Fortsat for rigidt
Det er Aalborg Kommunes sundhedspersonale, der udpeger de borgere, som kan have glæde af dosispakket medicin, og takker borgeren ja til ordningen, kontakter sundhedspersonalet den praktiserende læge, som foretager den endelige vurdering og ordinerer medicinen pakket i poser.
Flere praktiserende læger har ytret betænkeligheder ved patientsikkerheden i forbindelse med, at der f.eks. sker ændringer i patientens medicin. Godt nok bliver dosisdispenseringskortet i de tilfælde automatisk opdateret, men:
»Her er systemet desværre fortsat for rigidt, og det er lidt mere besværligt, da fristen for at meddele apoteket ændringer til næste dosisrulle er 14 dage«, siger Mette Bolvig Poulsen.
Der er mulighed for, at medicinændringen kan træde i kraft nu og her. Er der behov for det, skal den praktiserende læge ikke alene kontakte kommunen, som det også ellers er tilfældet. Hun skal også kontakte udleveringsapoteket, der dernæst bestiller en akutrulle fra det apotek, der står for at dosispakke medicinen.
Aktuelt fylder akutruller kun 0,4% af alle de ruller, som apotekerne pakker, men ifølge rapporten vil denne andel stige i takt med, at dosispakket medicin vil blive mere udbredt. Blandt andet fordi andelen af borgere med hyppigere ændringer i deres medicinering vil stige.
»Læren er derfor, at det er nødvendigt, at man nøje udvælger de patienter, der skal overgå til dosisdispensering. Patienten skal gerne være stabil, og man skal som udgangspunkt ikke forvente, at der sker ændringer i medicinen i længere tid fremover.
Dosisdispensering er relevant for typisk den ældre patient, der bor i eget hjem, og som får seks-otte præparater. Men også for den yngre psykisk syge patient, der selv har svært ved at holde styr på al sin medicin, og som hverken ønsker at møde op på en sygeplejeklinik, eller at der skal komme en sygeplejerske eller en sosu-assistent fra kommunen hver 14. dag for at dosere medicinen«, siger Mette Bolvig Poulsen.
Faldgruber
Men selv når de rette borgere er udvalgt til dosispakket medicin, er der ifølge PLO-K-formanden fortsat faldgruber, man som praktiserende læge skal være opmærksom på.
»Dosispakket medicin kræver et godt samarbejde med sygehuset. Det sker desværre ofte, at lægerne hér vælger at seponere dosisdispenseringen, mens borgeren er indlagt, i stedet for blot at stille den i bero. Det betyder, at vi skal begynde forfra med dosisdispenseringen, når patienten er udskrevet. Det er omstændeligt at skulle skrive recepterne en gang til, som da patienten oprindeligt blev sat på dosispakket medicin.
Tilsvarende er det vigtigt, at hjemmesygeplejen er opmærksom på de patienter, der også bliver behandlet i et sygehusambulatorium. Den medicin, patienterne får ordineret af lægerne på sygehuset, skal fornyes af ambulatorierne, så længe de har behandlingsansvaret. Fornyer vi ambulatoriets recepter – uanset om det er dosisrecepter eller ej – får vi også ansvar for den medicin, og det ønsker vi ikke«.
Hvad er de bedste argumenter for at dosisdispensere?
»Vi bliver nødt til at stå sammen om løsninger, der kan frigøre hænder i kommunerne. Den demografiske udvikling fordrer, at vi økonomiserer med det sundhedsfaglige personale, så de først og fremmest kan bruge deres tid på pleje.
Det letter min hverdag, at jeg kan bruge den kommunale sygeplejes ressourcer på at vurdere akutte patienter frem for pilleoptælling.
Derudover øger vi patientsikkerheden, da det er helt evident, at der sker færre doseringsfejl«, siger Mette Bolvig Poulsen.
I rapporten fra KL og Danske Regioner sker der 2-4 fejl pr. 100 manuelt pakkede dosisæsker, mens der ved dosispakket medicin fra apoteket kun sker to fejl pr. 1.000.000 pakkede dosisæsker.
Hvis en kollega spørger, om det der dosisdispensering ikke er bøvlet, hvad svarer du så?
»Det benægter jeg ikke, at det kan være.
Jeg var selv skeptisk i starten. Især fordi det fælles medicinkort frem til 2020 ikke talte sammen med dosisdispenseringskortet, hvilket forhindrede et godt overblik. Men det er blevet forbedret nu, og derfor oplever jeg det faktisk ikke som særlig bøvlet i min hverdag. Og jeg vil holde fast i, at det giver mening. Ikke mindst når jeg hører fra patienterne, at de er glade for ordningen, bl.a. fordi de er uafhængige af, at der kommer nogen, som skal tælle deres piller op«.