. FAYLs repræsentanter i DADLs Forsknings og Videreuddannelsesudvalg kunne ikke se noget problem i fremgangsmåden, da der var det samme antal uddannelsesstillinger i alt.

Så hvad er egentlig problemet?

Anæstesiologien har gennem de sidste år været i den heldige situation, at der stadig er stor søgning til uddannelsesstillinger inden for specialet. Alle stillinger har været dækket, og der er endog områder, hvor søgningen er meget stor og kravene høje. Det er dog sådan, at kravene, dvs. det antal point ansøgerne har, varierer en del fra år til år afhængig af f.eks. antallet af ph.d.ere blandt ansøgerne. Derfor kan den enkelte ansøger risikere at være kandidat til en kursusstilling det ene år, men ikke året efter. Faktum er, at man opslog x stillinger, besatte x+1, og reducerede antallet til x-1 stillinger »året efter«, som andre kolleger så kunne deles om. Der sidder en ansøger et sted, som har fået afslag på uddannelsesstilling, fordi en anden yngre læge har fået reserveret stillingen året før uden hensyn til, om denne ansøger ville have fået stillingen, hvis vedkommende havde søgt den på lige vilkår året efter. Der er flere aspekter i denne sag:

  • Hvor vigtigt er det for yngre læger, at alle uddannelsesstillinger bliver opslået, at alle ansøgere bliver bedømt ud fra vedtagne objektive kriterier, og at stillingerne bliver besat med de bedst kvalificerede på ansøgningstidspunktet?

FYA mener, at dette er et grundlæggende princip, som yngre læger har kæmpet længe for, og som har været gældende de seneste år. Dette bør ikke under nogen omstændigheder kunne fraviges. Heller ikke af praktiske grunde eller selvom det betyder, at en afdeling i en periode ikke har en læge ansat i en uddannelsesstilling, fordi vedkommende er på barsel.

  • Hvordan forholder vi os til vores gravide kolleger og det faktum, at vi i fremtiden vil få flere yngre og flere kvindelige kolleger i uddannelsesstillinger?

FYA mener, at en ansøgt stilling skal tilbydes den bedst kvalificerede ansøger, også selvom denne ansøger er/har været/påtænker at blive gravid i sin ansættelsesperiode. Som systemet er i dag, er det fuldstændig op til den enkelte afdeling, hvordan denne situation administreres. Nogle gør det med betydelig mere konduite end andre, som illustreret ved ovenfor nævnte »Farummodel«.

I bund og grund bør problemet ikke være afdelingernes. Faktisk bør det være en af de ypperste opga-ver for de nye regionale videreuddannelsesudvalg at sikre en sufficient uddannelse for den enkelte og afhjælpning af afdelingerne. Dette gælder både økonomisk og praktisk i forbindelse med en ansat på barsel, gennem en regional planlægning af barselsperioder og »erstatningsperioder« i uddannelsen.

Dette kræver dog, at der tages fat centralt om denne problemstilling snarest. Ikke mindst af FAYL, som i denne sag har indtaget en, efter vores mening, yderst passiv rolle. Det er klart for enhver, at det vil være et tilbagevendende problem når man har lagt op til, at speciallæger skal uddannes hurtigere.

FYA ønsker ikke, at gravide skal behandles anderledes i forhold til deres ikke-gravide kolleger. Da vi ikke mener, at en graviditet i sig selv er en kvalifikation eller komplikation, bør den hverken virke som fremmende eller hæmmende for ansættelse. Der bør herske helt klare regler fra central side om, hvordan graviditet og barsel tackles i et uddannelsesforløb, og ansvaret for den praktiske gennemførelse bør ligge i de regionale råd, således at alle yngre læger søger og ansættes på helt lige vilkår. Dét må være det helt essentielle for yngre læger.

Vi har i denne sag flere gange hørt argumentet, at alle regler er fulgt, både fra Sundhedsstyrelsen og FAYL. Men så er der måske noget helt alvorligt i vejen med reglerne? Det mener vi i FYA!

SVAR fra Steen Olesen

SVAR fra De regionale videreuddannelsessekretariater