DSAM vil vejlede om HPV-vaccine
De praktiserende lægers faglige selskab DSAM er på vej med rådgivning til medlemmerne, så de bedre kan vejlede unge og deres familier, som er i tvivl om HPV-vaccinen.
De praktiserende lægers faglige selskab DSAM er på vej med rådgivning til medlemmerne, så de bedre kan vejlede unge og deres familier, som er i tvivl om HPV-vaccinen.
Tilslutningen til HPV-vaccinen er dykket voldsomt, og i den forbindelse har spørgsmålet meldt sig om de praktiserende lægers rolle.
Debatten har fået DSAM - Dansk Selskab for Almen Medicin - til at tage spørgsmålet op, fremgår det af DSAMs seneste nyhedsbrev.
Et af de konkrete tiltag, der er på vej, er et fakta-ark til de praktiserende læger, der "på en enkel og overskuelig måde samler op på ”need to know” med DSAM-stempel om vaccinens effekt og mulige bivirkninger, så det måske bliver lidt nemmere for egen læge at rådgive de mange forældre, der er i tvivl, som nyhedsbrevet formulerer det.
Det er vigtigt for DSAM ikke at fremstå som om, de praktiserende læger skal indforskrives til en målrettet kampagne for at få øget vaccinationsraten. Det ville skabe den risiko, at de praktiserende lægers meldinger bliver afskrevet som en slags kampagne og dermed give bagslag.
Budskabet er derimod, at de tvivlrådige trygt skal kunne henvende sig til familiens praktiserende læge i forvisning om, at de der vil få nøgtern information, men ikke noget pres, og en underforstået accept af familiens valg.
"Vi kan ikke se nogen alvorlige ting, som taler imod, at man skal lade sine børn vaccinere, men vi anerkender, at der på individuelt niveau kan være bekymringer, som gør, at man er i tvivl. Vi vil gerne rumme folk, der er i tvivl. Vi har jo mange patienter, der ikke gør, hvad vi siger - rygere f.eks., som vi har sagt til i årevis, at de nok burde holde op med at ryge - men vi rummer dem alligevel", siger formand for DSAM, Anders Beich.
"Vi har en særlig rolle ved at være en rådgiver, som de fleste har tillid til".
Kender de praktiserende læger ikke allerede HPV-vaccinens effekt og bivirkningsprofil?
"Jo, i stort omfang, men der er også nogle andre oplysninger i omløb, og de lærde skændes stadig om bivirkningerne. Folk hører fra centralt hold, at vaccinen er sikker, men så hører de andre ting alle mulige andre steder fra - bl.a. naboens datter, som ikke kan rejse sig efter at være blevet HPV-vaccineret. De praktiserende lægers rolle er desværre blevet præsenteret (i medierne, red.), som om folk kun skal gå hen til deres praktiserende læge for at få at vide, at vaccinen er sikker. Vi siger, nej, folk skal komme til os, hvis de er i dyb tvivl - det er vi vant til, og at være rådgivere for borgere, der er ambivalente".
Der står i jeres nyhedsbrev, at I er i dialog med "centrale aktører" om dette her - hvad er det for nogle?
"Det er Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen - dem arbejer vi selvfølgelig sammen med. Men vi vil ikke så gerne have, at det bliver præsenteret, som vi bare er der for at øge vaccinationsraten, for det kan få forældre til at undlade at spørge deres læge til råds.
I vil have folk til lægen?
"Vi har kunder nok og ikke behov for flere konsultationer, men hvis de går med dyb ambivalens, så kunne vi måske bløde den op og kvalificere deres beslutning. Men det er enormt vigtigt at bevare den rummelighed, vi har".
Læs også: Kun hver fjerde pige får HPV-vaccinen