DNA-database på vej
En central DNA-database med de fulde genomer fra et stort antal danske patienter kan meget snart blive virkelighed.
En central DNA-database med de fulde genomer fra et stort antal danske patienter kan meget snart blive virkelighed.
En alliance af universiteter og Danske Regioner arbejder for tiden med planer om en database over arvemassen fra et stort antal patienter, oplyser Politiken.
Forskere fra både hospitaler og universiteter skal kunne søge om at få adgang til basen. Den skal også kunne trække på oplysninger, som allerede ligger i danske biobanker, og dette centrale system skal på sigt - mod betaling - kunne blive tilgængeligt for firmaer, der udvikler medicin.
DXet er de sundhedsvidenskabelige fakulteter på universiteterne i København,Odense, Aarhus og Aalborg, der sammen med sygehusejerne i Danske Regioner står bag planen, der ifølge avisen ventes offentliggjort inden for det næste halve år.
Basen skal i første omgang indsamle data og sekventere fulde genomer fra patienter med blandt andet kræft og diabetes, men ifølge et medlem af arbejdsgruppen bag projektet kan man også forestille sig, at det tilsvarende tilbud kan komme til at gælde f.eks. alle nyfødte. Hvor stor basen bliver, vides endnu ikke.
Baggrunden for basen er, at prisen for at kortlægge en persons fulde arvemasse, som i øjeblikket er ca. 20.000 kroner, i disse år falder drastisk.