Skip to main content

Det bliver et holde fast år

Jens Winther Jensen

9. mar. 2009
3 min.

Velkommen til et nyt år. Som udsigterne er nu, vil det formentlig gå over i historien som det år, hvor Danmark fik alvorligt ondt i økonomien. Men i Lægeforeningen har vi lovet hinanden, at 2009 også vil blive husket for, at det lykkedes at fastholde og videreføre den største modernisering af sundhedsvæsenet i nyere tid på trods af recessionen. I gode tider er det ikke så svært. Det er i dårlige tider, vi skal vise, at det kan lade sig gøre at tage de rigtige beslutninger for fremtiden.

Det gælder fastholdelsen af den første virkelige nationale plan for det danske sygehusvæsen. I den kommende måned afgøres det, hvor langt vi kan komme med den masterplan, som regeringens ekspertudvalg har leveret. Den har ikke overraskende været under beskydning siden, fordi den udstiller, at nogle regioner ikke har gjort deres hjemmearbejde mht. til at koncentrere kræfterne i hospitalssektoren. Lokalt ønsker politikere at fastholde vedtagne planer, og der har været kreative ideer fremme om at holde en folkeafstemning for at bevare de små sygehuse. Det er en syg idé, og det er ikke i patienternes interesse. Hovedelementerne i masterplanen skal fastholdes, og så skal vi have revurderet nogle af de mere skrabede løsninger, som ekspertgruppen foreslår. Det skal være attraktivt at arbejde på fremtidens sygehuse, og det gælder både arbejdsmiljø og muligheder for forskning og uddannelse. Det vil vi arbejde for i 2009.

Ikke mindst vil vi bruge alt, hvad vi har i os, for at sikre planens forudsætning: et velfungerende præhospitalt beredskab. Sundhedsministeren vil nu nedsætte en arbejdsgruppe, der skal rådgive om præcis dette, og der kan vi love at være meget aktive. Vi fremlagde omtrent samtidig med ekspertgruppen et forslag til oprettelse af en helt ny enhed i det danske sundhedsvæsen, hvor hele det præhospitale forløb sam-les under én ledelse. Den mobile akutenhed eller Beredskab 1-1-2 med lægefaglig vagtcentral, førstehjælpsenhed, ambulance og speciallæge med bil eller helikopter og godt koordineret med almen praksis. Det er tryghed omkring betjening ved pludselig sygdom eller ulykker, der er nøglen til, at befolkningen, og derved de lokale politikere, vil acceptere, at der bliver længere til nye store sygehuse med en samlet akutmodtagelse.

Et afgørende element er også, at læringen i sundhedsvæsenet og kvalitetsudviklingen får et spark fremad. Det er i det kommende år, at et nyt patientklagesystem med en patientombudsmand skal udformes, og det ser vi frem til med stor forventning. Der er lagt op til etablering af en uafhængig patientombudsmandsinstitution i statsligt regi. Vi har i detaljer beskrevet, hvordan den første behandling af klager kan foregå lokalt, altså så tæt på behandlingsstedet som muligt, og så har vi nogle ideer om, hvordan et kommende disciplinærnævn for sundhedsprofessionelle kan se ud.

Alle parter er enige om, at der overalt i dette system skal foregå læring. Det er en af forudsætninger for, at vi kan få færre fejl og en bedre kvalitet. Vi vil i Lægeforeningen gøre vores til, at kvalitetsarbejdet som sådan får fremdrift. Vi kan ikke være den nuværende stilstand bekendt, og det er i løbet af det kommende år, at Den danske kvalitetsmodel bliver endeligt udformet, så den kan sættes i værk ved næste årsskifte. 2009 bliver svært, men spændende.