Interessen startede foran flimmerkassen
Vejen til at blive en af Danmarks førende eksperimentelle hjertekirurger startede allerede i 1967, hvor den sydafrikanske læge Christian Barnard gennemførte verdens første hjertetransplantation. Michael Hasenkam var 13 år gammel og sad foran flimmerkassen og fulgte operationen i sort/hvid hjemme fra stuen. Han var så fascineret af den banebrydende operation, at han begyndte at læse bøger om hjertekirugi, og i takt med at interessen for området steg, blev det mere og mere naturligt, at det var den vej, hans fremtid skulle gå. Så da han startede på medicinstudiet, vidste han, at det var hjertekirurg, han ville være.
Da Michael Hasenkam blev færdiguddannet læge i 1983, gik der ikke længe, før han begyndte at forske. I 1990 blev han dr.med. på sin afhandling om kunstige hjerteklapper, som siden har været hans fokusområde.
»Kunstige hjerteklapper er en hel religion for sig, det kan jeg tale meget længe om«, siger Michael Hasenkam.
Han tager en mappe frem med sin samling af mekaniske hjerteklapper, der illustrerer den kunstige hjerteklaps evolution og fortæller ivrigt om udviklingen fra den første hjerteklap i 1950’erne med en lille metalkugle til den, vi kender i dag med to flige.
Den passionerede hjertekirurg er, som han selv siger det, »en underlig fisk«, der aldrig har taget sit speciale færdigt og i stedet har rodet rundt med forskning og senere som prodekan. Titlen som dr.med. i de unge lægeår har betydet, at han tidligt i sin forskerkarriere er kommet ind i en seniorrolle, hvor han, da ph.d.-studiet blev oprettet og forskningsåret indført, blev vejleder for flere studerende, mens han stadig selv var ung læge. Men selvom han ikke har været den klassiske kliniker, har hans forskning altid været praktisk rettet.
»Når jeg undersøger noget, er det altid mit mål, at det skal munde ud i en behandling eller et produkt. Det sjove er jo netop, når man kan gå ind og genskabe noget defekt eller udvikle nye metoder, der kan åbne op for andre behandlingsfordele«, siger Michael Hasenkam.
Interessen for den eksperimentelle hjertekirurgi har betydet, at Michael Hasenkam kan skrive en række banebrydende opfindelser inden for hjertekirurgi på CV’et. En af de mest kendte, han er medopfinder på, er TAVI (transcatheter aortic valve implantation) – en hjerteklap til implantation med kateter, som han har udviklet sammen med kollegaen professor emeritus Henning Rud Andersen. De to professorer udviklede prototypen med et hjemmelavet metalgitter, som de testede på en svinehjerteklap fra den lokale slagter.
»Folk troede, vi var skøre dengang. Og det var vi måske også«, siger Michael Hasenkam.
I december sidste år var han i Cape Town til 50-årsjubilæet for verdens første hjertetransplantation, hvor Henning Rud Andersen også holdt foredrag om TAVI. I dag er metoden stadig den mest skånsomme, der findes med mindst risiko for komplikationer.
»Det er en af de opfindelser, hvor forskning er omsat til et produkt, som kan redde menneskeliv. Det kan man kun tænke tilbage på med stolthed«, siger Michael Hasenkam.
Håb om forebyggelse
Men lige nu er Michael Hasenkams hovedprojekt i Sydafrika. Efter den netop overståede tur til Sydafrika er den sidste koordinering kommet på plads, og det hjertekirurgiske team er netop begyndt tage patienter med den ny hiv-lidelse. Michael Hasenkam superviserer via Skype, så han samtidig kan passe kontoret i Aarhus, men er hele tiden klar til at tage den 15 timers lange flyvetur tilbage til Sydafrika, hvis det bliver nødvendigt.
Næste trin er, at karkirugerne også skal begynde at tage patienter, inden de sidste specialer som marve-tarm-kirurgerne og neurologerne kommer med.
Målet med forskningen er at finde ud af, hvorfor de unge hiv-smittet udvikler lidelsen, og forhåbentligt finde en metode til at forebygge sygdommen.
»Vi skal i gang med en lang proces med at karakterisere patienterne og sygdomsudviklingen, som forhåbentligt kan afklare, hvad pokker det er for noget. Er det en ny sygdom, vi har opdaget, eller er det bivirkninger fra medicinen? I sidste ende håber vi at kunne udvikle en forebyggende behandling«, siger Michael Hasenkam. À