Skip to main content

»Desværre viser hjernescanningen et stort meningiom …«

Læge Henrik Reinhard har sin egen screeningsklinik i Puerto Banús på den spanske solkyst. Her undersøger han asymptomatiske patienters risiko for en række sygdomme efter konceptet »diagnose før symptom«. For nogle patienter fører scanningsresultaterne til efterfølgende behandling og operation.

cover
Henrik Reinhard har skrevet disputats i kardiologi om forudsigelse af risiko for hjerte-kar-sygdom med fokus på højrisikopatienter med diabetes. Har tidligere forsket på bl.a. Steno Diabetes Center og Victor Chang Institute i Sidney, Australien. Foto: Privat

Af Bodil Jessen, boj@dadl.dk

9. aug. 2023
4 min.

6.15 Jeg vågner og går tur med vores sorte labrador, Chili. Det er stille og varmt, Chili lunter rundt uden snor, og jeg går i nattøj med en kop te. Min kone, Rikke, og vores børn, Sebastian på 17, Sander på 15 og Vega på 12 år, sover stadig. Børnene møder først kl. 9 på deres internationale skole, Aloha College.

7.00 Kører til arbejde.

7.15 Ankomst til min klinik, Helicopteros Hospital, i Puerto Banús ved Marbella. Her tilbyder jeg avanceret billeddiagnostisk screening med MR, CT, ultralyd, ekkokardiografi og endoskopi efter konceptet »diagnose før symptom«, hvor asymptomatiske raske får testet deres risiko for en række sygdomme med henblik på at finde tidlige tegn på f.eks. cancer. Vi anbefaler det til alle over 40 år hvert femte år. En del patienter er fra Danmark, men der er også mange andre nationaliteter. Patienterne betaler selv, de fleste er velstillede.

8.15 Jeg siger velkommen til dagens første patient, en kvinde i 40’erne, der bor i Spanien. Hun skal have den store screeningspakke, hvor man bliver undersøgt for sin risiko for hjerte-kar-sygdomme, neurodegenerative sygdomme, cancer og metaboliske sygdomme. Patienterne til den store screeningspakke har egen suite med bad og toilet. De skal være seks timer på klinikken inklusive pauser.

9.00 Midaldrende mand til den årlige lille screeningspakke med scanning af bryst, mave og bækken. Tager ca. to timer med fokus på cancer. Fuldkrops-MR-scanning og undersøgelse af blod, urin og afføring.

10.00 Mandlig Ozempic-patient. Jeg har lavet et Ozempic-medlemskab, hvor man betaler månedligt for at få Ozempic som hjælp til vægttab. Mine patienter behøver ikke at være diabetikere. Som privat læge i Spanien følger jeg mine egne indikationer og kriterier for behandling. Jeg kræver, at de dyrker motion og spiser sund mad. Det gode ved Ozempic er, at patienterne får mindre lyst til usund mad og alkohol, så vi har som regel god compliance.

11.00 En patient til cancerscreening. Optager anamnese og spørger til risikofaktorer. Objektiv undersøgelse inden MR-scanning.

11.30 Dagens første patient, den spanske kvinde, er færdig med MR og CT-hjerte. Jeg optager sygehistorie, spørger til risikofaktorer og laver objektiv undersøgelse med ekkokardiografi, ultralyd af carotiderne, dermaskopi og lungefunktionsundersøgelse.

14.00 Jeg overbringer den spanske kvinde de præliminære resultater fra dagens 2.000 scanningsbilleder og 100 videoer. Resultaterne fra scanningerne bliver efterfølgende gennemgået af tilknyttede speciallæger i f.eks. radiologi, kardiologi, gastroenterologi og ortopædkirurgi. Desværre viser hjernescanningen et stort meningiom, en godartet tumor. Jeg aftaler med patienten, at hun får tid hos neurokirurg i morgen.

14.30 Afsluttende samtale med screeningspatient fra Danmark, hvor vi tidligere har fundet en 20 mm stor aneurisme i et af hendes halskar. Hun er efterfølgende blevet behandlet og opereret på Rigshospitalet. Der er gået otte måneder siden operationen, og nu er hun tilbage i Spanien på ferie, så vi kan afslutte forløbet.

»Vi har fundet kranspulsåreforkalkning, som svarer til en 93-årig. Patienten er kun i 40’erne«Henrik Reinhard, læge

15.00 Onlinemøde med et nyt firma, som laver AI-vurdering af hjernen. Vi er interesserede i at tilbyde screeninger for brain health, herunder risiko for Alzheimers. Efterhånden er der så mange studier, der viser, at man ved hjælp af livsstilsændringer kan forebygge og udskyde diagnosen, så screening giver god mening.

15.30 Afsluttende samtale med screeningspatient fra Danmark. Vi har fundet kranspulsåreforkalkning, som svarer til en 93-årig. Patienten er kun i 40’erne. Efter screeningen har han fået lavet en bypassoperation. Jeg taler med ham om livsstilsændringer. Jeg forsøger altid at sende patienterne i en god retning med hensyn til ændret livsstil.

16.00 Endnu en afsluttende samtale med en dansk screeningspatient. Vi har fundet en polyp på kolon ved hjælp af kamerakapsel, CapsoCam, og hun har efterfølgende været til koloskopi for at få fjernet polyppen. Jeg fortæller hende, hvordan hun kan reducere risikoen for at få polypper i tarmen ved at ændre livsstil og madvaner.

16.27 Vores diætist kommer forbi og diskuterer vores nye tilbud om blodsukkermålinger (CGM) for nondiabetikere samt undersøgelse af bakterierne i tarmen. Området med forbedring af tarmens mikrobiom er meget spændende.

16.30 Kort samtale med revisor om forretningsdelen. Vi har udgifter for over 300.000 danske kroner hver måned, så der er meget at holde styr på.

17.02 Jeg henter vores yngste, Vega, som er blevet en time efter skole til »after-school activities«.

18.00 Aftensmad. Selvom vi bor i Spanien, hvor man spiser sent, spiser vi stadig tidligt, fordi det er det sundeste. Rikke og jeg spiser, som jeg prædiker for patienterne, meget sundt og primært plantebaseret. Vi laver forskellige retter, for selvom børnene også rigtig godt kan lide det grønne, kan de også godt lide kød og mere traditionel mad.

18.34 I haven og ved poolen.

19.23 Skolearbejde og lektiehjælp.

21.00 Fitness. Jeg synes ikke, det er specielt sjovt at træne, og jeg gør det ikke af æstetiske årsager. Men jeg vil ikke være hyklerisk, og jeg ved, at det er sundt for kroppen at blive stresset midlertidigt. Det tænker jeg på, når jeg ikke gider at træne.

22.15 I seng. Sover med det samme. Mine drømme plejer at være livlige, og i nat drømmer jeg, at jeg åbner en screeningsklinik i Danmark med samme koncept som her.