Skip to main content

Det højeste antal praksishandler i ti år

Ud over flere praksishandler i 2018 var der færre uden betaling af goodwill. Mød to nyuddannede almenmedicinere og praksisejere, for hvem prisen har haft forskellig betydning. Det kan være “dårlig stil” at byde for lavt, lyder det fra et syddansk rekrutteringsteam for almen praksis.
Sarah V. L.Bendtsen bliver færdig som speciallæge 31. marts i år og har sammen med en jævnaldrende kollega overtaget en lægepraksis i den lille by Frederiks sydvest for Viborg, hvor en sololæge går på pension. Foto: Lars Horn/Baghuset
Sarah V. L.Bendtsen bliver færdig som speciallæge 31. marts i år og har sammen med en jævnaldrende kollega overtaget en lægepraksis i den lille by Frederiks sydvest for Viborg, hvor en sololæge går på pension. Foto: Lars Horn/Baghuset

Dorte R. Jungersen, dorte@jungersenjournalistik.dk

29. jan. 2019
7 min.

Den første november blev 36-årige Thilde Ebdrup Kjær færdig som speciallæge i almen medicin. Og den første januar sprang hun ud som klinikejer i Lægehuset Østermarken i Aars i Vesthimmerland, hvor et ydernummer blev ledigt, da en af de fem læger gik på pension.

Det ejerskifte var en af de i alt 266 praksishandler, der ifølge en ny analyse fra PLO fandt sted i 2018. En stigning i forhold til 2017, hvor der var 242 praksishandler. Ja, faktisk er antallet af praksishandler på det højeste niveau i ti år.

Ifølge Thilde Ebdrup Kjær har der aldrig hersket tvivl om, at hun skulle være praksisejer fra dag ét.

“På et kursus med cirka 20 andre kommende speciallæger afholdt et halvt til et helt år inden vi blev færdige, var langt de fleste da også fast besluttede på at købe sig ind i en praksis og også på, hvor det skulle være. Så ja, på den baggrund, og i forhold til hvad jeg ellers ser og hører, tror jeg godt, man kan sige, at der er grund til optimisme i branchen”, siger Thilde Ebdrup Kjær.

Heller ikke 38-årige Sarah Bendtsen, der bliver færdig som speciallæge den 31. marts i år, har tøvet med hensyn til at skulle være selvstændig erhvervsdrivende med det samme.

“Nej, det har jeg altid vidst, at jeg skulle. Godt nok er alt det administrative arbejde, der venter forude, ikke min spidskompetence, men jeg ser det som en udfordring og ikke en hæmsko”.

Sarah Bendtsen har sammen med en jævnaldrende kollega overtaget en lægepraksis i den lille by Frederiks sydvest for Viborg, hvor en sololæge går på pension.

Thilde Ebdrup Kjær blev færdig som speciallæge i almen medicin i november og 1. januar sprang hun ud som klinikejer i Lægehuset Østermarken i Aars i Vesthimmerland Foto: © Lars Horn / Baghuset.

Sparring vigtigere end goodwill

Ud over at der sker flere praksishandler, viser PLO’s analyse også, at antallet af nulhandler – hvor køber ikke betaler goodwill til sælger – er faldende. Goodwill er den merværdi, som en almen praksis med et etableret patientgrundlag har i forhold til en nystartet praksis.

I alt 69 ud af de 266 handler var nulhandler. Ganske vist det næsthøjeste antal, der er registreret, men ti færre end i 2017. Tilmed steg goodwillprocenten i 2018 for første gang i tre år – til 38,2 procent.

Praktiserende læger kan maksimalt købe og sælge praksis til en pris beregnet som gennemsnittet af de tre sidste års omsætning tillagt 36 procent. Men selv om der er tale om en mindre stigning i forhold til 2017 og det næstlaveste niveau siden 2001, beskriver PLO det som “bemærkelsesværdigt”, at ”kurven er knækket”.

For Thilde Ebdrup Kjær, der er fra Vesthimmerland og har fået hele sin speciallægeuddannelse i Nordjylland, har goodwills størrelse ikke haft afgørende betydning for, hvor hun har købt sig ind.

Hun bor i lokalområdet og dermed i kort køreafstand fra praksis – det har betydet noget. Og selv om hun har købt sig ind i Nordjylland, hvor nulhandler udgør en stor andel af det samlede antal handler – nemlig 36,7 procent (kun overgået af Region Sjælland med 40,7 procent) – har hun betalt goodwill.

“Det har selvfølgelig været en parameter, jeg har skelet til. Men den har ikke haft afgørende betydning.

