For fem år siden døde tre helt unge mænd inden for kort tid af meningitis, og i forbindelse med den efterfølgende mediedebat blev der sat spørgsmålstegn ved, om læger har en nulfejlskultur – en kultur, hvor de ikke accepterer og er åbne om deres egne og andre lægers fejl.
Men sådan ser Christine Sølling ikke på det.
»Vi har en ambitiøs kultur. Der er ingen tvivl om, at vi er meget ambitiøse, og at vi alle helst vil være dygtige og gøre det godt. Men jeg synes ikke, det er det samme som en nulfejlskultur«.
Nogle taler om, at man bør kåre »månedens fejl« for at få mere åbenhed om de fejl, der begås. Er det en god idé?
»Åbenhed er godt, men vi skal ikke være stolte af fejl eller hylde fejl, for det er patienter, det går ud over. Men vi skal være stolte af, at vi håndterer fejl, og det synes jeg egentlig også, at vi er ret gode til«.
Christine Sølling ved godt, at det er let for hende at sige, at der på afdelingen er åbenhed og tillid, og at det virker, som om alle – fra den yngste til den ældste – tør tale om og lære af fejl og klagesager.
»Men jeg må jo også erkende, at det i dag er mig, der er en af »de gamle sure overlæger«, siger hun og griner, »og i kraft af den position kan jeg godt virke anderledes, end jeg måske selv føler mig. Men jeg mener faktisk, at tiderne har ændret sig til det bedre, og at det er blevet mere trygt for de yngre læger i dag«.
Hun fortsætter:
»Selv om det ikke er så mange år siden, jeg var ung læge, var der mere hierarki dengang. Og det var måske også medvirkende til min lukkethed om sagen. Jeg skulle ikke nyde noget af at fortælle nogen om det«.
Men også dengang var der forskel på »de sure gamle overlæger«. Christine Søllings stemme får en varm klang, da hun fortæller om en bagvagt, der gjorde en stor forskel for hende, dengang hun var helt nyuddannet.
»På en af mine allerførste vagter i turnus var der en mand, der døde i mine arme. Det gjorde voldsomt indtryk på mig, og jeg var helt sikker på, at jeg havde slået ham ihjel. Jeg var fuldstændig smadret og utrøstelig«, fortæller hun.
»Heldigvis havde jeg en god bagvagt, som forklarede mig, at patienten var død, uanset hvad jeg havde gjort. Alle de andre læger vidste, at patienten ville dø, men den erkendelse havde jeg ikke, for jeg havde kun læst om det i en teoribog. Men sådan en rummelig kollega kan virkelig gøre en forskel for en ung læge. Det tænker jeg i hvert fald på nu, hvor jeg selv er mere erfaren«.
En vigtig balance
Det, der har plaget dig i sagen fra din 14 år gamle nattevagt – var det en pligtfølelse som læge eller en mere almenmenneskelig dårlig samvittighed?
»Det er helt klart samvittigheden. Der er selvfølgelig en masse pligt. Men samvittigheden – det er den, der rammer hårdest«.
Er det godt eller skidt?
»Både og. Hvis vi blev for ligeglade, ville det være farligt for patienterne. Men selv om det er vigtigt, at vi både har pligtfølelse og samvittighed, skal vi finde en balance, så vi kan gå hjem fra arbejde og være hele mennesker sammen med vores familie uden at blive plaget og spekulere hele natten over alle detaljer i dagen, der er gået. For vi kan ikke gøre alt perfekt – og vi kan jo altid være flittigere, sødere og mere omhyggelige, end vi var«.
I dag har Christine Sølling ikke vagter mere. Hun bliver ikke længere vækket af en vagttelefon i de tidligste morgentimer, hvor dømmekraften er skrøbelig.
Men historien om nattevagten er alligevel med i baghovedet. Christine Søllings telefon ringer nok 50 gange om dagen, og hver gang skal hun beslutte, om det er noget, hun skal reagere på nu, eller om det kan vente. Præcis som hun skulle på den vagt for 14 år siden.
»Jeg håber, at historien har været med til at gøre mig mere opmærksom. Men den skal jo heller ikke få som konsekvens, at jeg reagerer på alt og stormer af sted 50 gange om dagen. Så det er igen en balance. Der vil altid være et skøn og en vurdering. Sådan er det at være læge«, siger hun.
Hun ærgrer sig stadig over, at hun efter kerneårsagsanalysen undlod at gå ned i akutafdelingen for at tale episoden igennem med kollegaen.
»Jeg fik aldrig sagt undskyld til ham. Det skulle jeg have gjort. Det er ellers ikke, fordi jeg har noget problem med at stå til ansvar. Det er også derfor, jeg fortæller dig det her. Måske kan det alligevel ende med, at jeg tilgiver mig selv«.
Interviewet er forbi. Det er ti timer siden, Christine Sølling mødte ind på arbejde, og det er ikke usædvanligt. Faktisk er det ganske normalt.
Christine Sølling er ikke doven.