Skip to main content

»Det er skønt med nogle konkrete råd«

Praktiserende læger er specialister i symptomer, men er vant til undervisning, der er meget sygdomsspecifik. Lægedage har i år forsøgt sig med en ny kursusform, der torsdag trak fulde huse.
Egon Jensen og Kamila Kales er praktiserende læger i Bramming og møder hver dag patienter i deres praksis med symptomer, der kan være svære at udrede.
Egon Jensen og Kamila Kales er praktiserende læger i Bramming og møder hver dag patienter i deres praksis med symptomer, der kan være svære at udrede.

Signe Bjerre
Fotograf: Claus Boesen

15. nov. 2019
4 min.

Diarré, svimmelhed, fald og kramper er nogle af de symptomer, der fylder meget i i almen praksis. Men hvad stiller vi op med dem?

Det spørgsmål fik i går kursister til at strømme mod det store auditorium, hvor et helt nyt kursus fandt sted.

»Praktiserende læger er specialister i symptomer. Men den undervisning, vi typisk får, er meget sygdomsspecifik. Derfor har vi forsøgt at lave et kursus, hvor vi har bedt underviserne om at forestille sig, at de sad i vores stol ude i praksis i stedet for at tale om den seneste nye forskning«, fortæller kursusleder og praktiserende læge Mogens Vestergaard.

Formen på kurset adskiller sig med andre ord ved, at det ikke er sygdommen, der er omdrejningspunktet, men de symptomer, som patienterne kommer med.

»Det er jo fint nok at blive undervist i epilepsi eller andre specifikke sygsomme. Det er bare ikke det, vi møder som det første ude i praksis. Det, vi møder, er patienter, der kommer med symptomer som eksempelvis diarré eller svimmelhed. Det er det, der er vores udgangspunkt«, siger Mogens Vestergaard.

”De fleste kurser handler om organspecifikke sygdomme. Men jeg tror, der er behov for en ny kursusform, der taler mere ind i vores verden og de symptomer, vi møder i almen praksis” siger kursusleder Mogen Vestergaard.

Svesken på disken

Og netop diarré er et symptom, hvor det kan være svært at sikre, at man ude i praksis får fanget dem, der er rigtigt syge, uden at gøre dem, der er raske, syge.

Derfor er det afgørende, at man får spurgt specifikt ind til, hvad patienten mener, når hun siger, at hun har diarré.

»I bliver I nødt til spørge specifikt, hvor mange gange om dagen det drejer sig om, og om der kommer afføring ud, som patienten ikke kan kontrollere. Hvis man står nede i Brugsen med en halv liter afføring ned ad benene, er der tale om inkontinens, men hvis det bare føles som om, at det er lige ved at gå galt, er det noget andet«, siger overlæge Christian Lodberg Hvas.

Han peger på, at diarré ofte er taburiseret at tale om både for patienten og for lægen, men at det er nødvendigt at stille meget præcise spørgsmål for at finde ud af, om det er funktionel diarré eller organisk diarré.

»Det handler om at få svesken på disken. Hvordan ser afføringen ud? Er den blød eller helt vandig? Og er der tale om en enkelt gang eller syv gange i døgnet? Vi må spørge patienterne, hvad de tænker, når de siger diarré, for det, der er diarré for dem, er ikke altid det, som vi læger definerer som diarré«, siger Christian Lodberg Hvas.

Godt med praktisk viden

Vandtynd afføring og fækal inkontinens kan være symptomer på galdesyrediarré, ligesom svimmelhed og gentagne fald hos ældre kan være tegn på, at patienten mangler D-vitamin. Det sidste kommer fra dagens anden oplægsholder, Peter Krogh Brynningsen, der taler om svimmelhed og de mange ældre faldpatienter, der fylder almen praksis

Begge dele er nyt for Egon Jensen og Kamila Kales, der er praktiserende læger i Bramming.

»Jeg tager en masse med herfra. Blandt andet, at D-vitaminer er så vigtige hos de gamle. At høre, at der er en speciallæge, der siger det, gør indtryk«, siger Egon Jensen

De er nogle af de mange kursusdeltagere, der er mødt op til kurset, og de mener, at den store tilslutning til kurset er udtryk for, at mange praktiserende læger sidder alene ude i deres konsultationer og gerne vil have noget sparring og nogle helt konkrete tips og tricks.

»Jeg synes, det er rart, at kurset er så praktisk i stedet for en masse teori og statistik. Det er skønt med nogle konkrete råd. Det her er noget, vi kan bruge, når vi sidder over for patienten i dagligdagen. Det er meget relevant for os«, siger Kamila Kales.

Faktaboks

Alarmsymptomer på diarré