»Det er en fantastisk historie, det med hormoner«, lød det fra gynækolog, professor og overlæge Ellen Løkkegaard. Hun fortalte, at man i starten af 1900-tallet klippede testiklerne af haner og opdagede, at hanekammen hang og blev bleg. Derfor fik man idéen til at pulverisere testiklerne og fodre dem til hanerne. Voila! Hanekammen rejste sig igen.
»Der blev hormoner opdaget«, sagde Ellen Løkkegaard som indledning til sin del af torsdagskurset ’Overgangsalderen’.
Netop hormoner affødte stor spørgelyst blandt deltagerne på det rene lægekursus. Endda så specifikt, at tanken kunne strejfe: Er det konen, han spørger fra?
Der var i øvrigt meget få mandlige deltagere, mens kønnene var ligeligt fordelt på onsdagskurset ’Mandens helbred’.
Men tilbage til spørgelysten senere. Første del af kurset stod overgangsalder-zar, almen mediciner, dr.med. og forfatter Lotte Hvas for, og her var fokus i højere grad på at finde rundt i »symptomlandskabet« og sige »yes!« til overgangsalderen.
Lidt forvirrede
Lotte Hvas viste en af tidens mange bøger om den ’hotte’ overgangsalder: »Ny bog giver indsigt i alt det, praktiserende læger stadig ikke ved om overgangsalderen«, lød det på coveret. Lotte Hvas havde den modsatte tilgang:
»Det er min fornemmelse, at almen praksis har ret godt styr på det. I er gode til det«, sagde hun.
»Men lidt forvirrede lige for øjeblikket«, vurderede hun.
For vi møder modstand, sagde hun, og refererede til dameblade og influencere, som alle giver evidensen svære vilkår i det post-faktuelle samfund.
»Det er jeg meget ærgerlig over. For det er tilliden til lægen, der er på spil. Mange patienter kommer til lægen og siger: ’Jeg har læst’. Deres reaktion er: Min læge forstår mig heller ikke. Derfor er det blevet meget svært«, sagde hun.
»Det er blevet en markedsplads for facts«, mente hun.