Skip to main content

Det mener vi i Hillerød

Journalist Christian Andersen

1. nov. 2005
4 min.

Niels Råberg, afdelingslæge Øre-næse-hals-afdeling C:

»Det nye formandskab skal tage sig af det sædvanlige: uddannelse og løn. Men hvis jeg skal pege på noget, bør man arbejde på at øge respekten for det at være læge, for det har den hidtidige formand ikke gjort så meget ud af. Læger spilder en masse tid ved blandt andet at lave sygeplejerskearbejde, og så føler man sig til grin. Vi er ofte reduceret til journalslaver. Vi skal ikke rende rundt og finde journaler om natten, og vi skal heller ikke tage blodprøver for at spare en laborant. Respekten for det lægelige arbejde er ikke høj, slet ikke hos sygeplejerskerne, hvor holdningen er, at man som yngre læge er en skraldespand«.

Ahmad Almasi, reservelæge Gynækologisk-obstetrisk Center:

»Jeg synes, at der går for lang tid med at vente på at få en kursusstilling. Det kan ikke være rigtigt, at der skal gå otte år. I Sverige kan de fx gøre det hurtigere, hvorfor kan vi så ikke gøre det i Danmark?

Desuden synes jeg, at det ny formandskab skal tage sig alvorligt af lønpolitikken. Hvis ikke vi som yngre læger havde så mange vagter, ville vi tjene stort set lige så meget som en portør, og det kan ikke være rigtigt. Vores løn står ikke i forhold til vores ansvar. Hvis du sammenligner med det private arbejdsmarked, er det ikke usædvanligt at både tømrere og murere tjenere mere end os«.

Morten Bløhn, reservelæge Arbejdsmedicinsk klinik:

»Det kollegiale og interkollegiale bør FAYL koncentrere sig mere om, for det er halvvejs en jungle at være læge i det danske sygehusvæsen. Man hærdes med tiden, men det må gerne være mindre jungleagtigt. Det bør fx i højere grad påskønnes, når nogen er interesseret i at lære de yngre læger noget. Det bør ikke være sådan, som det ofte er i dag, at de yngre læger laver idiotarbejde, og de ældre tager alle de spændende opgaver, for det giver en dårlig læreproces«.

Steen Villumsen, reservelæge Medicinsk afdeling B:

»Forhandlingerne med Ny Løn er en stor udfordring, og som tillidsmand her på afdelingen står jeg sammen med amtsreservelægerådsformanden lige over for at skulle forhandle løn med afdelingsledelsen. Sådan har vi valgt at forvalte Ny Løn i vores amt. Jeg har ikke selv konkrete ideer om, hvordan de forestående lønforhandlinger skal struktureres, og det efterlyser jeg hjælp til i min fagforening«.

Thomas Dahm, afdelingslæge Børneafdeling H:

»Jeg var i sin tid heldig at få turnus i Københavns Amt, men jeg finder det helt urimeligt at tvinge folk til fx Nordjylland uden kompensation. Det skal foregå på frivillig basis. Med lægemanglen er tiderne gunstige for at kæmpe for kompensation til dem, som er tvunget til at flytte og lide afsavn. Det er ikke rimeligt, at man skal til at tilbyde 60.000-70.000 kroner for at bytte en stilling for at kunne blive sammen med familien. Jeg tvivler på, om det er juridisk holdbart, at man kan tvinge folk på den måde. Desuden mener jeg, at de økonomiske resurser til efteruddannelse er for dårlige. I Frederiksborg Amt er der kun 2.500 kroner pr. år pr. læge til kurser! I overenskomsten bør der være et krav om højere arbejdsgiverbetalt efteruddannelse, for det er i deres egen interesse«.

Michael Broksgaard, reservelæge Medicinsk afdeling B:

»For den ny formand er det med de nye målbeskrivelser et godt tidspunkt at fokusere på kvaliteten af videreuddannelsen. For målbeskrivelserne er ikke nået ud til afdelingerne, hvor ledelserne ikke har gjort sig nogle tanker om, hvordan målbeskrivelserne skal fungere i dagligdagen. Vi må heller ikke glemme problemet med den dårlige normering på afdelingerne. Vi har simpelthen for travlt«.

Marianne Hansen, reservelæge Ortopædkirurgisk afdeling O:

»Overgangen fra medicinstudiet til lægelivet har været svær. Ensomt. På studiet var jeg vant til at arbejde i grupper, men sådan er det ikke nu. Man skal være heldig, hvis overlægen kender dit navn, og i den første tid i turnus var der ingen, som spurgte, hvordan jeg havde det. Jeg havde det så dårligt med det kollegiale arbejdsmiljø, at jeg kontaktede netværksrådsgiveren. Læger er dårlige til at tage hånd om hinanden modsat sygeplejerskerne, som har gode introduktionsforløb. I øvrigt skal man ikke være længe i sygehusvæsenet, før man finder ud af, hvor få resurser der er. Jeg bad fx om at få en instruksbog til 100 kroner, som de har i naboafdelingen, men fik nej«.