Skip to main content

Elektroniske journaler i ambulancer på vej i hele landet

Alle nødvendige specialister er klar til at modtage patienten, når ambulancen ankommer til akutmodtagelsen eller traumecentret takket være den Præhospitale Patientjournal, som fra efteråret vil være en realitet i alle regioner

En redder demonstrerer den Præhospitale Patientjournal ved Rigshospitalets Traumecenter. Foto: Rigshospitalet
En redder demonstrerer den Præhospitale Patientjournal ved Rigshospitalets Traumecenter. Foto: Rigshospitalet

Anne Steenberger, as@dadl.dk

20. maj 2015
2 min.

Over hele landet er ambulancerne ved at blive opgraderet, så data om patientens tilstand bliver overført elektronisk og fortløbende til den modtagende akutafdeling.

Det er en stor forbedring i forhold til de håndskrevne journaler på gennemslagspapir, eller radiokontakten, som akutmodtagelserne hidtil har skullet støtte sig til.

”Vi får så gode meldinger ind nu, at vi er i stand til at sætte et traumehold på 16 personer, inklusive de nødvendige specialister, på baggrund af dem,” siger Claus Falck Larsen, der er klinikchef på Rigshospitalets Traumecenter.

Her blev den Præhospitale Patientjournal, som den hedder, indført den 10. marts.

Den behandlingsansvarlige i ambulancen – det kan være en læge eller en redder – har ansvaret for at udfylde journalen. Det foregår undervejs i behandlingen på stedet og i under kørslen. Det foregår ved afkrydsning, der samlet giver det ventende personale et billede af skaden, patientens tilstand og hvad der er sket. Samtidig monitoreres alle vitale målinger, som automatisk videresendes til akutmodtagelsen.

”Vi går fra at få information over telefonen eller radioen, som var meget kortfattede og kunne være svære at høre eller vi fik håndskrevne informationer, som kunne være svære at læse, til præcise, tidstro data. Vi kan også følge med i udviklingen i patientens tilstand undervejs, det kan for eksempel være at blodtrykket bliver dårligt, så kan vi nå at hidkalde den nødvendige ekspertise.”

Om man kommer til at redde flere liv, vides ikke endnu.

”Men vi har et bedre afsæt for det,” siger Claus Falck Larsen.

Torsdag – den 21. maj – bliver det præhospitale beredskab på Gentofte Hospital og på Herlev Hospital tilknyttet den Præhospitale Patientjournal.

I Nordjylland har man faktisk brugt det i flere år. Og fra september vil de være udbredt over hele landet.