Dansk Neurologisk Selskab har i år valgt at fokusere på single photon emission computerized tomography (SPECT) med in vivo-visualisering og kvantificering af dopamintransportere (DAT-receptorer) ved Parkinsons sygdom. Med denne skanningstype er der nu mulighed for at supplere de kliniske observationer med en diagnostisk undersøgelse, hvor man visuelt kan erkende specifikke forandringer i hjernen ved Parkinsons sygdom og parkinsonisme plus.
Diagnosen Parkinsons sygdom bygger traditionelt på kliniske observationer. Klassiske parakliniske undersøgelser kan endnu ikke anvendes til diagnostiske formål, da der ikke er specifikke forandringer ved Parkinsons sygdom. En klinisk diagnose vil altid være afhængig af klinikerens viden, erfaring og holdninger. I engelske og canadiske undersøgelser har man vist, at en klinisk diagnose kun kan bekræftes histopatologisk i omkring 75% af tilfældene.
En korrekt diagnose tidligt i sygdomsforløbet har stor betydning for en optimal behandling af patienterne, både medicinsk og psykosocialt. I forskningsmæssig sammenhæng er det også vigtigt at have tilgang til et sikkert diagnostisk værktøj både med henblik på at øge den generelle viden om sygdommen og med henblik på at kunne vurdere nye behandlingers påvirkning af hjernen. Herunder en evt. påvirkning af sygdomsprogression.
SPECT er en nuklearmedicinsk metode, med hvilken man kan registrere funktionelle forandringer i hjernen ved hjælp af specifikke sporstoffer. Efter i.v. indgift af få mikrogram I-123-mærket sporstof udføres SPECT af hjernen. Ved undersøgelsen kan man visuelt erkende det sted, hvorfra fotonerne emitteres, og bindingen af sporstoffet kan kvantificeres. Det dopaminerge system er det primært ramte ved Parkinsons sygdom. Neurotransmitteren dopamin produceres i hjernestammens substantia nigra, og via lange axoner transporteres dopaminet til hjernens basale ganglier. Ved degenerationen af de dopaminproducerende neuroner bliver den præsynaptiske del af transmissionen, og herunder DAT-receptorerne, påvirket. Antallet af DAT-receptorer er korreleret til antallet af dopaminproducerende neuroner og kan kvantificeres og sammenholdes med referencematerialer. Hos en person med Parkinsons sygdom vil DAT SPECT således vise en reduceret binding af sporstoffet i forhold til en tomografi hos en rask person (Fig. 1 ). Man ved, at antallet af neuroner i substantia nigra skal være reduceret med 50-80%, før man får parkinsonistiske symptomer. Det er derfor ikke overraskende, at der er en stor specificitet af undersøgelsen, idet det vil være sjældent at finde en person med reduceret receptorbinding uden parkinsonsymptomer. Derimod vil man kunne vise forandringer, inden symptomerne opstår, således at denne undersøgelse har et potentiale i forbindelse med screening eller præsymptomatisk diagnostik.
Anvendeligheden af DAT SPECT i det kliniske arbejde bliver undersøgt på Bispebjerg Hospital, hvor et større antal patienter er blevet udredt siden 1997. I en nyligt publiceret opfølgning af en større patientgruppe er det vist, at undersøgelsen medførte en signifikant ændring i den hidtidige behandling hos 40% af de henviste patienter med mulig Parkinsons sygdom eller parkinsonisme plus. Dette er i overensstemmelse med de endnu relativt få rapporter fra andre centre. I den daglige klinik kan en DAT SPECT f.eks. være relevant hos en patient med parkinsonistiske symptomer, hvor man er i tvivl om diagnosen pga. dårligt medicinrespons, atypiske symptomer eller atypiske forløb. Ved hyppige differentialdiagnoser som essentiel tremor, parkinsonisme pga. udbredt cerebrovaskulær sygdom og medikamentelt udløst parkinsonisme vil en normal skanning kunne afkræfte mistanken om Parkinsons sygdom.
Da DAT-undersøgelsen viser de præsynaptiske forandringer, mens de almindelige former for antiparkinson mediciner (f.eks. L-dopa) udøver deres effekt på de postsynaptiske receptorer, kan skanningen godt udføres under fortsat medicinsk behandling. Undersøgelsen kan udføres ambulant og varer sammenlagt fire timer, hvoraf kun en halv time foregår med patienten liggende i scanneren.
Hos patienter med parkinsonisme vil en DAT SPECT således kunne være af stor betydning for diagnosen og behandlingen og kan som et diagnostisk redskab være et værdifuldt supplement til de kliniske observationer.
Reprints: Annemette Løkkegaard , Neurologisk Afdeling, H:S Bispebjerg Hospital, Bispebjerg Bakke 23, DK-2400 København NV.
E-mail: alokkegaard@dadlnet.dk
Litteraturliste kan fås ved henvendelse til forfatterne.