Skip to main content

Direktørposten lå i kortene

Sundhedsstyrelsens nye direktør, Søren Brostrøm, er altid klar på en snak om at redde verden, og så er han lynende intelligent.

Foto: Sundhedsstyrelsen
Foto: Sundhedsstyrelsen

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

23. okt. 2015
4 min.

Det har altid været en stående joke blandt lægen Søren Brostrøms venner, at han sikkert ville ende med en direktørpost i Sundhedsstyrelsen. Ikke fordi han var en dårlig læge, tværtimod, men fordi det var så naturligt for ham at gå ind i organisationsarbejde.

Søren Brostrøm har engageret sig i organisationsarbejde, lige siden han var en 14 år gammel knægt, der blev valgt ind i elevrådet. Interessen fortsatte op igennem hans ungdom i 80’erne, hvor elevrådet blev skiftet ud med diverse poster i Danmarks Kommunistiske Ungdom, og senere blev interessen indkredset til hans egen faggruppe blandt andet med en formandspost i den internationale urogynækologiske forening, IUGA.

Listen over de mange udmærkelser er lang og hænger ifølge tidligere studiekammerat og praktiserende læge Niels Saxtrup sammen med, at Søren Brostrøm er lynende intelligent og hurtigt har godt overblik over problemstillinger - også de mere komplicerede.

»Jeg husker tydeligt, hvordan han klarede læsegruppemøderne på medicinstudiet bedre end os andre, selvom han kun havde forberedt sig og læst på anatomi eller biokemi på vej i S-toget med tømmermænd. Han har bare altid været irriterende skarp,« fortæller Niels Saxtrup.

Faktaboks

Fakta

Også en god kliniker

Søren Brostrøm fascinerer også tidligere mentor og ph.d.-vejleder, Gunnar Lose, der til daglig er klinisk professor og overlæge på Herlev Hospital.

»Han er skarp i hovedet, og så har jeg aldrig set en læge beherske så meget ro«, siger Gunner Lose og tænker tilbage på den første laparoskopiske operation, Søren Brostrøm skulle udføre superviseret af mentoren.

»Den medvirkende sygeplejerske gjorde alt galt, og i stedet for at vise sin frustration, talte Søren bare så roligt og pænt til hende samtidig med, at han udførte operationen helt fint på trods af omstændighederne«, siger Gunnar Lose.

Gunnar Lose mener derfor også, at Søren Brostrøm er en god læge.

»Sundhedsstyrelsen kan godt nogle gange være for de læger, som ikke er gode i klinikken, men sådan er det ikke med Søren Brostrøm. Hvis jeg på daværende tidspunkt havde vidst, hvor god han var til det hele, havde jeg nok også gjort mere for at beholde ham«, siger han med stor beundring.

Jysk humor

Når det er sagt, er både Niels Saxtrup og Gunnar Lose enige om, at Søren Brostrøms største styrker også er hans største svaghed. Det giver Else Smith, tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen dem ret i.

»Det kan måske være svært for nogle medarbejdere at følge med hans ambitiøsitet, og når det kikser, kan han godt blive utålmodig«, siger Else Smith, der i sin tid ansatte Søren Brostrøm i Sundhedsstyrelsen.

Hun er dog ikke i tvivl om, at han er opmærksom på det, og hun har aldrig fortrudt ansættelsen. Også her var det hans lynende intelligens, der gav ham jobbet. Og så selvfølgelig hans jyske humor og integritet, tilføjer Else Smith.

Snakker om at
redde verden

Niels Saxtrup fortæller, at Søren Brostrøm altid har været klar på en snak om at redde verden. Og hvis man spørger Søren Brostrøm, er det på mange måder også det, han gerne vil.

»Jeg har altid engageret mig i det ene eller andet for at gøre en forskel. Modsat tidligere er jeg dog i dag bare helt almindelig avislæser, ikke politisk aktiv, men bare naturligt interesseret i min egen branche. Jeg vil gerne kæmpe for et bedre sundhedsvæsen«, siger Søren Brostrøm.

Han er dog selv opmærksom på, at han må arbejde hårdere for at have en føling med sundhedsvæsenet, nu han ikke længere er kliniker. Men omvendt er han også sikker på, at lægerne og de andre sundhedsfaglige grupper nok skal holde ham til ilden, hvis de er utilfredse. À