Det har derimod været afgørende at kunne købe sig ind i en stor kompagniskabspraksis og et velfungerende hus med struktur og værdier, der matcher det, jeg lægger vægt på. Med optimale muligheder for sparring og stort fokus på løbende efteruddannelse af læger på alle niveauer – alt det er langt vigtigere end goodwills størrelse”, siger Thilde Ebdrup Kjær, der sammen med fem andre læger, tre sygeplejersker, to bioanalytikere og fire lægesekretærer skal tage sig af 8.500 patienter i et 600 kvadratmeter stort lægehus med 11 konsultationsrum, laboratorier og skadestue.

“Optimale muligheder for sparring og stort fokus på løbende efteruddannelse af læger på alle niveauer – alt det er langt vigtigere end goodwills størrelse”. Thilde Ebdrup Kjær, læge og praksiskøber i 2018

Goodwill spillede stor rolle

Størrelsen af goodwill har derimod spillet en stor rolle i Sarah Bendtsens købsovervejelser. Hun bliver klinikejer den første april i år, dagen efter hun afslutter sin speciallægeuddannelse.

“Goodwill har nok betydet halvdelen. Vi har klart betalt under gennemsnittet i regionen [58,2 procent, red.], end hvad vi skulle have betalt i for eksempel Viborg.

Om vi ville have været villige til at betale mere i goodwill, end det vi har gjort? Ja, det ville vi nok, men vi har klart haft en lav ,smertegrænse’".

Sarah Bentsen og hendes kompagnon har begge været udannelseslæger i en lægepraksis i Karup og havde besluttet sig for, at de ville lave noget sammen.

“Derfor var det også et kriterium, at vi begge kunne købe os ind. Og det kunne vi i Frederiks.

Endelig var det også vigtigt for os som børnefamilie, at jeg fandt en praksis inden for en radius på 30 kilometer fra min bopæl i Viborg”, siger Sarah Bendtsen.

PLO’s analyse viser i øvrigt, at i de handler, hvor der faktisk er betalt goodwill, er goodwill faldet med 4,1 procentpoint fra 2017 til 2018, hvor den er 51,7 procent. Den højest betalte goodwillprocent i 2018 lå på 136. En handel, der fandt sted i Region Midtjylland.

"Vær ikke nervøs"

Siden 2013 har et særligt rekrutteringsteam i Region Syddanmark arbejdet på dels at promovere almen praksis, dels rekruttere og fastholde læger fra medicinstuderende til færdige speciallæger i almen medicin.

Teamet fungerer også som rådgivere og formidlere, når f.eks. de unge læger overvejer køb af praksis, og på baggrund af teamets foreløbige seks års virke har projektleder Ulla Krogh Jessen erfaret, hvad de unge læger lægger vægt på.

“Prisen betyder noget, men langtfra alt. Den typiske yngre almenmediciner er en 36-årig kvinde med 2-4 børn, som måske lige har købt hus og derfor har svært ved at overskue at skulle ud og låne penge til køb af praksis.

Vi rådgiver dem om, at prisen ikke betyder det store, og at det vil være klogt at konsultere en revisor, der kan forklare, at de ikke skal være nervøse. På vore praksiskøbskurser underbygger og verificerer indbudte, uvildige revisorer dette med forskellige regneeksempler.

Selv om der er sket et paradigmeskifte fra dengang, hvor de nuværende ældre sololæger oplevede, at de havde vundet i lotto, da de fik deres praksis, til det i dag i høj grad er købers marked, så vil prisen ofte ikke være afgørende set i forhold til bundlinjen – at byde for lavt kan jo også være dårlig stil”, siger Ulla Krogh Jessen og fortsætter:

“Det er sjældent prisen, der gør udslaget for, om en handel kommer i hus. Ud over geografien er det langt vigtigere, at der er gode kolleger at sparre med i det daglige. Vi ser en stigende tendens til, at de unge almenmedicinere gerne vil vælge, hvem de vil være sammen med, ligesom de vil have indflydelse på værdierne i klinikken. Det er også vigtigt med et godt arbejdsmiljø og en god work-life balance. Og at det er en innovativ praksis med gode fysiske rammer, der også skal leve op til nogle æstetiske krav”.

Rekrutteringsteamet Almen Praksis tilbyder bl.a. kursus i praksiskøb, arrangementer som "På date med din fremtid", hvor sælgere og potentielle købere parres, ligesom regionens praksisafdeling yder bistand til bl.a. it, registreringer og lægemiddelområdet, når de unge almenmedicinere har etableret sig som selvstændige erhvervsdrivende. Også kvalitets- og efteruddannelsesudvalget står til rådighed med ydelser til unge nyopstartede praktiserende læger.

“I forhold til om de unge læger tør tage springet og blive selvstændige, er det vigtigt, at der er hjælp at hente.

Og det virker. Region Syddanmark har landets bedste lægedækning”, slutter Ulla Krogh Jessen.

Faktaboks

Fakta