Sikkerhedsnettet svigtede
Forsvaret lagde under retssagen vægt på, at en række systemkontroller svigtede, og mente derfor ikke, at det skulle skade den tiltalte læge ved vurderingen af hændelsesforløbet. Det gav Højesteret forsvaret ret i.
”Der er en lang kæde af svigt undervejs. Selv hvis der ikke blev fulgt op på målingen, så kunne det sygefaglige personale have målt blodsukker ved triagering og ved indlæggelse. Og bagvagten burde også have opdaget, at patienten var diabetiker,” siger Kent Kristensen.
”Højesteret lægger vægt på, er, at der er et sikkerhedsnet, som man kan forvente virker, hvis folk gør det, man forventer. Og det har de ikke gjort her. Det er derfor, Højesteret frikender lægen for grov forsømmelighed.”
Hvor meget skal journalføres?
Formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing har tidligere skrevet, at Svendborgsagen har skabt usikkerhed om, hvilke krav man kan stille til en læges journalføring.
"Hvor meget skal fældes ned, for at man kan have rygdækning i en eventuel senere klage- eller tilsynssag?” spurgte han i januar.
Præcis det spørgsmål besvarer Højesteret ikke direkte, men det faktum, at der IKKE tages stilling til journalføringen i dommen giver et fingerpeg.
”Det betyder, at det i denne sag ikke er udtryk for grov forsømmelighed ikke at journalføre en mundtlig ordination,” siger Kent Kristensen.
Men ifølge Kent Kristensen kan læger ikke af den grund bare gå ud fra, at de kan slippe for at journalføre mundtlige ordinationer eller følge op på ordinationerne.
”Man kan ikke ud fra dommen generelt konkludere, at mundtlige ordinationer ikke skal journalføres”, som han siger.
”Når flertallet frifinder lægen, frifinder de for grov forsømmelighed. Det betyder jo ikke, at lægen ikke har været uagtsom."
Opmærksomhed ved bagvedliggende sygdom
Ifølge Kent Kristensen er grunden til den lange række af svigt, som resulterede i, at sikkerhedsnettet ikke virkede, at der ikke var ekstraordinær opmærksomhed på, at patienten kom ind med en anden bagvedliggende sygdom – diabetes.
”Det, vi skal lære af den her dom, er, at vi skal være særligt opmærksomme i sager, hvor folk kommer ind med en anden sygdom. I den her sag kom patienten ind med mavekramper, men var kendt diabetiker. Der er man nødt til at have ekstraordinær opmærksomhed. Det har man ikke haft her, og det er derfor, at sikkerhedsnettet har svigtet.”
Læs mere om Svendborgsagen i Ugeskriftets tema.