Skip to main content

Differentieret løn til praktiserende læger på vej

Praktiserende læger, der har patienter med større behov, skal have mere i løn end andre praktiserende læger, mener Danske Regioner. Vi vil hellere end anden vej, siger PLO.

Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner
Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner

Anders Heissel, ah@dadl.dk og Anne Steenberger, as@dadl.dk

7. apr. 2016
4 min.

Mindre fokus på enkeltydelser og større basishonorar, og ikke mindst større basishonorar til de praktiserende læger med flest svage patienter.

Det er essensen i en ny model for aflønning af læger som kan være på vej med efterårets overenskomstforhandlinger mellem Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation. Det sagde Bent Hansen, formand for Danske Regioner, på organisationens generalforsamling i Aarhus i dag.

Faktaboks

Fakta

”Vi forestiller os en honorarstruktur, der betyder, at både lægerne og regionerne undgår en masse bureaukrati og kontrol med enkeltafregninger, og som vil give lægerne større sikkerhed i den daglige indtjening. Og som i sidste ende vil give mere sundhed til borgerne,” sagde Bent Hansen.

Vi vil hellere rette fokus på normtallet i almen praksis, så jo mere komplicerede patienter, man har som læge, jo færre patienter er man forpligtet til at passe. Niels Ulrich Holm, PLO’s næstformand

Danske Regioner ønsker, at et nyt honorarsystem skal bevæge sig væk fra afregning for enkeltydelser og i stedet i højere grad afregne via et større basishonorar. Det vil ifølge Danske Regioner give lægerne bedre mulighed for at anlægge et mere helhedsorienteret syn på patienterne med fokus på patientens samlede sundhed i stedet for fokus på de enkeltydelser, patienten efterspørger eller har behov for. Målet er at øge sundheden og skabe en større fleksibilitet for borgerne.

Samtidig er det ideen, at den enkelte læges basishonorar skal afspejle patientgruppens sammensætning, så patienter med store behov også udløser et større basishonorar. Det vil skabe større lighed mellem lægerne og gøre det mere attraktivt at arbejde i områder med svagere patientgrupper, mener Bent Hansen.

”Vi ønsker en konstruktiv dialog med PLO om udviklingen af rammerne for de praktiserende lægers praksis og ser frem til efterårets forhandlinger. Lad os lægge konflikterne bag os og vise hinanden den tillid, som kan skabe udvikling,” siger Bent Hansen.

Svagere patienter lig med færre patienter

PLO’s næstformand Niels Ulrich Holm sad i salen til Danske Regioners generalforsamling og hørte Bent Hansens forslag om ønskerne til en ny overenskomst med et større basishonorar, og at basishonoraret kan afspejle forskelle i patientgrundlag.

”Jeg glæder mig over, at Danske Regioner ønsker mindre kontrol og mere fokus på de svageste patienter. Men differentieret løn har vi snakket om ved de seneste tre overenskomster uden at nå frem til et resultat. Og hvor Danske Regioner gerne vil have et højere basishonorarer og lavere ydelser per konsultation, så er vi endnu ikke afklaret på hvilke ændringer, som mener det skal ende ud med. Vi vil måske hellere en anden vej. Vi vil hellere rette fokus på normtallet i almen praksis, altså antallet af tilmeldte patienter, så jo mere komplicerede patienter, man har som læge, jo færre patienter er man forpligtet til at passe. Hermed skruer man på belastningen, mere end på økonomien,” siger Niels Ulrich Holm.

Desuden kunne PLO foreslå, at man tildeler ekstra honorarer til de læger, der etablerer praksis i områder med rekrutteringsproblemer.

”Vi er med på at aftale, at hvis der er en udvikling i lønnen i den kommende overenskomst, så lægger vi nogle af de midler i en pulje til områder med lægemangel. Så tager vi ikke noget fra de fleste, men giver til gengæld lidt ekstra til de læger, der etablerer sig der, hvor vi og sikkert også Danske Regioner gerne ser en udvikling,” siger Niels Ulrich Holm.

Løkke: Lad os speede udviklingen op

Statsminister Lars Løkke Rasmussen bakkede i sin tale ved regionernes generalforsamling op om Bent Hansens tale med ordene:

"Det lyder rigtigt".

Statsministeren sagde videre, at der skal være andre rammer for familielægen.

Han høstede bifald, da han sagde:

"Vi skal have mere lys over den gråzone, hvor det offentlige betaler, men bestemmer relativt lidt."

Som eksempel på det, han gerne ser, at det offentlige bestemmer mere over, er arten af lægepraksis: Der skal være færre solospraksis og flere større lægehuse. Også i forhold til lægemangelen, "de hvide pletter på landkortet", vil det offentlige gerne have mere at bestemme, lød det fra statsministeren.