Skip to main content

At droppe fireårsreglen er det bedste, jeg har gjort i mit lægeliv

Første oktober faldt Connie Jensen for fireårsreglen. Hun har to introstillinger i specialer, hun ikke ønsker hoveduddannelsesforløb i. For første gang i fire år føler hun sig fri. Til januar tager hun til Norge.

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

4. nov. 2013
4 min.

Farvel  »Jeg sov helt elendigt i de første tre dage efter, jeg var faldet. Det er altså en stor beslutning, at jeg aktivt lader mig selv falde for fireårsreglen. Men jeg vil ikke leve under den regel længere. Og for første gang i mit lægeliv føler jeg mig fri«.

Aarhuslægen Connie Jensen er måske ikke den målrettede type, der bliver på det spor, som et tilfældigt liv i kitlen udstikker fra begyndelsen.

Hun tillader at lade sig tvivle, mærke efter og overveje, om retningen nu også er den rigtige.

Derfor er det ikke lykkes Connie Jensen før 1. oktober i år at få et hoveduddannelsesforløb inden for et af de to specialer, som hun har en introduktionsstilling i. Hun har heller ikke søgt.

Faktaboks

Fakta

Det var ikke sagen

Begge specialer – pædiatri og børne- og ungdomspsykiatri – var alligevel ikke umiddelbart endemålet for en årelang vandring ind i medicinens verden.

Det umådeligt populære speciale pædiatri, der var drømmeretningen allerede fra medicinstudiet, viste sig at være alt, alt for konkurrencebetonet, da alt, alt for mange unge læger kæmper mod hinanden om de alt for få hoveduddannelsesforløb – interessen taget i betragtning.

Børne- og ungdomspsykiatrien var spændende, men manglede den somatiske del af lægegerningen, hvorfor de næste 30-40 år af et arbejdsliv ikke alene skal lægges der, var Connie Jensens vurdering.

Derfor endte Connie Jensen uden en plads i speciallægeuddannelsen. Derfor faldt hun for fireårsreglen.

Derfor må hun ikke længere blive speciallæge i Danmark, medmindre hun tager en introstilling i et nyt speciale, søger et hoveduddannelsesforløb, hvor hun bliver placeret bagerst i køen og kun allernådigst kan komme i betragtning, hvis der tilfældigvis er ledige pladser tilbage, når de læger, der ikke er faldet for fireårsreglen, har søgt og fået ansættelser.

Det spil ønsker hun ikke at spille.

Farvel Danmark

Connie Jensen har derfor sikret sig en norsk lægeautorisation, og fra årsskiftet tager til hun til Norge, et land mange af de fireårsramte unge danske læge søger mod.

Ugeskrift for Læger skrev i sidste uge, at antallet af danske læger i Norge sætter rekord.

Lige nu bor og arbejder 450 danske læger i Norge.

»Det er min drøm, at jeg som læge kan have en stolthed over egen faglige kunnen, at være tilfreds når jeg sender patienterne ud af døren og have en arbejdsglæde, der tydeligt kan smitte af på patienterne. Det får man kun af at være i et speciale, man brænder for, er jeg sikker på. Det opnår man ikke med tvang«, siger Connie Jensen og fortsætter:

»Derudover er det enormt vigtigt for mig, selv at kunne bestemme over min egen fremtid. Og fritid. At droppe fireårsreglen har dermed været det bedste, jeg har gjort for mig selv i mit lægeliv«.

Ifølge Connie Jensen taber det danske sundhedsvæsen mange læger på gulvet, der som hende selv ikke præcis ved, hvilken specialeretning de ønsker.

Hun mener, at det er fint, at der lægges et vist pres, men det her stresser alle unge læger på en måde, så »ingen aner, hvad det er, de har skabt«.

»Jeg har simpelthen set mig så vred på den regel, der udelukkende hylder de læger, der på forhånd har ramt rigtigt med specialevalg«, siger hun.

Aarhus-lægen mener, at de kommende læger får skyklapper på, fordi de er presset til at være så fokuserede:

»Hvad sker der med de læger, der om fem-ti år finder ud af, at de har valgt forkert, fordi de ikke har fået lov til at mærke efter eller prøvet et alternativt speciale af«, spørger Connie Jensen.

Hun har de senere måneder overvejet, om almen medicin kunne være den rigtige vej.

Da fireårsreglens begrænsninger blev erkendt, valgte hun derfor at tage ophold på Ortopædkirurgisk Afdeling i Silkeborg, da den ekspertise helt sikkert gavner den måske kommende praktiserende læge.

Ved de seneste ansættelsesrunder har der været ledige hoveduddannelsesforløb i almen medicin. Derfor ville Connie Jensen med en ny introstilling i specialet potentielt kunne komme i betragtning til en af de ledige pladser, jf. sundhedsministerens justering af fireårsreglen. Men lige nu er det ikke ønsket:

»Jeg synes, undskyld formuleringen, at jeg er for dygtig med min brede baggrund og erfaring til at komme bagerst i køen til hoveduddannelsesforløb, blot fordi der er nogle rigide regler, der udelukker mig fra det. Hvorfor skal jeg stå i skammekrogen? Så hellere Norge«, siger Connie Jensen, der tager kæresten med nordpå.