Skip to main content

Efter møde med minister og regionsformænd: Intensivlæger ser ingen fremtid for Sundhedsplatformen

Møder med både sundhedsminister og to regionsformænd giver ingen forhåbninger om, at Sundhedsplatformen kommer til at virke, siger formand for intensiv-lægerne. Der er intet alternativ til systemet, siger regionsformand.

Joachim Hoffmann-Petersen er formand Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM).
Joachim Hoffmann-Petersen er formand Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM).

Anders Heissel, ah@dadl.dk

17. aug. 2018
4 min.

Lægerne på intensivafdelingerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland ser ingen tegn på, at Sundhedsplatformen kommer til at virke.

Det er den klare konklusion fra Joachim Hoffmann-Petersen, formand Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM), efter han sammen med tre andre intensivlæger i tirsdags holdt møde med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og i dag torsdag holdt møde med formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S) og formanden for Region Sjælland, Heino Knudsen (S).

”Efter min vurdering står ledelserne i de to regioner alene med at have tillid til Sundhedsplatformens fremtid, og jeg sidder med fornemmelsen af, at ledelserne tror, at problemerne vil forsvinde. Men det tror vi ikke på. Der kom intet konkret frem på mødet, der tyder på, at der er et lys for enden af tunnellen”, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

De to møder blev sat i stand, efter at selskabet i maj skrev til både Sundhedsministeriet og de to regioner med beskeden om, at der to år efter starten med Sundhedsplatformen på Herlev og Gentofte Hospital ikke er set væsentlige forbedringer, og at især medicinmodulet giver problemer.

Brevet kastede i første omgang et skriftligt svar af sig fra de to regionsformænd, men svaret indeholdt intet, der fik Joachim Hoffmann-Petersen til at tro på en fremtid med systemet. Blandt andet fordi løsningerne fra de to regionsformænd hang sammen med den bebudede opgradering af Sundhedsplatformen til november. Men dels er opgraderingen blevet udskudt i tre måneder, dels får opgraderingen, ifølge Joachim Hoffmann-Petersen, ikke den store betydning for det manglende overblik i medicinmodulet.

Og dagens møde med regionsformændene fik ikke hans håb til at blive større.

”Som jeg forstod især Sophie Hæstorp-Andersen, så anerkender hun, at de systemer, vi tidligere havde på intensiv, var bedre, og begge politikere anerkender faktisk mange af de problemer, vi kommer med, ikke mindst den håbløse brugerflade, som gør systemet meget besværligt. Men omvendt har de hørt det hele før, og konklusionen er også, at de fortsætter med Sundhedsplatformen og har tillid til, at den kommer til at fungere optimalt”, siger Joachim Hoffmann-Petersen og fortsætter:

”Men det kan jeg roligt sige, at det har vi ikke. Vi har ikke tiltro til, at organisationen bag Sundhedsplatformen kan magte den opgave. De har haft to år, og det er ikke blevet bedre”, siger han.

De to første år med Sundhedsplatformen har bl.a. betydet, at mens intensivlægerne tidligere havde masser af data til at lave kvalitetsarbejde med, har de nu intet.

”Man kan kalde det datatørke”.

Der er en form for resignation inden for vore speciale, og de to møder har ikke gjort, at vi ser nogen fremtid for Sundhedsplatformen. Joachim Hoffmann-Petersen, formand Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM)

Manglende opbakning

De to første år med Sundhedsplatformen har bl.a. betydet, at mens intensivlægerne tidligere havde masser af data til at lave kvalitetsarbejde med, har de nu intet.

”Man kan kalde det datatørke”.

Desuden er opbakningen til Sundhedsplatformen meget lille blandt læger og andre sundhedsansatte med intensiv som speciale. I en undersøgelse foretaget af Region Hovedstaden erklærer i alt 63 pct. af de ansatte sig generelt utilfredse eller meget utilfredse med Sundhedsplatformen, 71 pct. mener ikke, at systemet understøtter deres arbejde, mens hele 87 pct. ikke finder systemet brugervenligt.

”Der er en form for resignation inden for vore speciale, og de to møder har ikke gjort, at vi ser nogen fremtid for Sundhedsplatformen. Men det er ikke op til mig at drage konklusionen om, hvorvidt den skal skrottes. Det er politikernes job”, siger Joachim Hoffmann-Petersen, formand Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin (DASAIM).

Sundhedsplatformen bliver ikke skrottet

Formanden for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp-Andersen kan godt forstå lægernes frustrationer.

"Og jeg er ikke sat i verden for at forsvare Sundhedsplatformen, men jeg kan også se og høre, at frustrationerne er forskellige afhængig af speciale. Og grunden til, at jeg holder fast i Sundhedsplatformen er, at systemet trods alt virker, og ikke mindst at vi ikke har et alternativ. Hvis vi skrottede det nu, ville der gå fem år, før vi havde et andet system, og vi skulle igennem en omfattende udbudsrunde og en ny, og krævende implementering. Det er ikke den vej, vi skal gå. Derfor bliver jeg ved at holde møder med frustrerede læger, for jeg skal være med til at løse problemerne og få gejsten tilbage", siger Sophie Hæstorp-Andersen.