Skip to main content

Den sjællandske whistleblower

Anne Steenberger, as@dadl.dk

2. apr. 2012
3 min.

Claus Lie blev landskendt som lægen, der i Region Sjælland tog bladet fra munden, da regionen besluttede at fjerne samtlige læger fra akutbilerne. I Ugeskrift for Læger fremlagde han kort efter jul dokumentation for, at regionens beslutning havde haft fatale konsekvenser.

Men det startede med, at lægerne gik til den politiske ledelse med deres bekymring.

»Allerede fra første gang planerne om nedlæggelse af lægebemandingen i regionen kom frem, har vi som ambulancelæger søgt at tilkendegive vores bekymring. Dels direkte med skrivelser til regionsrådet, og dels via pressen. Denne kommunikation har vi forsøgt at opretholde, også efter at bilen stoppede. Senest har regionsformand Steen Bach Nielsen dog repliceret, at han ,ikke har resurser til at indgå i en længere dialog`«, siger Claus Lie.

Den læge, der først meldte ud i pressen, at der var bekymring for konsekvenserne, blev efterfølgende kaldt til »hyggesludder« med ledelsen, hvor han fik at vide, at han var »hård i sine udtalelser«. Der var i øvrigt ingen trusler eller advarsler, oplyser Claus Lie.

»Min kollegas udtalelser i pressen var fuldstændigt underbyggede. Alligevel besluttede han sig for at holde lav profil - han syntes ikke mødet havde været helt uden konflikt«, siger Claus Lie, som besluttede sig for at overtage talerollen:

»Der var generelt en tydelig utryghed ved at ytre sig, og ingen havde lyst til at gå videre. Men jeg tænkte over lægeløftet, og jeg ser det som en pligt til at ytre sig. Har man en faglig viden om nogle forhold, så skal man ikke forholde andre den viden. Så jeg valgte at stå frem og fortælle om vores videre undersøgelser af konsekvenserne af at sløjfe læger fra akutbiler«.

Ugeskrift for Læger bragte flere eksempler på fatale konsekvenser, og sagen vakte national interesse og bliver taget op i styrelser og regeringsudvalg.

Efterfølgende har Claus Lie fået stor opbakning fra kollegerne. Han har ikke modtaget reprimander, været til »kammeratlig samtale« med ledelsen eller lignende.

Men debatten i pressen var voldsom, og regionspolitikere sagde bl.a., at debatten dybest set handlede om en faglig kamp for lægelige stillinger i akutbiler.

»Det, synes jeg, var et billede på, hvordan tingene har ændret sig. Tidligere anså man generelt vores ytringer for at være af informativ, faglig karakter. Nu bliver vi skudt andre motiver end faglige i skoene. I dette tilfælde var det bekvemt for regionen, der dermed kunne undgå at forholde sig til det faglige i diskussionen. Jeg synes, det er en problematisk udvikling, hvis læger ikke kan udtale sig fagligt, men bliver tillagt andre motiver«.

Sagen har ikke haft negative konsekvenser for Claus Lie personligt.

»Men ad uofficielle kilder i regionen har jeg fået den vurdering, at jeg ikke skulle regne med et avancement i denne region. Jeg har undervejs hele tiden tænkt, at jeg måske snart skulle søge nyt arbejde, og jeg har holdt øje med stillingerne. Så dukkede mit drømmejob op - en stilling som afdelingslæge ved Flyvestation Aalborg. Den har jeg fået«.

Claus Lie oplyser, at han ved ansættelsessamtalen fortalte om sin rolle i debatten om de sjællandske akutbiler.