Ebola-vaccine viser sig 100 procent effektiv i Guinea
”Jeg tror, vi står på tærsklen til en effektiv ebola-vaccine”, siger WHO's vicechef.
”Jeg tror, vi står på tærsklen til en effektiv ebola-vaccine”, siger WHO's vicechef.
En vaccine mod ebola har vist sig 100 procent effektiv ved klinisk fase 3-afprøvning, gennemført under udbruddet i Guinea. Det oplyser den amerikanske medicinalkoncern Merck i en pressemeddelelse.
Dermed kan man formentlig se en ende på den vestafrikanske epidemi, som har kostet tusinder af mennesker livet, siger eksperter.
Forsøgene har omfattet 4.000 mennesker og er bemærkelsesværdige på grund af den hurtighed, hvormed vaccinen er udviklet og afprøvet.
Guineas sundhedsmyndigheder har godkent, at afprøvningen kan fortsætte. Afprøvningen skal dog ikke længere være blindet. Det betyder, at alle personer i Guinea, der kommer i kontakt med smittede eller personer, som er i nærheden af smittede, vil få vaccinen tilbudt. Derved håber man at skaffe evidens for, at vaccinen kan beskytte befolkningen i bredere forstand gennem såkaldt flok-immunitet, oplyser WHO.
Vaccinen har vist sig at være sikker også for børn og unge, som derfor også vil få vaccinen tilbudt.
”Hvis resultaterne holder, kan det være sølvkuglen mod ebola, som kan være med til at få det nuværende udbrud ned på nul og at kontrollere fremtidige udbrud”, siger Børge Brende, udenrigsminister i Norge, som har støttet afprøvningen.
Verdenssundhedsorganisationen WHO har været sponsor, hvilket er uden fortilfælde. Det skete ifølge vicegeneraldirektør i WHO Marie-Paule Kiery, fordi ”ingen ønskede at påtage sig rollen, så vi påtog os risikoen”. Hun tilføjer:
”Jeg tror, vi står på tærsklen til en effektiv ebola-vaccine”.
Den økonomiske støtte er foruden Norge kommet fra Wellcome Trust og Canada, mens også Médécins Frontières har været involveret sammen med The London School of Hygiene and Tropical Medicine. Vaccinen er udviklet af den amerikanske medicinalkoncern Merck.
90 procent af det personale, som har stået for afprøvningen, kommer fra Guinea, et land, hvor der aldrig tidligere har været udført klinisk afprøvning.