Skip to main content

Diabetesskoler giver færre amputationer

Den såkaldt "fynske model" med diabetesskoler og shared care har reduceret antallet af amputationer hos diabetikere væsentligt, viser ny forskning.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. nov. 2015
2 min.

En reduktion på 10 pct. siden 1996 i antallet af fodamputationer blandt diabetespatienter. Og en endnu større reduktion - på 15 pct. - i amputationer under knæet. Det er resultaterne af den såkaldte "fynske model" i diabetesbehandling, fremgår det af en artikel i tidsskriftet Diabetologia.

Forskerne har udelukkende set på amputationer på Fyn 1996-2011 og bl.a. fundet, at amputationer, som ikke var relateret til diabetes, forblev forholdsvis uændrede i perioden.

Derfor konkluderer forskerteamet, at resultaterne for diabetespatienterne må skyldes forbedret behandling.

"Indførelse af karkirurgi og forbedrede kirurgiske teknikker kan ikke forklare resultaterne, eftersom disse procedurer anvendes ligeligt ved individer med og uden diabetes. Resultaterne for diabetespatienter kan derfor kun forklares med forbedret diabetesbehandling, dvs. bedre metabolisk kontrol i form af medicin eller livsstil, eller ændringer i den måde, behandlingen leveres på, incl. bedre screening. Vi tror, det er begge dele", skriver forskerteamet i Diabetologia.

Foruden et bedre liv for de ramte patienter tyder tallene også på, at samfundet har sparet millioner.

Faktaboks

Fakta

"Samfundskonsekvensen er millionbesparelser til pensioner, hjemmehjælp og behandling og for den enkelte et langt lettere liv", siger en af forskerne, professor Henning Beck-Nielsen, Odense Universitetshospital, i en pressemeddelelse.

Han har udviklet den såkaldte ”fynske model,” som ifølge forskerne er en stor del af forklaringen på faldet i amputationerne. Ideen er, at diabetikerne selv får ansvaret for deres behandling, og at sundhedspersonalet giver dem kompetencerne på de såkaldte diabetesskoler.

"Det er selvfølgelig suppleret af, at vi er blevet dygtigere til at behandle patienterne gennem de seneste 16 år", siger Henning Beck-Nielsen.

Etabler tværfaglige klinikker

Forskerholdet peger på, at nok er tallene faldet, men diabetikere er stadig udsat for et langt større antal amputationer end befolkningen i almindelighed.

"Der ligger derfor stadig en stor udfordring i at forbedre behandlingen yderligere", siger lederen af forskerteamet, læge, ph.d. Benjamin S. B. Rasmussen, Odense Universitetshospital.

Konkret foreslår forskerne tværfaglige diabetiske klinikker, der er højt specialiserede i diagnosticering og behandling af de underliggende sygdomme, ligesom diabetiske fodsårsklinikker bør spille en vigtig rolle.