Skip to main content

»Dokken« skal lokke læger til Thisted

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

20. feb. 2006
5 min.

Vi er på tredje revle. Sådan cirka. Helt derude, hvor kragerne enten må have madpakke med eller bliver nødt til at vende om, som nordjyder plejer at sige om deres forblæste hjemstavn. Nærmere betegnet Thisted - helt nede ved vandet.

Her ligger en bygning, som muligvis kan udgøre løsningen på et problem, der jævnligt optager såvel medierne som politikerne og naturligvis befolkningen selv. Mangelen på læger - ikke mindst de praktiserende.

De er ikke til at drive her op til Limfjordens vande, og det vil thyboerne nu have gjort noget ved. Midlet hedder »Behandlerhuset Dokken«.

Det er så nyt, at det nærmest funkler, da Ugeskriftet aflægger besøg i starten af januar få uger efter åbningen. Også indeni, hvor en stor julegran holder fast i højtiden lidt endnu, og hvor indtrykket i øvrigt er lyst, afdæmpet og enkelt på denne stilrene måde, der gør sig godt i boligmagasiner.

Her sidder nu i alt ni læger sammen med to psykologer, to øre-næse-hals-specialister og to kiropraktorer, ligesom der er en fysioterapipraksis og fire lokaler beregnet til uddannelseslæger. Der er også et fælles laboratorium, indtil videre en enkelt sygeplejerske samt administrativt personale, så i alt arbejder omkring 40 mennesker i huset. Stedet er ligeledes udstyret med faciliteter, der f.eks. gør det muligt at deltage i videokonferencer.

Læger forkæles

Ifølge en af de praktiserende læger i »Dokken«, Lars Kongsøre, sad områdets læger i en klemme, efter at både dødsfald og overgang til pension decimerede antallet, og ingen nye meldte sig.

»Vi havde udsigt til komme til at mangle flere læger, så vi andre kom til at sidde tilbage og blive endnu mere belastede«, siger han.

Mangelsituationen bekymrede naturligvis også den øvrige befolkning - og dermed vælgerne - så de lokale politikere var stærkt interesserede i en løsning. Det endte med en aftale, hvor kommunen bidrog med grunden, og amtet skød to millioner kroner ind i en erhvervsdrivende fond, som så står for »Dokken«. EU's Regionalfond støttede desuden husets it-netværk med 900.000 kroner.

Amtet bidrager fortsat til en del af den plads, der er sat af til uddannelseslægerne. Til gengæld har lægerne og de andre behandlere indgået aftale om at leje sig ind for 800 kroner pr. kvadratmeter pr. år i ti år - om end amtet har forpligtet sig til at overtage lejemålet, hvis en læge, der f.eks. vil gå på pension, ikke kan få sin praksis afsat. Derefter kan amtet udleje til anden side - og altså ikke nødvendigvis til en læge.

En sådan forkælelse kan praktiserende læger andre steder kun drømme om, men nogen gavebod er der trods alt ikke tale om.

»De får jo pengene tilbage«, siger en af de andre læger, Lars Prior Larsen, om det offentliges udlæg. Lægerne betaler jo leje.

»Og netop i vores område er risikoen stor. Det var helt fundamentalt for os at få en § 2-aftale«, siger han - dvs. aftalen om amtets overtagelse af lejemål, der ikke kan overføres til nye læger.

Håbet er naturligvis, at det ikke bliver relevant, og behandlerhuset har faktisk allerede gennemført sit første generationsskifte.

Marianne Rasmussen har været læge de seneste fire år i Nordsjælland men havnede i Thisted på grund af ægtefællens arbejde. Egentlig havde hun tænkt sig at arbejde et års tid på sygehuset, før hun ville se sig om efter en praksis, men da hun fik mulighed for at komme med i behandlerhuset i Thisted næsten fra start, slog hun til.

Hun købte en praksis, der havde været udbudt i halvandet år, til en pris, der i realiteten kun dækkede den sælgende læges omkostninger ved at flytte fra det tidligere domicil til »Dokken«.

»Det var for godt et tilbud at sige nej til, at komme med næsten fra starten og få indflydelse«, siger hun.

Bortset fra de lækre omgivelser i det nye hus trækker det, at »Dokken« giver fællesskab med andre læger og andre faggrupper. Dermed modsvarer huset i vid udstrækning de ønsker, som især unge læger har til deres arbejdsliv om både et fagligt miljø og socialt samvær.

»Yngre læger har svært ved at se sig som sololæger. Vi er vant til at være meget mere sociale. Vant til at arbejde sammen«, siger Marianne Rasmussen.

»Jeg havde aldrig kunnet finde på at købe en solopraksis. Det er nærmest et skræmmebillede«, siger hun.

»Dokkens« faciliteter var også medvirkende til, at Søren Kæseler Andersen valgte at søge blokstilling i netop Thisted. Ganske vist var han i forvejen havnet i Limfjordsbyen i sin turnus, men »Dokken« vejede klart på plussiden, da han skulle vælge, hvor han ville videre i forløbet.

»Det er jo ikke svært at få uddannelsespladser. Vi så et batteri af fordele her, og behandlerhuset var en vigtig faktor«, siger Søren Kæseler Andersen.

Det er han åbenbart ikke ene om. Om kort tid starter endnu en uddannelseslæge, som ikke har haft turnus i Thisted, og dernæst kommer turen til en turnuslæge. Reaktionerne fra de nye og kommende læger vil vise, i hvor høj grad, »Dokken« formår at blive et trækplaster.

Nyt »Dokken« på vej

Spørgsmålet videre frem er, om modellen kan bruges andre steder. Der er mangel på praktiserende læger flere steder i landet, og de forskellige amter finder på det ene tiltag efter det andet for at afhjælpe situationen.

Ifølge Henning Bruun-Schmidt, direktør for Sundhedsforvaltningen i Viborg Amt, er et første mini-»Dokken« allerede på vej - på Mors, hvor lægemangelen har været akut.

»Vi har netop købt grunden«, siger han.

Ellers bliver modellen i vid udstrækning lig den i Thisted med en erhvervsdrivende fond til at stå for det praktiske i forbindelse med det nye »Praksiscenter« - sådan kaldet, fordi det kun omfatter praktiserende læger - i Øster Jølby.

I forvejen er det såkaldte behandlerhus i en ubenyttet fløj af Nykøbing Mors Sygehus åbnet, hvor der er plads til øre-næse-hals-læge, øjenlæge og praktiserende læger. Her er lægerne ikke privatpraktiserende men ansatte af amtet.

Andre steder i landet eksperimenteres f.eks. med forhøjede vagthonorarer, fri bolig og lignende økonomiske virkemidler, men det huer ikke Henning Bruun-Schmidt.

»Jeg tror ikke, at det er pengene. Jeg tror, at det er arbejdsmiljøet«, siger han og nævner, at der netop er indgået aftale med en læge fra Sjælland, som nu flytter til Mors.

Går det, som amtet ønsker, vil »Mors« snart ikke længere være lig med »mangel«, og Limfjordens Vande vil have bevist, at de formår at tiltrække andet og mere end blot vildfarne krager.